KOMUNIKAT DOT. ZANIŻONEJ EMERYTURY - tzw. "spraw z art. 41”

KOMUNIKAT W SPRAWIE FUNKCJONARIUSZY O ZANIŻONEJ EMERYTURZE - „sprawy z art. 41”

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Zarząd pragnie poinformować, że w związku z wyznaczeniem przez Sąd Apelacyjny w Warszawie kilku pierwszych terminów rozpraw dotyczących bezprawnego zaniżenia wartości emerytury – tzw. „spraw z art 41”, podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje dotyczące udzielania pomocy prawnej i wsparcia osobom, które zdecydowały się na podjęcie drogi sądowej w tym zakresie.

Zgodnie ze stanowiskiem i deklaracją zawartą w poprzednich Komunikatach Zarząd podjął decyzję, że zapewni pomoc prawną w zakresie przyznania adwokata do prowadzenia w przedmiotowej sprawie pierwszym dziesięciu osobom, którym zostaną wyznaczone rozprawy apelacyjne.

Podejmując taką decyzję liczymy, że w sądzie drugiej instancji przy rozpoznaniu pierwszych apelacji zostanie ukształtowana linia orzecznicza, która w przypadku uzyskania pozytywnych rozstrzygnięć, nie będzie wymagała dalszego angażowania pełnomocnika.

W przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć, Zarząd po konsultacjach z prawnikami podejmie decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w toczących się postępowaniach sądowych prowadzących tzw. „spraw z art. 41”.

Z poziomu Zarządu sprawy pilotować będzie Mariusz Pajnowski - marian259@wp.pl IAS Lublin.

Serdecznie pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Ostatnia edycja:
Moja rozprawa w dniu dzisiejszym jak pisałem wyżej odbyła się . Mimo wcześniejszej odmowy zawieszenia ponowiłem ustnie wniosek na rozprawie uzasadniając to dwoma wnioskami NSZZ Policjantów
oraz Celnicy Pl oraz nadaną sygnaturą Tw 5/24. Sąd odmówił podkreślając swoją słuszność takiego rozstrzygnięcia. I w tym momencie spotkała mnie niespodzianka . Sąd dokonał zawieszenia postępowania z uwagi na złożony w dniu 24.02 .2023 wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej do czasu rozstrzygnięcia mojej zdolności do pełnienia służby . Czyżby był taki zamysł aby dzielić funkcjonariuszy pokrzywdzonych art 41 na dwie grupy tych ze stwierdzoną niezdolnością do służby oraz tych bez renty inwalidzkiej. Nie wiem . Może to tylko wybieg sądu aby odsunąć rozstrzygnięcie i niezręczność zawieszenia z tego tytułu gdzie dostałem już odmowę. A tak poza tym tempo prac RKL i CKL to porażka . Zastanawiam się czy w mojej sprawie 2 lata im wystarczą . Od września 2023 dokumentacja leży w CKL.
O to długo, bo moja leży od listopada 23, natomiast jestem już po CKL i czekam na orzeczenie.

Odebrałem postanowienie z sądu apelacyjnego oddalające mój wniosek o zawieszenie postępowania. Wniosek wysłałem 10.10, a postanowienie sąd wydał 22.10. - szybko. Póki co nie mam wyznaczonego terminu rozprawy. Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji i czy podejmował jakieś dodatkowe działania ?

Czy mógłby ktoś udostępnić skan wniosku ogólnego do Trybunału Konstytucyjnego z pieczęcią wpływu i sygnaturą nadaną w sprawie ?
Z tego co pamiętam z komunikatu nr 2, wniosek został wysłany listem poleconym, tak więc nie ma takiego skanu z pieczęcią wpływu. Natomiast sprawa nadana prawdopodobnie przez związki policyjne jest zarejestrowana i posiada sygnaturę Tw 5/24.
1000042005.jpg

Podobno nasza sprawa (związkowa) ma w TK sygnaturę Tw 7/24.
Sygnatura Tw 7/24 sprawa w toku
Data wpływu do TK 10 października 2024
dot_clear.gif.xhtml
dot_clear.gif.xhtml
dot_clear.gif.xhtml

Przedmiot sprawy
  • Ustawa z dnia 1. 12. 2022r. o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023
    • art. 41
Wzorce
  • Konstytucja z dnia 2. 04. 1997r. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej
    • art. 2
    • art. 32 ust. 1 i 2
    • art. 60

Back
Do góry