KOMUNIKAT DOT. ZANIŻONEJ EMERYTURY - tzw. "spraw z art. 41”

KOMUNIKAT W SPRAWIE FUNKCJONARIUSZY O ZANIŻONEJ EMERYTURZE - „sprawy z art. 41”

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Zarząd pragnie poinformować, że w związku z wyznaczeniem przez Sąd Apelacyjny w Warszawie kilku pierwszych terminów rozpraw dotyczących bezprawnego zaniżenia wartości emerytury – tzw. „spraw z art 41”, podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje dotyczące udzielania pomocy prawnej i wsparcia osobom, które zdecydowały się na podjęcie drogi sądowej w tym zakresie.

Zgodnie ze stanowiskiem i deklaracją zawartą w poprzednich Komunikatach Zarząd podjął decyzję, że zapewni pomoc prawną w zakresie przyznania adwokata do prowadzenia w przedmiotowej sprawie pierwszym dziesięciu osobom, którym zostaną wyznaczone rozprawy apelacyjne.

Podejmując taką decyzję liczymy, że w sądzie drugiej instancji przy rozpoznaniu pierwszych apelacji zostanie ukształtowana linia orzecznicza, która w przypadku uzyskania pozytywnych rozstrzygnięć, nie będzie wymagała dalszego angażowania pełnomocnika.

W przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć, Zarząd po konsultacjach z prawnikami podejmie decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w toczących się postępowaniach sądowych prowadzących tzw. „spraw z art. 41”.

Z poziomu Zarządu sprawy pilotować będzie Mariusz Pajnowski - marian259@wp.pl IAS Lublin.

Serdecznie pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Ostatnia edycja:
Mój wniosek o zawieszenie postępowania SA niestety oddalił. Dzisiaj dostałem postanowienie.
U mnie, jak pisałem wcześniej, postanowienie oddalające wniosek o zawieszenie postępowania sąd wydał 22.10. i do tej pory cisza. Żadnej korespondencji, na e-wokandzie SA też nie ma do końca kwietnia br. mojej sprawy. Możliwe, że sąd będzie czekać na orzeczenie TK i wtedy mając jasną sytuację zacznie orzekać "hurtowo".

U mnie, jak pisałem wcześniej, postanowienie oddalające wniosek o zawieszenie postępowania sąd wydał 22.10. i do tej pory cisza. Żadnej korespondencji, na e-wokandzie SA też nie ma do końca kwietnia br. mojej sprawy. Możliwe, że sąd będzie czekać na orzeczenie TK i wtedy mając jasną sytuację zacznie orzekać "hurtowo".
Na obecnym etapie 5/24 i 7/24 to nr tylko wpływu. Sprawy jeszcxe nie są formalnie przyjęte. Monitoruj ich przyjęcie i gdy dostaną numwry spraw tk .odyfikijac odpowiednip wniosek o zawieszenie zloz go ponownie

Oby tak było jak piszesz

Niestety ten numer wpływu wniosku do TK nie jest podstawą do zawieszenia postępowania dla niektórych sędziów. Jedni zawieszają inni nie. Ja nie miałem tyle szczęścia i dziś jest rozprawa. Wynik jest wiadomy z góry. Tylko co dalej?

Back
Do góry