Komunikat po spotkaniu z SKAS 19.01.23 r.

KOMUNIKAT

po spotkaniu z Szefem KAS w dniu 19.01.2023 r.

W dniu 19.01.2023 r. w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie ZZ z Szefem KAS.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Finansów w osobach Dyrektorów Departamentów oraz prawnicy Ministerstwa Finansów.

Na spotkaniu uzgodniono treść Porozumienia w sprawie rozdysponowania środków z Uchwały modernizacyjnej w roku 2023 – w załączeniu. Szef KAS uwzględnił na spotkaniu zgłaszane uwagi Związków Zawodowych.

Niektóre Związki Zawodowe poprosiły jeszcze o czas, stąd nie podpisano Porozumienia i zaplanowano wspólnie datę 30.01. 2023 r., w którym to dniu Porozumienie zostanie podpisane.

Po podpisaniu Porozumienia Szef KAS niezwłocznie przekaże je do jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej celem uzgodnienia zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, zgodnie z przepisami ustawy o związkach zawodowych.

ZZ Celnicy PL z zadowoleniem przyjmuje realizację wieloletnich postulatów środowiska zawodowego, aby w ramach całego Kraju dążyć do ustalania jednolitych zasady rozdysponowania podwyżek i wdrażania innych spraw pracowniczych oraz dot. stosunku służbowego, tak jak ma to miejsce w pozostałych formacjach mundurowych.

Wyrażamy nadzieję, że proces uzgodnień w IAS przebiegnie sprawnie, bez obstrukcji i opóźniania, tak aby podwyżki mogły być wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom jak najszybciej.

Z poważaniem

Sławomir Siwy

Przewodniczący ZZ Celnicy PL

Attachments

komunikat już na drugi dzień i to przed skarbowcami hehe duży postęp. Porozumienie moim zdaniem też duży plus. Po pierwsze osoby na tym samym stanowisku mają mieć zbliżony mnoznik a po drugie idziemy do centralizacji czyli komendy głównej. Czyli duże brawa i gratulacje dla Sławka.

Może to o te mnozniki chodzi z ?
starszy ekspert Służby Celno-Skarbowej2,650-4,140
ekspert Służby Celno-Skarbowej,
kapelan
2,450-3,910
młodszy ekspert Służby Celno-Skarbowej2,250-3,795
starszy specjalista Służby Celno-Skarbowej2,000-3,335
specjalista Służby Celno-Skarbowej1,850-3,105
młodszy specjalista Służby Celno-Skarbowej1,700-2,645
to nie te mnożniki. Chodzi o docelowe mnożniki czyli mnozniki z instrukcji awansowania. Dostaniesz proporcjonalnie czyli dużo Ci brakuje do tego mnożnika dostaniesz więcej z 30 % a jak masz juz ten mnoznik to nic nie dostaniesz z 30%. Oczywiście do tego wyliczenia będzie brana syt po dodaniu Ci 363 zł

Czyli jak mam max 25 % stażu, to dostanę 363 zł + 25%, czyli 453,5 zł ze słynnej kwoty 699 zł podwyżki - ślicznie dziękuję. Złodziejstwo w jasny dzień. 245, 25 zł jest mi zabierane, bo trzeba wyrównać innym dlatego, że przez lata plecaki z mnożnikami 3,0 i wyżej plus dodatki motywacyjne prawie co kwartał się paśli, młodym ciągle więcej dawano podwyżki bo trzeba było równać i teraz ponownie dostanę w d...
Zamiast unosić się przeczytaj wszystko jeszcze raz dokładnie.To się dowiesz ,że wszystko co napisałaś jest nieprawdą

to nie te mnożniki. Chodzi o docelowe mnożniki czyli mnozniki z instrukcji awansowania. Dostaniesz proporcjonalnie czyli dużo Co brakuje do tego mnożnika dostaniesz więcej z 30 % a jak masz juz ten mnoznik to nic nie dostaniesz z 30%
Czyli 363 + x(staż) + y - z gdzie y <= 30% z = 5% dla dyrektora. Komuś brakuje do min z siatki dużo to 30% średnio 17,5% mało 5%

Nie podoba mi się to. Do obecnego mnożnika doliczam 0,188 i już przekraczam minimalny mnożnik na stanowisku albo brakuje mi niewiele. Dużo osób odpadnie z tych podwyżek 30%! Dlaczego i kto przystał na to by doliczać te 0,188? Przeciez to jest podział jednej kwoty, a nie że dzielimy kwoty na kilka kryteriów: najpierw żeby wyszło 65%, a później żeby było więcej i wtedy zblokować niektórych i nie dostać nic z 30%. Czy była w ogóle propozycja żeby brać pod uwagę mnożnik przed podwyżką o 0,188?
A innym miało się podobać, że przez ost lata Ty miałeś więcej od nich na tym samym stanowisku i często wykonując to samo? W końcu jakieś równanie płac by było sprawiedliwiej .

A innym miało się podobać, że przez ost lata Ty miałeś więcej od nich na tym samym stanowisku i często wykonując to samo? W końcu jakieś równanie płac by było sprawiedliwiej .
Dokładnie, jak do swojego mnożnika dolicze 0,188 to mi jeszcze ponad 0,3 brakuje do minimalnego. Ale niektórym nigdy nie dogodzisz. Chyba nie tak dużo osób odpadnie z tych 30%. Sławek napisał, ze około 2tys tłustych kocurów w skali kraju.

Dokładnie, jak do swojego mnożnika dolicze 0,188 to mi jeszcze ponad 0,3 brakuje do minimalnego. Ale niektórym nigdy nie dogodzisz. Chyba nie tak dużo osób odpadnie z tych 30%. Sławek napisał, ze około 2tys tłustych kocurów w skali kraju.
Z tym że nie 0,188 tylko 0,188 + Twój staż, co najmniej ja tak zrozumiałem.

Poza tym w instrukcji są 3 grupy każda ma swój min. mnożnik - do którego się odnosimy ? każda komórka org do swojego ?, żeby nie było mi sporo brakuje do tego najmniejszego z I grupy ale strasznie to wszystko niejasne albo za durny na to jestem.

komunikat już na drugi dzień i to przed skarbowcami hehe duży postęp. Porozumienie moim zdaniem też duży plus. Po pierwsze osoby na tym samym stanowisku mają mieć zbliżony mnoznik a po drugie idziemy do centralizacji czyli komendy głównej. Czyli duże brawa i gratulacje dla Sławka.
Przecież na skarbowcach wczoraj było

to nie te mnożniki. Chodzi o docelowe mnożniki czyli mnozniki z instrukcji awansowania. Dostaniesz proporcjonalnie czyli dużo Ci brakuje do tego mnożnika dostaniesz więcej z 30 % a jak masz juz ten mnoznik to nic nie dostaniesz z 30%. Oczywiście do tego wyliczenia będzie brana syt po dodaniu Ci 363 zł
Z 30%dostanie tylko, że tyle co wszyscy jak coś zostanie po wstępnym podziale tym co nie mają docelowych mnożników

Czyli jak mam max 25 % stażu, to dostanę 363 zł + 25%, czyli 453,5 zł ze słynnej kwoty 699 zł podwyżki - ślicznie dziękuję. Złodziejstwo w jasny dzień. 245, 25 zł jest mi zabierane, bo trzeba wyrównać innym dlatego, że przez lata plecaki z mnożnikami 3,0 i wyżej plus dodatki motywacyjne prawie co kwartał się paśli, młodym ciągle więcej dawano podwyżki bo trzeba było równać i teraz ponownie dostanę w d... 🤮 🤮 🤮
To już kolejny raz kiedy przysłowiowy średniak w d...dostanie. Raz jest za stary raz za młody, tylko specjalista albo aż specjalista...itd

To mam rozumieć że jak mam specjalistę z mnożnikiem 2.3 po 28 latach służby na granicy to dostanę 55 pln. Coś to nie tak.
Chyba tak dostaniesz bo tu będzie wyrównywanie siatki do stanowisk. A skoro masz spory mnożnik, to już osiągnąłeś prawie pułap docelowy (bazowy) na Twoim stanowisku.
Ale chyba będzie więcej bo dostaniesz jeszcze te gwaratnowane 65 proc i przekroczysz minimalny mnożnik na swoim stanowisku po dodaniu 65 proc.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry