Komunikat po spotkaniu z SKAS 19.01.23 r.

KOMUNIKAT

po spotkaniu z Szefem KAS w dniu 19.01.2023 r.

W dniu 19.01.2023 r. w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie ZZ z Szefem KAS.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Finansów w osobach Dyrektorów Departamentów oraz prawnicy Ministerstwa Finansów.

Na spotkaniu uzgodniono treść Porozumienia w sprawie rozdysponowania środków z Uchwały modernizacyjnej w roku 2023 – w załączeniu. Szef KAS uwzględnił na spotkaniu zgłaszane uwagi Związków Zawodowych.

Niektóre Związki Zawodowe poprosiły jeszcze o czas, stąd nie podpisano Porozumienia i zaplanowano wspólnie datę 30.01. 2023 r., w którym to dniu Porozumienie zostanie podpisane.

Po podpisaniu Porozumienia Szef KAS niezwłocznie przekaże je do jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej celem uzgodnienia zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, zgodnie z przepisami ustawy o związkach zawodowych.

ZZ Celnicy PL z zadowoleniem przyjmuje realizację wieloletnich postulatów środowiska zawodowego, aby w ramach całego Kraju dążyć do ustalania jednolitych zasady rozdysponowania podwyżek i wdrażania innych spraw pracowniczych oraz dot. stosunku służbowego, tak jak ma to miejsce w pozostałych formacjach mundurowych.

Wyrażamy nadzieję, że proces uzgodnień w IAS przebiegnie sprawnie, bez obstrukcji i opóźniania, tak aby podwyżki mogły być wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom jak najszybciej.

Z poważaniem

Sławomir Siwy

Przewodniczący ZZ Celnicy PL

Attachments

Może niech Ci z wywalonymi w kosmos mnożnikami nie płaczą bo już się nabrali. I nikt z was że swoich pieniędzy nie bedzie dawal tym, którzy pracują za psi grosz. Wschód i granicą trochę odżyją. W Warszawce ludzie przyjmują się z mnożnikiem 2,0 a na wschodzie po 10 latach sluzby tego nawet nie mają.

wychodzi, że będzie ,7,8 % i 363 zł dla starszych więc mogli spokojnie odchodzić, wyliczenia były aby nie szli na emkę - wg wyliczeń mieli średnio 1130 zł dostać :ROFLMAO: 😂 :ROFLMAO: 😂 🤦‍♂️
Pomimo tak dużego stażu pracy wciąż pokazujesz, że nie masz pojęcia o sposobie liczenia składników wynagrodzenia ani o sposobie przedstawiania komunikatów MF.

Od lat jeśli władza mówi o 1000 zł średnio na etat, to uwzględnia to stażowe i 13-kę.
A liczy się to tak :
1000 x 12 miesięcy = 12.000, dzielimy przez 13 (bo trzynastka) = 932
mamy też w tym średnie stażowe, więc tak naprawdę jest to 120% kwoty miesięcznej
(923 x 100) / 120 = 776 zł
Brutto.
Odejmij jeszcze podatek dochodowy i wyjdzie Ci ile dostaniesz na rękę.

Obiecali TYSIONC! Dostałam 680! Złodziejeeeee!

No, tak to wygląda - nie poradzimy.

Starszy rachmistrz, mnożnik 2.0, staż 20 lat dostanie mniej więcej tyle:
2.0 = 3606
0.645 = 1163
podwyżka : "gwarantowana" +0.188 (z tych nieszczęsnych 699) = 338 brutto + stażowe 20% = 406 zł
podwyżka ze zwiększenia o 7,8% kwoty bazowej, KB = 1943
zasadnicze = 3886 (różnica 280)
stopień = 1253 (różnica 90)

Do stażowego będzie dochodziło tylko podwyższenie zasadniczego, więc :
3886 - 3606 = 280, dodamy stażowe 20% i wychodzi 336 zł
dodamy stopień >>> 336 + 90 = 426

Po uwzględnieniu stażowego, przed podziałem 30% na "dysproporcje" powinno być:

406+426 = 832 zł brutto

Starszy rachmistrz, mnożnik 2.0, staż 20 lat dostanie mniej więcej tyle:
2.0 = 3606
0.645 = 1163
podwyżka : "gwarantowana" +0.188 (z tych nieszczęsnych 699) = 338 brutto + stażowe 20% = 406 zł
podwyżka ze zwiększenia o 7,8% kwoty bazowej, KB = 1943
zasadnicze = 3886 (różnica 280)
stopień = 1253 (różnica 90)

Do stażowego będzie dochodziło tylko podwyższenie zasadniczego, więc :
3886 - 3606 = 280, dodamy stażowe 20% i wychodzi 336 zł
dodamy stopień >>> 336 + 90 = 426

Po uwzględnieniu stażowego, przed podziałem 30% na "dysproporcje" powinno być:

406+426 = 832 zł brutto
Jasno i klarownie

Pomimo tak dużego stażu pracy wciąż pokazujesz, że nie masz pojęcia o sposobie liczenia składników wynagrodzenia ani o sposobie przedstawiania komunikatów MF.

Od lat jeśli władza mówi o 1000 zł średnio na etat, to uwzględnia to stażowe i 13-kę.
A liczy się to tak :
1000 x 12 miesięcy = 12.000, dzielimy przez 13 (bo trzynastka) = 932
mamy też w tym średnie stażowe, więc tak naprawdę jest to 120% kwoty miesięcznej
(923 x 100) / 120 = 776 zł
Brutto.
Odejmij jeszcze podatek dochodowy i wyjdzie Ci ile dostaniesz na rękę.

Obiecali TYSIONC! Dostałam 680! Złodziejeeeee!

No, tak to wygląda - nie poradzimy.
Ty się mylisz i kłapiesz.......

Ostatnia edycja:
Ty się mylisz i kłapiesz jak klakier. Średnio chwalą się, że ma być 1130 zł, no to odejmę nawet całe 100 zł ma 13-tkę (8,5%), to 1030 powinno być Teraz niech każdy sobie średnio zobaczy ile dostanie. U nas ludzie mają podobnie jak Ty i liczą na przeszło 1100 zł, przejrzą na oczy. Im więc podobnie wyjdzie 300 zł mniej. Większość ma podobnie, młodych, bez minimalnych wskaźników nie ma. Ciekawe więc komu rozdysponują ich podwyżki, Jak oni po 830 zł, to inni po 1430 zł - kolejne robienie z ludzi idiotów, a tacy klakierzy tylko uwiarygadniają te kombinacje. Powinno być rozdzielone min.80 % na wszystkich i 20 % na dysproporcje bez możliwości dawania na plecaków 5%. Żal mi takiego włazid......, na którym ciągle nas rolują, bo niektórzy zachowują się jakby wyszli ze stada góralskich stworzeń. Staliśmy się jak te buńczuczne i odważne Panie ze skarbówki - wyłączymy kompa na 15 minut, a co - później niech robią co chcą 🤮
Wiesz co jest najgorsze ,że patrzysz tylko przez swój narcystyczny pryzmat a dla Ciebie inni się nie liczą ,ważna jest tylko Twoja persona .Jak ja się cieszę ,że nie mam przyjemności pełnić służbę z takimi ludźmi.Zrozum podana była średnia na etat a nie średnia na osobę.W końcu chodzi o to żeby ludzie pełniący służbę na takich samych stanowiskach zarabiali podobne pięniądze.A gdybyś kierowała się tym co jest napisane a nie co się Tobie wydaje to byś wiedziała ,że 5% ma być skierowane dla najbardziej zaniedbanych i tu jest rola ZZ żeby przypilnowali aby tak było.

Spróbuję się jeszcze raz przebić. Czy mógłby ktoś kompetentny ze związków wyjaśnić jak to będzie liczone i co będzie wliczone w tą modernizację staż 13 nagrody. Chodzi mi wyłącznie o info, uprzejmie proszę nie włączać mnie w dyskusję komu się bardziej należy a komu najbardziej.

Wiesz co jest najgorsze ,że patrzysz tylko przez swój narcystyczny pryzmat a dla Ciebie inni się nie liczą ,ważna jest tylko Twoja persona .Jak ja się cieszę ,że nie mam przyjemności pełnić służbę z takimi ludźmi.Zrozum podana była średnia na etat a nie średnia na osobę.W końcu chodzi o to żeby ludzie pełniący służbę na takich samych stanowiskach zarabiali podobne pięniądze.A gdybyś kierowała się tym co jest napisane a nie co się Tobie wydaje to byś wiedziała ,że 5% ma być skierowane dla najbardziej zaniedbanych i tu jest rola ZZ żeby przypilnowali aby tak było.
Nie masz najmniejszego pojęcia ......

Ostatnia edycja:
I mnie w Wydziale nierówności spokojnie od 3 lat były niwelowane, co roku każdy dostawał awans albo w stopniu albo na stanowisku lub podwyżka bez awansu. Każdy ma więc osiągnięty minimalny mnożnik.
Zazdroszczę i tylko pogratulować że macie takie fajne kierownictwo izbowe i że o was dbali i doceniali. Szkoda że tak nie ma wszędzie

Nie masz najmniejszego pojęcia jak się ze mną służy i nie jesteś w stanie pojąć niuansów robienia ludzi w bambuko, ale mi to wisi i powiewa. Jak będę miała ochotę to spokojnie na emkę odejdę, mam pełne uprawnienia - tylko lubię służbę, pracujących ze mną kolegów i koleżanki. Na emce nie mam zamiaru zasuwać gdzieś dodatkowo aby budżet się spinał, a 4 liter przed tv też nie mam zamiaru sadzać I mnie w Wydziale nierówności spokojnie od 3 lat były niwelowane, co roku każdy dostawał awans albo w stopniu albo na stanowisku lub podwyżka bez awansu. Każdy ma więc osiągnięty minimalny mnożnik. Tych, co mają chwilowe słabości w zapale do służby, to się odpowiednio nagradza wysokością premii lub oszczędności. Więc jest sprawiedliwie, ale dodatkowo rozmawiamy przy kawie o modernizacji, polityce awansowej, a że większość ma spokojnie 20 lat stażu, to wiem co uważają i te "gwarantowane" 365 zł uważają za takie lekkie splunięcie w twarz. W sumie, to masz po części rację - cieszmy się, że dają bo mogli w ogóle nie dać lub o swojemu. Ja dam sobie spox radę, współczuję innym, ale nie takim jak Ty. Ps.Lista stanowisk jest krótka, więc niemożliwe aby osoby na tych samych stanowiskach zarabiały tyle samo. Staż jest za lata służby, a przy tej lichej premii chociaż wysokością uposażenia można regulować. Ktoś bardzo dobry, zaangażowany ma prawo więcej zarabiać niż wieczny malkontent, markujący służbę, patrzący na innych i robiący błędy na poziomie gimnazjalisty. Zryw w 2018 roku to był koniec pewnej epoki. Teraz tylko mamy, to co skapnie nam z ustaleń innych służb mundurowych oraz z obawy przed masowym odejściem tych właśnie "starych", którzy za dużo zarabiają. Gdyby nie obawa o to, to byście wielkie g... mieli.
No właśnie widzisz u ciebie były niwelowane bo wydział pewnie blisko koryta, a u mnie jak kierownik napisał mi o awans po 4.5 roku od ostatniego to dostał odpowiedź że 5 lat nie minęło widziałem na własne oczy. Skoro macie dobre przebicie i macie już wyrównane to może warto pomyśleć o innych?

No właśnie widzisz u ciebie były niwelowane bo wydział pewnie blisko koryta, a u mnie jak kierownik napisał mi o awans po 4.5 roku od ostatniego to dostał odpowiedź że 5 lat nie minęło widziałem na własne oczy. Skoro macie dobre przebicie i macie już wyrównane to może warto pomyśleć o innych?
Nie koryto .....

Ostatnia edycja:
Może niech Ci z wywalonymi w kosmos mnożnikami nie płaczą bo już się nabrali. I nikt z was że swoich pieniędzy nie bedzie dawal tym, którzy pracują za psi grosz. Wschód i granicą trochę odżyją. W Warszawce ludzie przyjmują się z mnożnikiem 2,0 a na wschodzie po 10 latach sluzby tego nawet nie mają.
Prawda 13lat poniżej 2.0

Back
Do góry