Komunikat ZZ Celnicy PL ws. stanu orzecznictwa Sadów Okręgowych dot.art. 41 ustawy okołobudżetowej na 2023 r na dzień 31.05.2026 r.

Komunikat

Związku Zawodowego Celnicy PL
ws. stanu orzecznictwa Sadów Okręgowych dot.

art. 41ustawy okołobudżetowej na 2023 r na dzień 31.05.2026 r.

/z zastrzeżeniem braku kompletności z uwagi na przejściowy brak potwierdzonych informacji/

Szanowni Państwo!

Z wielką przyjemnością podajemy do publicznej wiadomości sygnatury prawomocnych korzystnych dla emerytowanych w 2023 r. funkcjonariuszy służb mundurowych wyroków Sadów Okręgowych i Sądu Apelacyjnego w Warszawie, uznających w wyniku przeprowadzonej rozproszonej kontroli konstytucyjności wadliwość legislacji art. 41 ustawy okołobudżetowej na 2023 r., vide zestawienie w załączonej treści i w TABELI nr 1 i TABELI nr 2.

Zarząd

ZZ CELNICY PL

Attachments

SO w Bydgoszczy, wyrok o którym wyżej.

Attachments

• received_2066063170935535.jpeg
    received_2066063170935535.jpeg
    59,8 KB · Wyświetleń: 102
Poczytajcie sobie, co o legislacji 41/23 sądzi Sąd Okręgowy we Wrocławiu:

Sąd wskazał: zdaniem Sądu Okręgowego analogiczne rozwiązania powinny dotyczyć wszystkich funkcjonariuszy, a więc również tych, którzy w służbie pozostali po marcu 2023 r., w przeciwnym bowiem wypadku dochodzi do dyskryminacji i naruszenia zasady równego traktowania podmiotów podobnych, którzy w ciągu dwóch pierwszych miesięcy roku 2023 świadczyli służbę w taki sam sposób, a nie wyrównano im uposażenia zgodnie z art. 41 ust. 3 ustawy okołobudżetowej na rok 2023.

Kolejne wyroki:

Attachments

• received_785235504615702.jpeg
    received_785235504615702.jpeg
    147,9 KB · Wyświetleń: 45
  • Messenger_creation_1372871978072119.jpeg
    Messenger_creation_1372871978072119.jpeg
    25,4 KB · Wyświetleń: 47
Sąd wskazał: zdaniem Sądu Okręgowego analogiczne rozwiązania powinny dotyczyć wszystkich funkcjonariuszy, a więc również tych, którzy w służbie pozostali po marcu 2023 r., w przeciwnym bowiem wypadku dochodzi do dyskryminacji i naruszenia zasady równego traktowania podmiotów podobnych, którzy w ciągu dwóch pierwszych miesięcy roku 2023 świadczyli służbę w taki sam sposób, a nie wyrównano im uposażenia zgodnie z art. 41 ust. 3 ustawy okołobudżetowej na rok 2023.

Jakie to proste i oczywiste jednocześnie.

A co mamy w niektórych wyrokach? Poczytajcie sobie chociażby uzasadnienie wyroku oddalającego, które wyżej zamieściłem.

Osobiście najbardziej mnie rozbawił pseudo argument o sędziach , które to sędzie są w Konstytucji wymienionej 😱. Zatem nie można i nie wolno.

Nie mamy pańskiego płaszcza, to by bardziej do mnie trafiło. Tak zwyczajnie, po ludzku, może nawet byłbym w stanie zaakceptować.

Ostatnia edycja:
Poczytajcie sobie, co o legislacji 41/23 sądzi Sąd Okręgowy we Wrocławiu:

Przyszedł czas na gwóźdź programu.

Czyli wyrok SO we Wrocławiu, z uzasadnieniem, dla emerytowanego funkcjonariusza SCS 23.

Wg mojej najlepszej wiedzy to kolejny prawomocny i ostateczne wyrok. Teraz tylko kilka pieszczot z ZER em 🙂 ...

Mam prośbę o udostępnienie wyroku VII Pa 8/26 SO Wrocław w wersji bardziej przyjaznej do wydruku . Mam problem z wydrukowaniem a mam zamiar wysłać ten wydruk do Sądu Rejonowego przed rozprawą we wrześniu w ramach dowodu istotnego dla rozstrzygnięcia sprawy. Zakładam ,że w przypadku podania tyko sygnatury sędzia nie zada sobie trudu aby do niego dotrzeć . Natomiast wydruk zmusi go może do pogłębionej refleksji.

Mam prośbę o udostępnienie wyroku VII Pa 8/26 SO Wrocław w wersji bardziej przyjaznej do wydruku . Mam problem z wydrukowaniem a mam zamiar wysłać ten wydruk do Sądu Rejonowego przed rozprawą we wrześniu w ramach dowodu istotnego dla rozstrzygnięcia sprawy. Zakładam ,że w przypadku podania tyko sygnatury sędzia nie zada sobie trudu aby do niego dotrzeć . Natomiast wydruk zmusi go może do pogłębionej refleksji.

Tylko tak.

Attachments

W ubiegłym roku, zaraz po wyborach prezydenckich , poszła petycja do Prezydenta Nawrockiego, z Operacji MSWiA głównie, choć i na tym forum znalazła się informacja .

Niestety, razem zostało wyslane tylko 55 petycji. Żenada, tylko tak ta liczbę należy skomentować.

Niemniej, byś może to bez związku, Prezes TK później przyjął do rozpatrzenia wniosek ZZ Celnicy PL.

Tu macie stosowne info w załączeniu:

Petycja wielokrotna \ BIP \ Petycje \ Petycje 2025 \ Oficjalna strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

Attachments

• Messenger_creation_1075887948126714.jpeg
    Messenger_creation_1075887948126714.jpeg
    50,9 KB · Wyświetleń: 4
Back
Do góry