Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Art. 5.Dzień dobry
Mam pytanie. Mam uprawnienia emerytalne z art. 15 (służba przed dniem 2 stycznia 1999r).
Czy liczę emeryturę z 10 kolejnych lat czy jak policja z ostatniej pensji?
Nietypowa sytuacja: Służba w policji, praca w cywilu i służba w cle.
Pozdrawiam.
do przeliczenia brane są pełne kolejne lata i to nie koniecznie ostatnie. Ale np odprawa wypłacana pod koniec roku niesie większe ryzyko przekroczenia progu podatkowego. Ryzyko policzalne.czy miesiąc odejścia na emkę mundurową
ma jakiś wpływ na wysokość przeliczenia czy tylko na waloryzację emerytury
dzięki za infodo przeliczenia brane są pełne kolejne lata i to nie koniecznie ostatnie. Ale np odprawa wypłacana pod koniec roku niesie większe ryzyko przekroczenia progu podatkowego. Ryzyko policzalne.
do przeliczenia brane są pełne kolejne lata i to nie koniecznie ostatnie. Ale np odprawa wypłacana pod koniec roku niesie większe ryzyko przekroczenia progu podatkowego. Ryzyko policzalne.
do wyliczenia procentów do max 75% tak do wyliczenia wskaźników 10 kolejnych latPrzy wyliczeniach EMKI liczy się każdy dzien, miesiąc , rok . Tak
Wylicza ZER . W marcu była już waloryzacja . Teraz tylko
Poprawiają /podwyższają / emerytury o kwotę bazową od 01.01.2020
Tak obejmuje te 5 dni również.Przeszłam na emka 25.06.20 dziś dostałam przelew. Tu moje pytanie czy wyrównanie obejmuje 5 dni czerwca czy jest liczone od lipca ? Prośba o podpowiedźdecyzji jeszcze nie otrzymałam
![]()
Ja 10 dni przed Tobą zakończyłem służbę, jednak jeszcze przelewu brak. No ale IAS przesłał wniosek emerytalny po prawie 3 tygodniach, już w lipcu.Przeszłam na emka 25.06.20 dziś dostałam przelew. Tu moje pytanie czy wyrównanie obejmuje 5 dni czerwca czy jest liczone od lipca ? Prośba o podpowiedźdecyzji jeszcze nie otrzymałam
![]()
Wyrównanie emerytury otrzymuje się za cały miesiąc w którym złożyło się wniosek. Nawet jeżeli byłby to 31.
Wiem marudzę ale liczy się data z kadr czy ZER?