Komunikat po spotkaniu z SKAS 19.01.23 r.

KOMUNIKAT

po spotkaniu z Szefem KAS w dniu 19.01.2023 r.

W dniu 19.01.2023 r. w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie ZZ z Szefem KAS.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Finansów w osobach Dyrektorów Departamentów oraz prawnicy Ministerstwa Finansów.

Na spotkaniu uzgodniono treść Porozumienia w sprawie rozdysponowania środków z Uchwały modernizacyjnej w roku 2023 – w załączeniu. Szef KAS uwzględnił na spotkaniu zgłaszane uwagi Związków Zawodowych.

Niektóre Związki Zawodowe poprosiły jeszcze o czas, stąd nie podpisano Porozumienia i zaplanowano wspólnie datę 30.01. 2023 r., w którym to dniu Porozumienie zostanie podpisane.

Po podpisaniu Porozumienia Szef KAS niezwłocznie przekaże je do jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej celem uzgodnienia zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, zgodnie z przepisami ustawy o związkach zawodowych.

ZZ Celnicy PL z zadowoleniem przyjmuje realizację wieloletnich postulatów środowiska zawodowego, aby w ramach całego Kraju dążyć do ustalania jednolitych zasady rozdysponowania podwyżek i wdrażania innych spraw pracowniczych oraz dot. stosunku służbowego, tak jak ma to miejsce w pozostałych formacjach mundurowych.

Wyrażamy nadzieję, że proces uzgodnień w IAS przebiegnie sprawnie, bez obstrukcji i opóźniania, tak aby podwyżki mogły być wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom jak najszybciej.

Z poważaniem

Sławomir Siwy

Przewodniczący ZZ Celnicy PL

Attachments

Zaraz, czyli osoba z dużym stażowym dostanie 363zł do postawy plus reszta w dodatku stażowym aby łącznie wyszło 454 zł, a ktoś bez stażowego dostanie 454 zł do podstawy? Czyli osoby z większym stażowym dostaną niższe mnożniki? Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić,.
Uppsss, czegoś takiego, to byśmy nie chcieli....
To by było karanie doświadczonych funkcjonariuszy.

Zaraz, czyli osoba z dużym stażowym dostanie 363zł do postawy plus reszta w dodatku stażowym aby łącznie wyszło 454 zł, a ktoś bez stażowego dostanie 454 zł do podstawy? Czyli osoby z większym stażowym dostaną niższe mnożniki? Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić,.
Bardzo dziwne i ruchome to „pewne” 65%…
Pewnie w każdej Izbie interpretacja będzie różna, jakby nie można było tego prościej podzielić.

Patrząc na swój mnożnik należy uwzględnić podwyżkę wynikającą z 65% projektu Porozumienia, czyli o jakieś 0,188.
Po dodaniu tych 65% w całym KAS będzie 2251 osób z mnożnikiem wyższym od minimalnego na swoim stanowisku, a bez kadry kiewrowniczej będzie to 1899 osób w całym KAS.
Panie Sławku czy to są oficjalne minimalne mnożniki, które będą brane pod uwagę przy 30% kwoty z modernizacji?

starszy ekspert Służby Celno-Skarbowej - 3,100
ekspert Służby Celno-Skarbowej/ kapelan - 2,900
młodszy ekspert Służby Celno-Skarbowej - 2,700
starszy specjalista Służby Celno-Skarbowej - 2,500
specjalista Służby Celno-Skarbowej - 2,300
młodszy specjalista Służby Celno-Skarbowej 2,100

Tak nie będzie. Jest odjęte stażowe. Wszyscy dostają równą podwyżkę do podstawy z tych 65%. Potem stażowe wraca wg tego komu ile stażowego przysługuje.
Czy mnożnik 2,50 dla starszego specjalisty ma być osiągnięty w tym roku czy do 2025?
Jeśli aktualnie mam 2,10 + 0,188 to wychodzi 2,288 to jeszcze mam dostać 0,212?? I oprócz tego jeszcze stażowe od tego? Cos trudno uwierzyć ☹️

Czy mnożnik 2,50 dla starszego specjalisty ma być osiągnięty w tym roku czy do 2025?
Jeśli aktualnie mam 2,10 + 0,188 to wychodzi 2,288 to jeszcze mam dostać 0,212?? I oprócz tego jeszcze stażowe od tego? Cos trudno uwierzyć ☹️
Docelowo do 2025 ale jak dobrze czytam w komunikacie jeżeli wszyscy osiągną minimalny mnożnik to pozostałe środki będą rozdysponowane proporcjonalnie dla każdego

Patrząc na swój mnożnik należy uwzględnić podwyżkę wynikającą z 65% projektu Porozumienia, czyli o jakieś 0,188.
Po dodaniu tych 65% w całym KAS będzie 2251 osób z mnożnikiem wyższym od minimalnego na swoim stanowisku, a bez kadry kiewrowniczej będzie to 1899 osób w całym KAS.
bardzo szczegółowe wyliczenia więc coś konkretnie wiadomo. Ale do tych wyliczeń brano, mnoznik z rozporządzenia które ma być niebawem czy mnożnik docelowy?

Dokładnie prze zytajcie treść.
Podane jest minimum jakie każdy dostanie. W praktyce będzie więcej. Z 65% będzie odjęty średni w danej izbie dodatek stażowy, czyli w izbach gdzie jest dużo młodzieży podwyżka do podstawy będzie wyższa niż w izbach ze starszą kadrą.

Panie Sławku,

Czy mógłby się Pan ustosunkować do tego na jakich zasadach będzie przyznawane owe 30%, tak aby rozjaśnić wszystkie wątpliwości osób z forum uczestniczących w tej rozmowie?

Dokładnie prze zytajcie treść.
Podane jest minimum jakie każdy dostanie. W praktyce będzie więcej. Z 65% będzie odjęty średni w danej izbie dodatek stażowy, czyli w izbach gdzie jest dużo młodzieży podwyżka do podstawy będzie wyższa niż w izbach ze starszą kadrą.
No właśnie ja czytam i już nic nie rozumiem bo okazuje się, że pewne 65 % dotyczy osoby z 25% stażem to ktoś z 20 % stażem będzie miał te pewne "65%" mniejsze niż ten z max stażem? Czy zatem w kwocie 699 też jest uwzględniony max staż.

Chodzi mi o to czy jak ktoś się w tym roku nie łapie na min widełki z siatki płac dostanie 699 czy 699 - 25 % + x ( staż) czy 363 + staż + 30 % czy jeszcze jakoś inaczej ?

Może to o te mnozniki chodzi z ?
starszy ekspert Służby Celno-Skarbowej2,650-4,140
ekspert Służby Celno-Skarbowej,
kapelan
2,450-3,910
młodszy ekspert Służby Celno-Skarbowej2,250-3,795
starszy specjalista Służby Celno-Skarbowej2,000-3,335
specjalista Służby Celno-Skarbowej1,850-3,105
młodszy specjalista Służby Celno-Skarbowej1,700-2,645

Back
Do góry