Komunikat po spotkaniu z SKAS 19.01.23 r.

KOMUNIKAT

po spotkaniu z Szefem KAS w dniu 19.01.2023 r.

W dniu 19.01.2023 r. w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie ZZ z Szefem KAS.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Finansów w osobach Dyrektorów Departamentów oraz prawnicy Ministerstwa Finansów.

Na spotkaniu uzgodniono treść Porozumienia w sprawie rozdysponowania środków z Uchwały modernizacyjnej w roku 2023 – w załączeniu. Szef KAS uwzględnił na spotkaniu zgłaszane uwagi Związków Zawodowych.

Niektóre Związki Zawodowe poprosiły jeszcze o czas, stąd nie podpisano Porozumienia i zaplanowano wspólnie datę 30.01. 2023 r., w którym to dniu Porozumienie zostanie podpisane.

Po podpisaniu Porozumienia Szef KAS niezwłocznie przekaże je do jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej celem uzgodnienia zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, zgodnie z przepisami ustawy o związkach zawodowych.

ZZ Celnicy PL z zadowoleniem przyjmuje realizację wieloletnich postulatów środowiska zawodowego, aby w ramach całego Kraju dążyć do ustalania jednolitych zasady rozdysponowania podwyżek i wdrażania innych spraw pracowniczych oraz dot. stosunku służbowego, tak jak ma to miejsce w pozostałych formacjach mundurowych.

Wyrażamy nadzieję, że proces uzgodnień w IAS przebiegnie sprawnie, bez obstrukcji i opóźniania, tak aby podwyżki mogły być wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom jak najszybciej.

Z poważaniem

Sławomir Siwy

Przewodniczący ZZ Celnicy PL

Attachments

W Porozumieniu jest mowa o podwyżkach od stycznia dla wszystkich w służbie/pracy na dzień 1 stycznia 2023.
mnie zaniepokoił wpis wzw z art 41 ale wyjaśniłeś to w innym poście. Nie daje mi to pełnego poczucia bezpieczeństwa i na priv wyjaśniłem ale na ten moment przyjmuję z umiarkowanym optymizmem i pewną dozą braku zaufania.

Wiążące prawnie nie jest, ale można spodziewać się takich uzgodnień w IAS, bo SKAS ma prawo dać wskazówki DIAS. Natomiast ZZ, skoro większość podpisała na szczeblu centralnym, będzie zapewne także w IAS tego się trzymała.
§ 3. ust.2. - "Przy ustalaniu kwot o których mowa w ust. 1, uwzględnia się średnią wysokość dodatku stażowego w danej jednostce organizacyjnej KAS w 2023 roku". (Porozumienia w sprawie kierunkowych zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia)
Czy słusznie?

Jak to się ma do ustawy o minimalnym wynagrodzeniu, art. 6."Przy obliczaniu wysokości wynagrodzenia pracownika nie uwzględnia się:....5) dodatku za staż pracy.

Twoje komentarze to po prostu kpina. Jest siatka decelowa i czy Ci się podoba czy nie to w te trzy lata i tak każdy osiągnie minimalny. I nie ty dasz na nasze podwyzki z 30 procent tylko da nam dyrektor Ias z puli, która zostanie (patrząc na Twoje komentarze) po takich funkach , którzy mieli dziwnym trafem wysokie mnozniki wobec innych. Nie siej fermentu. Cały czas trwają nabory i już wiadomo, że nowe nabory też będą dostawać według nowej siatki.
bzdety, bzdety i brak logiki, czytaj ze zrozumieniem, Dyr,IAS da :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Ja tu widzę szanse na równie w górę do mf a nie granie na zabranie. Myśle ze i na to przyjdzie dla Was czas, na razie związek ma i bez tego pełne ręce roboty.
raczej nie chodzi o granie na zabranie lecz zrównanie!!! (w którym miejscu napisałem o zabraniu?) Jednolita służba, to jednolita, nie podziały np. takimi tabelami: MF vs. reszta świata

Back
Do góry