Spotkanie z SKAS - podział podwyżek

Status
Zamknięty.
374 x 0.74 = 276,76
To co nam dali to jest max co mogliśmy dostac i trzeba się z tego cieszyć. Takie są realia. Nasze zarobki jak długo będzie istniał tzw. kas będą uzależnione od urzędników skarbowych. Sławek chyba wyraźnie napisał co powiedziała kobieta która jest na czele tego czegoś. Pracowników skarbowych jest prawie 90% i oni nie mogą zarabiać gorzej od nas. Gdyby nam dali podwyżki jak w innych firmach mundurowych to pracownikom skarbowym też musieliby tyle dać a jak im to pracownikom np. ZUS też itd.
Prawda Stefan jest taka ze gdyby chcieli to by Wam dali. Wmawianie ze musieli by dać wszystkim w kas jest śmieszne. Macie status funkcjonariusza. Wystarczyło by chcieć zróżnicować te dwie grupy. Ale im chyba zależy na „ uwaleniu” celników. Wymówki tej pani są bezzasadne kompletnie

Dlatego jeśli czytacie, że ,,związek będzie walczył/angażował się/interweniował" o coś to miejcie w głowie, że zgodzi się na wszystko. Najlepsze jest to, że od momentu tej pseudoreformy, która fikcyjnie połączyła zasoby skarbowe i celne nie było gorszej sytuacji niż teraz. Funkcjonariusz celno-skarbowy naprawdę wygląda jak bezdomny na tej drodze, lotnisku czy w porcie, nie chce się w to wierzyć, ale tak jest, każdy jest inaczej umundurowany, ludzie chodzą bez pagonów, nie mają pieczątek, brakuje notatników, zarabiają najmniej ze wszystkich możliwych służb i formacji jakie są w polsce. To jest wyjątkowy czas aby już nie angażować się w ,,poprawienie warunków", tylko lepiej poczekać aż samo to wszystko zdechnie.

Czy ktoś coś wie o zmianie mnożnika kwoty bazowej na 3,88 którą obiecała SKAS na spotkaniu ze ZZ w MF 25.01.2022.? Czy zrezygnowano ze zmiany tego mnożnika w związku z ustaleniami o podziale podwyżek w dniu 16.02.2022 ? 25.01 SKAS zapewniała że prace nad tym są już bardzo zaawansowane i w tym samym dniu tj. 25.01 miał być złożony wniosek o zamieszczenie zmiany rozporządzenia w sprawie mnożnika kwoty bazowej w wykazie prac RM - w wykazie prac nie ma jednak projektu zmiany tego rozporządzenia, są innych służb naszego nie ma. We wszystkich służbach będzie zmieniany mnożnik kwoty bazowej, wygląda więc na to że tylko u nas nie. Czy komuś coś wiadomo w tym temacie?

Czy ktoś coś wie o zmianie mnożnika kwoty bazowej na 3,88 którą obiecała SKAS na spotkaniu ze ZZ w MF 25.01.2022.? Czy zrezygnowano ze zmiany tego mnożnika w związku z ustaleniami o podziale podwyżek w dniu 16.02.2022 ? 25.01 SKAS zapewniała że prace nad tym są już bardzo zaawansowane i w tym samym dniu tj. 25.01 miał być złożony wniosek o zamieszczenie zmiany rozporządzenia w sprawie mnożnika kwoty bazowej w wykazie prac RM - w wykazie prac nie ma jednak projektu zmiany tego rozporządzenia, są innych służb naszego nie ma. We wszystkich służbach będzie zmieniany mnożnik kwoty bazowej, wygląda więc na to że tylko u nas nie. Czy komuś coś wiadomo w tym temacie?
Podbijam pytanie?

Zmiana średniego mnożnika kwoty bazowej w SCS ma się nijak do tegorocznych podwyżek. Określa on podwyżki które były w 2021r. Moja swobodna interpretacja.

W radio właśnie była informacja nt rozmów i jak to się kształtuje obecnie z podwyżkami. Kwota minimalna która otrzymuje obecnie ok 1500 urzędników z ponad 65 tys ma wynieść ok 3700 zł brutto.

Prawda Stefan jest taka ze gdyby chcieli to by Wam dali. Wmawianie ze musieli by dać wszystkim w kas jest śmieszne. Macie status funkcjonariusza. Wystarczyło by chcieć zróżnicować te dwie grupy. Ale im chyba zależy na „ uwaleniu” celników. Wymówki tej pani są bezzasadne kompletnie
Rozalia weź mnie nie rozśmieszaj, tylko otwórz sobie waszą stronę i poczytaj co jakiś klient z waszych cywilnych związków pisze na temat obecnych podwyżek i nie tylko. Jeśli uważasz, że wmawianie, że musieliby dać wszystkim w kas jest śmieszne to poczytaj sobie. https://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=28074. Gdyby tak było, że dostalibyśmy takie podwyżki jak w innych firmach mundurowych a wy nie to ten klient chyba by zszedł na palpitacje serca z zazdrości, jak on teraz robi aferę z powodu jakiś marnych groszy i nawet nie da się zrozumieć o co mu chodzi. Jesteście jak psy ogrodnika bo wiecie, że nie możecie dostać większych podwyżek niż to co wam dali i my tylko przez was też nie dostaniemy. I powiem więcej, bardzo się z tego cieszę, że nie dostaniecie. Biedni pracownicy skarbowości znowu są dyskryminowani. Ja to pieprze.

Rozalia weź mnie nie rozśmieszaj, tylko otwórz sobie waszą stronę i poczytaj co jakiś klient z waszych cywilnych związków pisze na temat obecnych podwyżek i nie tylko. Jeśli uważasz, że wmawianie, że musieliby dać wszystkim w kas jest śmieszne to poczytaj sobie. https://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=28074. Gdyby tak było, że dostalibyśmy takie podwyżki jak w innych firmach mundurowych a wy nie to ten klient chyba by zszedł na palpitacje serca z zazdrości, jak on teraz robi aferę z powodu jakiś marnych groszy i nawet nie da się zrozumieć o co mu chodzi. Jesteście jak psy ogrodnika bo wiecie, że nie możecie dostać większych podwyżek niż to co wam dali i my tylko przez was też nie dostaniemy. I powiem więcej, bardzo się z tego cieszę, że nie dostaniecie. Biedni pracownicy skarbowości znowu są dyskryminowani. Ja to pieprze.
Stefan wyjmij tego kija z doopska bo zaczyna Cię już ponosić wyobraźnia. Weź na luz. Ja na przykład nie zazdroszczę ci niczego, zwłaszcza pieniędzy. Zresztą od kiedy to dla jakiegokolwiek pracodawcy zazdrość „ kolegi” jest przeszkodą w przydzieleniu podwyżki?🤦‍♀️

Stefan aż wszedłem w to pismo. To jest chore. Myślałem że dali sobie już spokój. A tu takie kwiatki. Dziwię się kto z funkcjonariuszy należy do solidarności. Kiedyś myślałem,, w kupie siła,, ale po takich pismach zmieniam zdanie (a raczej wcześniej już zmieniłem). Walczmy o siebie. Bo gdyby nie nasze związki to zapewne by L. naszym kosztem zyskał parę groszy dla swoich. Inna kwestia zaczynam rozumieć dlaczego Sławkowi nie po drodze z tą tzw solidarnością. Szkoda gadać o nich.

Stefan wyjmij tego kija z doopska bo zaczyna Cię już ponosić wyobraźnia. Weź na luz. Ja na przykład nie zazdroszczę ci niczego, zwłaszcza pieniędzy. Zresztą od kiedy to dla jakiegokolwiek pracodawcy zazdrość „ kolegi” jest przeszkodą w przydzieleniu podwyżki?🤦‍♀️
Tak sobie myślę, że w ramach doposażenia KAS w ramach modernizacji MF rozda szabelki, maczugi, może
tarcze i hełmy ? Problem rozwiąże w stylu resortów siłowych ;) podwyżki dostanie silniejszy. Walka wre.
Oby tak dalej, michy ryżowe czekają. Reszta jest milczeniem. :sleep:

@stefan 123 zastanów się dlaczego MSWiA Was nie chce. Moim zdaniem już dawno z KAS funkcjonariusze winni być wyłączeni. Jednak tego nikt nie robi. Może przez takich ludzi jak Ty. A że żyjemy w wolnym kraju to i Ludwińskiemu, i Siwemu wolno pisać na co mają ochotę.

@stefan 123 zastanów się dlaczego MSWiA Was nie chce. Moim zdaniem już dawno z KAS funkcjonariusze winni być wyłączeni. Jednak tego nikt nie robi. Może przez takich ludzi jak Ty. A że żyjemy w wolnym kraju to i Ludwińskiemu, i Siwemu wolno pisać na co mają ochotę.
To chyba nie tak że nas nie chciało. Odkąd sięgam pamięcią zawsze byliśmy w strukturach ministerstwa finansów. GUC też chyba mieścił się w tych strukturach. Służbą mundurową jesteśmy po wyroku TK od 1999. Więc nie było możliwości by być podległym MSWiA. Stefan może pisze mało oględnie ale co mnie łączy ze skarbówką? Nic. Kompletnie nic. Oprócz teraz dyrektora IAS. A nie można wrócić do tego by łączyło nas tylko podleganie pod ministra finansów? Wtedy Wy byście byli zadowoleni i przestali nami wycierać....... I nam byłoby łatwiej cokolwiek wywalczyć.

Dzień dobry,
Proszę o informacje czy na naradzie była rozmowa o zmianie rozp. R.M. w sprawie wielokrotności kwoty bazowej. Obecnie jest 3,65 a jaka będzie od 01.01.2022r.???????
Pozdrawiam

@stefan 123 A że żyjemy w wolnym kraju to i Ludwińskiemu, i Siwemu wolno pisać na co mają ochotę.
Pisać mogą ale to nie znaczy, że trzeba się z nimi zgadzać. Trudno zgodzić się z tym co napisał w swoim piśmie przewodniczący waszych związków w dniu 17.02.2022 roku.

"Funkcjonariusze otrzymują od 2018 roku uposażenia bez pobierania składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe, co oznacza, że de facto otrzymują oni wyższe uposażenia o około 12% [....]
z tych też względów domagamy się zwiększenia środków na podwyżki w 2022 roku dla członków korpusu służby cywilnej, tak aby do dyskryminacji nie doszło"

Tak kształtowały się lub kształtują podwyżki np.
w 2020 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 820 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 729 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 714 zł.

w 2022 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 497 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 432 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 337 zł.

W świetle oczywistych faktów gdzie tu jest dyskryminacja? Dostajemy zawsze mniej od was właśnie o około 12%. Może ktoś mi to wytłumaczy. A teraz w nowym ładzie to raczej my jesteśmy stratni bo ulga dla klasy średniej liczy się od kwoty brutto, którą my mamy zawsze mniejszą od was. W tej sytuacji przewodniczący związków mundurowych powinien się domagać wyrównania nam tych strat i to od 2018 roku i zrównania naszych zarobków brutto do waszego poziomu. Bo to my celnicy jesteśmy dyskryminowani.

@stefan 123 ale nigdy nie twierdziłem, że z tym co pisze Ludwiński trzeba się w 100% zgadzać. Sam się z nim często nie zgadzam. Tak samo jak nie zgadzam się ze wszystkim co pisze Siwy. Ale nie odbieram prawa ani jednemu, ani drugiemu do własnego zdania. Teraz to interesuje mnie kiedy zaczną się rozmowy z DIASami, bo mam dziwne przeczucie, że jak długo będziemy rozmawiać to i tego możemy nie dostać.

Pisać mogą ale to nie znaczy, że trzeba się z nimi zgadzać. Trudno zgodzić się z tym co napisał w swoim piśmie przewodniczący waszych związków w dniu 17.02.2022 roku.

"Funkcjonariusze otrzymują od 2018 roku uposażenia bez pobierania składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe, co oznacza, że de facto otrzymują oni wyższe uposażenia o około 12% [....]
z tych też względów domagamy się zwiększenia środków na podwyżki w 2022 roku dla członków korpusu służby cywilnej, tak aby do dyskryminacji nie doszło"

Tak kształtowały się lub kształtują podwyżki np.
w 2020 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 820 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 729 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 714 zł.

w 2022 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 497 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 432 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 337 zł.

W świetle oczywistych faktów gdzie tu jest dyskryminacja? Dostajemy zawsze mniej od was właśnie o około 12%. Może ktoś mi to wytłumaczy. A teraz w nowym ładzie to raczej my jesteśmy stratni bo ulga dla klasy średniej liczy się od kwoty brutto, którą my mamy zawsze mniejszą od was. W tej sytuacji przewodniczący związków mundurowych powinien się domagać wyrównania nam tych strat i to od 2018 roku i zrównania naszych zarobków brutto do waszego poziomu. Bo to my celnicy jesteśmy dyskryminowani.
Panie drogi Stefanie....zapominasz o jednym, tych niby podwyżek NIGDY nie wypłacono w całości.
Szumnie informuje o wypłatach "szefowa", to może pochwal się FAKTYCZNIE DOSTAŁEŚ to co "powielasz" ....P.s. Chociaż może jesteś wyjątkiem ???

Jak to wszystko czytam - to cieszę się że jestem już na emeryturze, podwyżkę mam raz w roku (rewaloryzacja) - trzynastki mi nikt za chorobowe nie obetnie - nie zabiorą mi trzynastki za postępowanie dyscyplinarne, no i najfajniejsze mogę tym wszystkim "kierowniczym" itd. powiedzieć gdzie mnie mogą "cmoknąć":whistle::whistle::whistle::whistle::whistle::whistle::whistle::whistle::whistle: a że o czternastce nie wspomnę :sneaky::sneaky::sneaky::sneaky:

Status
Zamknięty.
Back
Do góry