Komunikat po spotkaniu z SKAS 19.01.23 r.

KOMUNIKAT

po spotkaniu z Szefem KAS w dniu 19.01.2023 r.

W dniu 19.01.2023 r. w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie ZZ z Szefem KAS.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Finansów w osobach Dyrektorów Departamentów oraz prawnicy Ministerstwa Finansów.

Na spotkaniu uzgodniono treść Porozumienia w sprawie rozdysponowania środków z Uchwały modernizacyjnej w roku 2023 – w załączeniu. Szef KAS uwzględnił na spotkaniu zgłaszane uwagi Związków Zawodowych.

Niektóre Związki Zawodowe poprosiły jeszcze o czas, stąd nie podpisano Porozumienia i zaplanowano wspólnie datę 30.01. 2023 r., w którym to dniu Porozumienie zostanie podpisane.

Po podpisaniu Porozumienia Szef KAS niezwłocznie przekaże je do jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej celem uzgodnienia zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, zgodnie z przepisami ustawy o związkach zawodowych.

ZZ Celnicy PL z zadowoleniem przyjmuje realizację wieloletnich postulatów środowiska zawodowego, aby w ramach całego Kraju dążyć do ustalania jednolitych zasady rozdysponowania podwyżek i wdrażania innych spraw pracowniczych oraz dot. stosunku służbowego, tak jak ma to miejsce w pozostałych formacjach mundurowych.

Wyrażamy nadzieję, że proces uzgodnień w IAS przebiegnie sprawnie, bez obstrukcji i opóźniania, tak aby podwyżki mogły być wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom jak najszybciej.

Z poważaniem

Sławomir Siwy

Przewodniczący ZZ Celnicy PL

Attachments

Nie wiem w jakim magicznym dziale służysz. Uwierz, zdecydowana większość funków, nawet po obligatoryjnej części podwyżki modernizacyjnej nie osiągnie określonych w docelowej siatce płac mnożników.
Chyba, że mylisz minimalne mnożniki z rozporządzenia, które z oczywistych powodów wszyscy osiągają, z mnożnikami do których dąży kas. Te drugie pobudziały wyobraźnię środowiska bo są dużo wyższe niż większość ma obecnie.
Czy przekraczasz docelowy mnożnik dla swojego stanowiska?
Po iżej wykaż dla chyba największej II grupy
starszy ekspert Służby Celno-Skarbowej - 3,100
ekspert Służby Celno-Skarbowej/ kapelan - 2,900
młodszy ekspert Służby Celno-Skarbowej - 2,700
starszy specjalista Służby Celno-Skarbowej - 2,500
specjalista Służby Celno-Skarbowej - 2,300
młodszy specjalista Służby Celno-Skarbowej 2,100
mnożniki....

Ostatnia edycja:
Wcześniej powodem blokady na stanowisku była SOWA (wartościowanie stanowisk które nam zafundowano przy poprzedniej reformie).
Na dzisiaj blokada osób z dużym stażem na specjaliście jest najczęściej spowodowana brakiem matury.
Matura jest. Tak jak piszesz wcześniejsze wartościowanie czyli plecy.

Co jest powodem blokady awansu na stanowisku?

To mam rozumieć że jak mam specjalistę z mnożnikiem 2.3 po 28 latach służby na granicy to dostanę 55 pln. Coś to nie tak.

szczerze to nikt nie wie co jest powodem blokady awansu na stanowisku... Być może ktoś chce, żeby tłusty kot trochę schudł? Albo schował się za parawanem lipnego stanowiska?

Nie czaje. Ja mam 1.974 mnoznik i 17 lat stażowego mł ek. To niby ile tej podwyżki mi wyjdzie ? Bosze z matmy bylam noga... hehe

nom.... mł. ekspert z mnożnikiem 1,974 i specjalista z pretensjami z mnożnikiem 2,3....

Tak jest, masz rację @ZŁY coś to nie tak.

Ostatnia edycja:
Kiedyś podobno była ograniczona liczba i trzeba było czekać niby aż się zwolni miejsce na stanowisku. Teraz jak sporo osób poszło na emki to się miejsca zwolniły ja odstałem awans bez grosza podwyżki, ale warunek był taki że musiałem być w widełkach mnożniku na młodszym ekspercie. 1 raz ok 4 lata temu jak kierownik wystopił dla mnie o awans na stanowisku to odmówili bo nie byłem w widełkach i musieli by mi pensje podnieśc o 20 zł

Może jeszcze kontrolerski doliczmy? 😴
Powiedz to działom CKK w urzędach celno-skarbowych, gdzie tzw. "dodatek" kontrolerski nigdy nie był dodatkiem tylko "ubytkiem".
Po prostu przy okazji słynnej reformy z 2016/2017 roku pracownikom obecnych działów CKK zabrano część (ok. 40%, 20% lub 15% w zależności od IAS) stałego wynagrodzenia i nazwano go "dodatkiem kontrolerskim".
Dla tych pracowników w kolejnych latach ogólne podwyżki były liczone tylko od pozostałej części wynagrodzenia, tj. bez brania pod uwagę tego "dodatku/ubytku" i oczywiście - po odjęciu dodatku stażowego.
Jak byś się czuł, gdyby zabrano Ci część wynagrodzenia na które pracowałeś latami, perfidnie nazwano "dodatkiem" i trzymano w niepewności czy na pewno zachowasz ten "dodatek" w następnych miesiącach czy latach. I gdyby po raz kolejny nie liczono ci od tego zabranego wcześniej "dodatku" (czytaj "ubytku") podwyżek, w sytuacji gdy innym liczą od całości?

Ps. To właśnie tych "dodatków" (w rzeczywistości "ubytków") wielu nieświadomych zazdrości działom CKK.

Tak nie będzie. Jest odjęte stażowe. Wszyscy dostają równą podwyżkę do podstawy z tych 65%. Potem stażowe wraca wg tego komu ile stażowego przysługuje.
Mam nadzieję, że tym razem tak będzie.
Bo do tej pory było inaczej, tj. podwyżkę wliczano zarówno do zasadniczego jak i stażowego. Czyli im mniej stażu tym lepiej (czyli lepiej dla młodych).
A tym młodym stażowe i tak z biegiem czasu będzie wzrastało od tego mnożnika po podwyżce. W przeciwieństwie do starych, którym stażowe stoi w miejscu.

Ps. Młodzi niedługo będą starymi. Czas szybko leci. I co to wtedy będzie???

Podsumowując miało być pięknie a wyszło jak zwykle.
Swój mnożnik trzeba powiększyć o 0,188 ale tylko wtedy kiedy ma się 0% stażu jak więcej to zwiększamy o np 10 %, 20 %. Tą sumę dodajemy do swojego mnożnika i porównujemy z minimalnym mnożnikiem z chyba instrukcji (bo raczej nie z rozporządzenia) pytanie, którym bo na każdym stanowisku są 3.
Teraz masz równo lub przekraczasz to dostajesz
337 ( chociaż mi wychodzi 340 ale nie ważne) * 7,8 %+ staż. Także obligatoryjne 65% z 699 wyniesie tylko 65% dla 25 lat stażu w innym przypadku pewne 65% będzie mniejsze.
Teraz najlepsze 30% w przypadku jak nie osiągasz celu
699 (z tym równa sięto żart) = (x+a) + (y+a) - (z +a) gdzie x = 337 * 7,8 % (363)
y = 157 ( 30 % z 699 - 25% stażu) * (chyba jak w przypadku65%) 7,8%?
Z tym że ma to być proporcjonalne czyli im dalej od celu tym więcej tj. "30%" może wynieść 5% albo 50%
z = 5% * (chyba jak w przypadku 65%) 7,8%? dla Dyr.
a = % stażu
Przy takich zapisach nikt nie gwarantuje, że oprócz stażu o którym wcześniej nie było mowy nie wliczą 13, nagród itp.
5% dla dyrektora przy wcześniej opisanej wolnej amerykance jest bez sensu.
Po przeczytaniu porozumienia i postów tyle z tego zrozumiałem może źle - oby.
Negocjacje w Izbach będą trwały do grudnia. Jak ktoś inaczej rozumie te zapisy niż ja to całkiem możliwe bo są strasznie nieostre.
Z wielkim szacunkiem do funkcyjnych związku, a w szczególności do Przewodniczącego, któremu wiele zawdzięczamy to porozumienie jest zwyczajnie zbyt ogólne - można interpretować jak się chce.
Wielu uzależniło zostanie w służbie od tych podwyżek tj. 7,8 % i 699, jeszcze jest czas na złożenie wniosku o emeryturę przed marcem, już bez względu kto jest tłustym kto chudym kotem i komu się bardziej należy, fajnie by było wiedzieć na czym stoimy.

Podsumowując miało być pięknie a wyszło jak zwykle.
Swój mnożnik trzeba powiększyć o 0,188 ale tylko wtedy kiedy ma się 0% stażu jak więcej to zwiększamy o np 10 %, 20 %. Tą sumę dodajemy do swojego mnożnika i porównujemy z minimalnym mnożnikiem z chyba instrukcji (bo raczej nie z rozporządzenia) pytanie, którym bo na każdym stanowisku są 3.
Teraz masz równo lub przekraczasz to dostajesz
337 ( chociaż mi wychodzi 340 ale nie ważne) * 7,8 %+ staż. Także obligatoryjne 65% z 699 wyniesie tylko 65% dla 25 lat stażu w innym przypadku pewne 65% będzie mniejsze.
Teraz najlepsze 30% w przypadku jak nie osiągasz celu
699 (z tym równa sięto żart) = (x+a) + (y+a) - (z +a) gdzie x = 337 * 7,8 % (363)
y = 157 ( 30 % z 699 - 25% stażu) * (chyba jak w przypadku65%) 7,8%?
Z tym że ma to być proporcjonalne czyli im dalej od celu tym więcej tj. "30%" może wynieść 5% albo 50%
z = 5% * (chyba jak w przypadku 65%) 7,8%? dla Dyr.
a = % stażu
Przy takich zapisach nikt nie gwarantuje, że oprócz stażu o którym wcześniej nie było mowy nie wliczą 13, nagród itp.
5% dla dyrektora przy wcześniej opisanej wolnej amerykance jest bez sensu.
Po przeczytaniu porozumienia i postów tyle z tego zrozumiałem może źle - oby.
Negocjacje w Izbach będą trwały do grudnia. Jak ktoś inaczej rozumie te zapisy niż ja to całkiem możliwe bo są strasznie nieostre.
Z wielkim szacunkiem do funkcyjnych związku, a w szczególności do Przewodniczącego, któremu wiele zawdzięczamy to porozumienie jest zwyczajnie zbyt ogólne - można interpretować jak się chce.
Wielu uzależniło zostanie w służbie od tych podwyżek tj. 7,8 % i 699, jeszcze jest czas na złożenie wniosku o emeryturę przed marcem, już bez względu kto jest tłustym kto chudym kotem i komu się bardziej należy, fajnie by było wiedzieć na czym stoimy.
wychodzi, że.......

Ostatnia edycja:
7,8% plus 363 zł i do tego 40% stażowego więc chyba nie jest źle a należy pomyśleć o tych co mają niższe mnożniki za te same obowiązki, uważam, że to uczciwe i krok w dobrym kierunku.

7,8% plus 363 zł i do tego 40% stażowego więc chyba nie jest źle a należy pomyśleć o tych co mają niższe mnożniki za te same obowiązki, uważam, że to uczciwe i krok w dobrym kierunku.
Można by długo deliberować co jest sprawiedliwe patrząc na niektórych z wysokimi mnożnikami i na niektórych z niskimi. Nie rozstrzygniemy tego, natomiast wiedza jak to będzie podzielone należy się wszystkim.

Back
Do góry