Spotkanie z SKAS - podział podwyżek

Status
Zamknięty.
Pisać mogą ale to nie znaczy, że trzeba się z nimi zgadzać. Trudno zgodzić się z tym co napisał w swoim piśmie przewodniczący waszych związków w dniu 17.02.2022 roku.

"Funkcjonariusze otrzymują od 2018 roku uposażenia bez pobierania składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe, co oznacza, że de facto otrzymują oni wyższe uposażenia o około 12% [....]
z tych też względów domagamy się zwiększenia środków na podwyżki w 2022 roku dla członków korpusu służby cywilnej, tak aby do dyskryminacji nie doszło"

Tak kształtowały się lub kształtują podwyżki np.
w 2020 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 820 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 729 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 714 zł.

w 2022 roku:
  • pracownicy skarbowi I kategorii 497 zł.
  • funkcjonariusze Służby Celnej 432 zł.
  • pracownicy skarbowi II kategorii 337 zł.

W świetle oczywistych faktów gdzie tu jest dyskryminacja? Dostajemy zawsze mniej od was właśnie o około 12%. Może ktoś mi to wytłumaczy. A teraz w nowym ładzie to raczej my jesteśmy stratni bo ulga dla klasy średniej liczy się od kwoty brutto, którą my mamy zawsze mniejszą od was. W tej sytuacji przewodniczący związków mundurowych powinien się domagać wyrównania nam tych strat i to od 2018 roku i zrównania naszych zarobków brutto do waszego poziomu. Bo to my celnicy jesteśmy dyskryminowani.
Mają więcej o 15 % a nie o 12% w 2022 ( w poprzednich latach i przy każdych premiach mieli tez więcej niż 12 % wynikający z różnicy), na dodatek podwyżkę mają do podstawy, więc wysługa im jeszcze podwyższy wzrost wynagrodzenia. L. i jego pacynkowaci wyznawcy jak mantrę podają te 12 % wiedząc, że łżą jak psy ! Prostych procentów nie potrafią wyliczyć, a nasi nigdy nie zareagowali na tą jawną dyskryminację. W 2020 roku już o tym pisałam, ale jak grochem o ścianę. Przyzwyczaiłam się i nic od nikogo nie oczekuję i na nic nie liczę. Przykre, to że własne kierownictwo ma Nas w d.... i kłamią jak komuchy i peło, gdy byli u władzy.

Zaniżanie naszych podwyżek o składki zusowskie jest kuriozalne. Skąd pomysł, żeby w jakikolwiek sposób wiązać podwyżki funkcjonariuszy i cywili?
Dla funkcjonariuszy którzy już mają wypracowany staż do emerytury i dla tych którzy ten staż osiągną jest to mniejszy problem, chociaż finansowo odczuwalny.
Przy wymaganym obecnie do mundurowej emerytury minimalnym 25letnim stażu będzie spora grupa osób króra tyle nie wytrwa w służbie. Odchodząc ze służby do ZUS zostaną przekazane składki za okres służby, a ponieważ uposażenie brutto jest w okresie służby zaniżone (o składki ZUS i podwyżki brutto pomniejszane o ten zus) składki będą również zaniżanie, co będzie skutkowało niższą emeryturę. Skarbowa Solidarność domagając się takiego podziału podwyżek, uderza rykoszetem w swoich kolegów z UKS którzy 5 lat temu zostali funkami. Wielu z nich było wtedy już po czterdziestce i prędzej doczekają powszechnego wieku emerytalnego niż emerytury mundurowej. Przez zaniżanie w kolejnych latach podwyżek, otrzymają niższe świadczenie z ZUS w porównanie do osób które całą karierę zawodową byli cywilami i zarabiali netto dokładnie tyle samo

@PJS ale teraz Solidarności tam nie było. Można było inaczej proponować.
Mały. Może jesteś przesympatycznym człowiekiem. Ale temat który drążysz i sposób wypowiedzi obliczony na prowokowanie nas do niecenzuralnych odpowiedzi na Twoje posty jest już nie fair. Dobrze wiesz jak jesteś bywalcem forum solidarności ludwinskiego (z małej litery nie przypadkowo) że jesteśmy tam stałymi obiektami ataków. Czy to jest słuszne gdzieś powyżej masz wpis który się do tego odnosi jeśli chodzi o podwyżki. Ja nie napiszę Ci tego wprost. Ale masz swoje forum gdzie takie wypowiedzi jak Twoje uzyskają aplauz. Widzisz przecież że u większości z nas Celnikow nie ma już woli dążenia do celu razem z wami. Niech każdy idzie w swoją stronę. Wy bądźcie tacy jak zawsze a my sami (chyba) lepiej damy sobie radę bez Was?

@PJS ale teraz Solidarności tam nie było. Można było inaczej proponować.
Zboczyłem trochę z tematu. Pamiętasz tańce z okazji powstania KAS swoich kolegów i koleżanek bodajże w strojach pszczółek na spartakiadzie ? Dla nas powstanie KAS to był dramat. Manifestacja 5 tys funkcjonariuszy przy naszej liczebności to był wielki wysiłek. Na nic się zdał. Ale był kiedy wy grilowaliscie sobie i jakieś tańce na cześć kas robiliście.

@Mały teraz S nie było, ale kwota na podwyżki była wcześniej ustalona, oczywiście wyższa dla cywili. Jest to pokłosie wcześniejszych działań Solidarności..
Co do sposobu podziału to w przypadku funkcjonariuszy podwyższenie dodatku za stopień jest gwarancją równego podziału i fakt sami tak chcieliśmy, gdyż podwyżka "do zasadniczej" byłaby przyczyną do wojny młodych ze starymi bo powstałaby dyskusja o uwzględnianie lub nie stażowego i byłoby kolejne obniżenie podwyżek o środki przeznzone na stażowe, a MF na tendencje do zabierania więcej niż wynika z czystej maremartki

@Mały teraz S nie było, ale kwota na podwyżki była wcześniej ustalona, oczywiście wyższa dla cywili. Jest to pokłosie wcześniejszych działań Solidarności..
Co do sposobu podziału to w przypadku funkcjonariuszy podwyższenie dodatku za stopień jest gwarancją równego podziału i fakt sami tak chcieliśmy, gdyż podwyżka "do zasadniczej" byłaby przyczyną do wojny młodych ze starymi bo powstałaby dyskusja o uwzględnianie lub nie stażowego i byłoby kolejne obniżenie podwyżek o środki przeznzone na stażowe, a MF na tendencje do zabierania więcej niż wynika z czystej maremartki
Dokładnie. Ja zaczynam mieć dość. Jeszcze parę lat i mnie nie będzie w kas. 😂 😂 😂

Przykro to powiedzieć ale jakiś czas temu Sławek i Celnicy.pl też byli za tym żeby pracownicy skarbowi dostawali wyższe podwyżki właśnie o tą składkę na ZUS. Oczywiście było to zawsze na naszą niekorzyść. Mam nadzieję, że Sławek już widzi swój błąd i teraz będzie dążyć do odwrócenia tego i wyrównania nam strat od 2018 roku tym bardziej, że w ładzie jeszcze bardziej będzie to działało na naszą niekorzyść.

@PJS Jak mnie pamięć nie myli to ZZ Celnicy.pl nigdy nie kwestionował takiego sposobu podziału. Sam go nawet proponował. A więc do kogo masz teraz pretensje? Nie ważne co kto proponuje i tak jest wina Solidarności. Jak pojawi się wniosek o wyłączenie funkcjonariuszy z KAS pierwszy go podpiszę. To połączenie nic dobrego ani Wam, ani Nam nie przyniosło. Nie da się na siłę kochać. A więc czekam na rozwód.

@PJS Jak mnie pamięć nie myli to ZZ Celnicy.pl nigdy nie kwestionował takiego sposobu podziału. Sam go nawet proponował. A więc do kogo masz teraz pretensje? Nie ważne co kto proponuje i tak jest wina Solidarności. Jak pojawi się wniosek o wyłączenie funkcjonariuszy z KAS pierwszy go podpiszę. To połączenie nic dobrego ani Wam, ani Nam nie przyniosło. Nie da się na siłę kochać. A więc czekam na rozwód.
@maly chyba nie tylko Ty czekasz na rozwod.

Mały. Wyciągasz z naszych postów to co Ci pasuje pod daną tezę. Z 90 proc tu piszących zgadzało się że po równo dla każdego czyli najbezpieczniej do stopnia. W przeciągu ostatnich paru dni także były tu odniesienia do tego. Czytając bez uprzedzeń zauważyłbyś to. I tu spekuluję. Nasz związek brał udział w tym spotkaniu by dopilnować takiego podziału. A z informacji wydanej przedstawionej przez naszych przedstawicieli można się dowiedzieć że Celnicy nie zgadzają się na tak niską podwyżkę.

W sumie wejdź na posty w,, podwyżki 2022,, i zobaczysz dlaczego chcieliśmy do stopnia.

@Krisk ale mnie to nie interesuje. Nie znam waszej struktury wynagrodzenia. Sami musicie o tym decydować co jest dla Was najkorzystniejsze. W przypadku swojego wynagrodzenia stałem na stanowisku, że powinno być równo do podstawy.

I doszliśmy do konsensusu.
Potrzebny rozwód polubowny, bez orzekania o winie.
Nie ma innej drogi niż rzeczywiste wyodrębnienie funkcjonariuszy z KAS.

Działania Solidarności wobec funkcjonariuszy są szkodliwe, złośliwe itd., chyba każdy to widzi.
Żeby było jasne Nie jestem też ślepo zapatrzony w działania Celnicy.pl i nie zgadzam się z niektórymi decyzjami jakie w ostatnich latach związek podejmował. Rzeczy które mi się nie podobają jest na tyle dużo, że po wielu latach podjąłem trudną decyzję o wypisaniu się z celnicy.pl.
To już nie jest ten sam związek co kiedyś. Życzę członkom celnicy.pl żeby związek odżył i żeby mieli okazję przeżyć takie zrywy jak w latach 2008-2016.

Stoi za cywilami mając w dupie i gnojac mundurowych mimo, zesporo ich ma u siebie, bodajże polowe kuznicy… a kto stoi za wami mając w dupie cywili?
mi już to lotto ale jeszcze sobie pokomentujue, coraz rzadziej i rzadziej aż zapomnę o tym wszystkim i o was…

Status
Zamknięty.
Back
Do góry