Ustalanie emerytury (art.18f)

Dzień dobry
Mam pytanie. Mam uprawnienia emerytalne z art. 15 (służba przed dniem 2 stycznia 1999r).
Czy liczę emeryturę z 10 kolejnych lat czy jak policja z ostatniej pensji?
Nietypowa sytuacja: Służba w policji, praca w cywilu i służba w cle.
Pozdrawiam.

Dzień dobry
Mam pytanie. Mam uprawnienia emerytalne z art. 15 (służba przed dniem 2 stycznia 1999r).
Czy liczę emeryturę z 10 kolejnych lat czy jak policja z ostatniej pensji?
Nietypowa sytuacja: Służba w policji, praca w cywilu i służba w cle.
Pozdrawiam.
Art. 5.
1a. Podstawę wymiaru emerytury funkcjonariusza Straży Marszałkowskiej, Służby Celnej lub Służby Celno-Skarbowej stanowi średnie uposażenie lub wynagrodzenie należne przez okres kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych przez funkcjonariusza. Przepisy art. 18f ust. 2, 3 i 5 stosuje się odpowiednio.>

Niby sprawa prosta, z jakiej służby odchodzisz tak liczysz, jakbyś odchodził z Policji to z ostatniej a jak z Celno-Skarbowej to z 10 lat.
Tylko może być sytuacja że masz 5 lat ze Służby Celno-Skarbowej i Celnej oraz 10 lat z Policji to z jakich 10 lat średnia ?
Jeżeli nie masz 10 lat ciurkiem w SCS i SC to pytanie o interpretację trzeba będzie skierować do ZER.

Ostatnia edycja:
czy miesiąc odejścia na emkę mundurową
ma jakiś wpływ na wysokość przeliczenia czy tylko na waloryzację emerytury

czy miesiąc odejścia na emkę mundurową
ma jakiś wpływ na wysokość przeliczenia czy tylko na waloryzację emerytury
do przeliczenia brane są pełne kolejne lata i to nie koniecznie ostatnie. Ale np odprawa wypłacana pod koniec roku niesie większe ryzyko przekroczenia progu podatkowego. Ryzyko policzalne.

do przeliczenia brane są pełne kolejne lata i to nie koniecznie ostatnie. Ale np odprawa wypłacana pod koniec roku niesie większe ryzyko przekroczenia progu podatkowego. Ryzyko policzalne.

Przy wyliczeniach EMKI liczy się każdy dzien, miesiąc , rok . Tak
Wylicza ZER . W marcu była już waloryzacja . Teraz tylko
Poprawiają /podwyższają / emerytury o kwotę bazową od 01.01.2020

Przy wyliczeniach EMKI liczy się każdy dzien, miesiąc , rok . Tak
Wylicza ZER . W marcu była już waloryzacja . Teraz tylko
Poprawiają /podwyższają / emerytury o kwotę bazową od 01.01.2020
do wyliczenia procentów do max 75% tak do wyliczenia wskaźników 10 kolejnych lat

Przeszłam na emka 25.06.20 dziś dostałam przelew. Tu moje pytanie czy wyrównanie obejmuje 5 dni czerwca czy jest liczone od lipca ? Prośba o podpowiedź 🙃 decyzji jeszcze nie otrzymałam 🙂

Przeszłam na emka 25.06.20 dziś dostałam przelew. Tu moje pytanie czy wyrównanie obejmuje 5 dni czerwca czy jest liczone od lipca ? Prośba o podpowiedź decyzji jeszcze nie otrzymałam
Ja 10 dni przed Tobą zakończyłem służbę, jednak jeszcze przelewu brak. No ale IAS przesłał wniosek emerytalny po prawie 3 tygodniach, już w lipcu.

Wysłane z mojego BLN-L21 przy użyciu Tapatalka

płaci proporcjonalnie, nawet jesli wniosek poszedł w następnym miesiąc, to otrzymasz cały ten miesiąc i kilka dni od zwolnienia przez DIAS z miesiąca poprzedniego ( zwolnienia ).

Back
Do góry