KOMUNIKAT DOT. ZANIŻONEJ EMERYTURY - tzw. "spraw z art. 41”

KOMUNIKAT W SPRAWIE FUNKCJONARIUSZY O ZANIŻONEJ EMERYTURZE - „sprawy z art. 41”

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Zarząd pragnie poinformować, że w związku z wyznaczeniem przez Sąd Apelacyjny w Warszawie kilku pierwszych terminów rozpraw dotyczących bezprawnego zaniżenia wartości emerytury – tzw. „spraw z art 41”, podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje dotyczące udzielania pomocy prawnej i wsparcia osobom, które zdecydowały się na podjęcie drogi sądowej w tym zakresie.

Zgodnie ze stanowiskiem i deklaracją zawartą w poprzednich Komunikatach Zarząd podjął decyzję, że zapewni pomoc prawną w zakresie przyznania adwokata do prowadzenia w przedmiotowej sprawie pierwszym dziesięciu osobom, którym zostaną wyznaczone rozprawy apelacyjne.

Podejmując taką decyzję liczymy, że w sądzie drugiej instancji przy rozpoznaniu pierwszych apelacji zostanie ukształtowana linia orzecznicza, która w przypadku uzyskania pozytywnych rozstrzygnięć, nie będzie wymagała dalszego angażowania pełnomocnika.

W przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć, Zarząd po konsultacjach z prawnikami podejmie decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w toczących się postępowaniach sądowych prowadzących tzw. „spraw z art. 41”.

Z poziomu Zarządu sprawy pilotować będzie Mariusz Pajnowski - marian259@wp.pl IAS Lublin.

Serdecznie pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Ostatnia edycja:
Można wiedzieć czy Zarząd po konsultacjach z prawnikami podjął decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć w toczących się postępowaniach sądowych prowadzonych w tzw. „sprawach z art. 41” ?

Można wiedzieć czy Zarząd po konsultacjach z prawnikami podjął decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć w toczących się postępowaniach sądowych prowadzonych w tzw. „sprawach z art. 41” ?
Zgodnie z załączonym komunikatem.Pozdrawiam

Zgodnie z komunikatem za

Widocznie zadając to pytanie nie czytałem komunikatu ze zrozumieniem. Może mnie ktoś oświeci jak należy rozumieć ten komunikat jeśli chodzi o sprawy zakończone niekorzystnym wyrokiem
Wynika z tego jw. Celnicy zajmą się sprawami KTÓRE odbędą się!

Jedna się już odbyła niekorzystna dla nas, stąd było moje pytanie czy były konsultacje Zarzadu z prawnikami co dalej

Zgodnie z komunikatem za

Widocznie zadając to pytanie nie czytałem komunikatu ze zrozumieniem. Może mnie ktoś oświeci jak należy rozumieć ten komunikat jeśli chodzi o sprawy zakończone niekorzystnym wyrokiem
był taki komunikat by pisać do rpo o kasację nadzwyczajną. mam co do tego zdanie wyrażające głębokie wątpliwości biorąc pod uwagę osiągnięcia dotychczasowe przedmiotowego. Ale Cezarze proszę napisz już teraz mimo że masz na to 5 lat. obnażmy ten pomysł jak tylko się da to chyba akurat nic cie kosztuje. inne drogi to indywidualne do tk lub tsue ale wniosek zdaje się trzeba złożyć do 3 miesięcy od uprawomocnienia i jest wymagane profesjonalne przedstawicielstwo prawne na koszt zainteresowanego. No i starry byleś tym z którym rozmawiałem w czerwcu o pewnych pomysłach. I nie wyśmiewając się z Ciebie stałeś się przykładem wiary w zz i zaangażowania zz.

W przypadku zaistnienia negatywnych ... zarząd po konsultacji z prawnikami podejmie ...

Mamy jedno negatywne rozstrzygnięcie. Druga sprawa to początek września, trzecia koniec września.

Kolego Cesarok ustal, czy ETPCz w Twojej sprawie jest zasadny .

Takie zapytanie przekazałem do kol. Mariusza 23 lipca i czekam na stanowisko Zarządu i prawników. Zdaniem kol. Mariusza do EC

(sorki ale mi sie wysłało, wiec jest to dokonczenie powyższej wiadomości)ETPCz dopiero będzie brany pod uwagę po wyczerpaniu wszystkich możliwości przed organami krajowymi.

był taki komunikat by pisać do rpo o kasację nadzwyczajną. mam co do tego zdanie wyrażające głębokie wątpliwości biorąc pod uwagę osiągnięcia dotychczasowe przedmiotowego. Ale Cezarze proszę napisz już teraz mimo że masz na to 5 lat. obnażmy ten pomysł jak tylko się da to chyba akurat nic cie kosztuje. inne drogi to indywidualne do tk lub tsue ale wniosek zdaje się trzeba złożyć do 3 miesięcy od uprawomocnienia i jest wymagane profesjonalne przedstawicielstwo prawne na koszt zainteresowanego. No i starry byleś tym z którym rozmawiałem w czerwcu o pewnych pomysłach. I nie wyśmiewając się z Ciebie stałeś się przykładem wiary w zz i zaangażowania zz.

Daj spokój z tą miłością. Wierzę, że sobie poradzisz.

Screenshot_20240810_154201_Facebook.jpg

Otrzymalem zawiadomienie o terminie rozprawy w formie zdalnej ale chce byc w sadzie . Z kim mam sie skontaktowac w sprawie pelnomocnivtwa prawnego w sadzie apelacyjnym ?sprawa z art 41 zanizona emerytura pozdrawiam

Back
Do góry