Projekt porozumienia w sprawie kierunkowych zasad podziału środków z modernizacji

Publikujemy treść proponowanego przez MF porozumienia w sprawie kierunkowych zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia z programu wieloletniego „Modernizacja KAS w latach 2023-2025” na rok 2024.

Zastosowane zmiany – na żółto:

Dodanie § 2 ust. 2 i 3 (doprecyzowanie co z osobami przyjętymi po 1 stycznia oraz ustalenie minimalnych mnożników dla nowo przyjmowanych, aby była jednolitość w kraju)

§ 3 ust. 1 - % w poszczególnych grupach

§ 3 ust. 3 – wymienione zostały wszystkie rozporządzenia z których wynikają ograniczenia płacowe

Dodany § 4 dotyczący opiekunów i mentorów.

Attachments

niestety to nie są pojedyncze przypadki, a przy przechodzeniu do munduru na art. 150 młodych ludzi z US ze stażem 1-4 lata? zgłasza jak powstał nowy pion w UCS, u mnie w komórce
od wartościowania nikt nie dostał awansu w stanowisku, tylko belki a i z tym różnie, i teraz dwie dziewczyny będące w służbie od 01.09.2023 r. dostaną wyrównanie do mnożnika minimalnego a ja go już prawie mam. a doświadczenie w kontroli 15 lat i jestem jej opiekunem....
Art. 150 to jedno z największych nieporozumień jakie istnieje, powinien być jak najszybciej zlikwidowany

Panie przewodniczący @slawomir.siwy, czy związek przedstawi swoją propozycję podziału środków przeznaczonych na modernizacje przed poniedziałkowym spotkaniem w MF?

Nie jest wina ludzi że w lubelskim czy podkarpackim po 15-20 latach służby są specjalistami i przez to mają nie dostać podwyżki
I tu jest rola związku ,żeby w propozycji podziału części środków z modernizacji dopisać obligo, że środki przeznaczone na awans idą własnie do osób ,które od wielu lat są pomijane w awansach na stanowisku i w stopniu. Jeśli tego zapisu nie będzie to jak zwykle z puli do decyzji kierownictwa kasa pójdzie znów dla swojaków ,którzy po 2 razy w roku awansują i znów dostana awans bo mają poparcie a ci co od wartościowania awansu nie dostali nawet w grupie to dalej nie dostaną..

I tu jest rola związku ,żeby w propozycji podziału części środków z modernizacji dopisać obligo, że środki przeznaczone na awans idą własnie do osób ,które od wielu lat są pomijane w awansach na stanowisku i w stopniu. Jeśli tego zapisu nie będzie to jak zwykle z puli do decyzji kierownictwa kasa pójdzie znów dla swojaków ,którzy po 2 razy w roku awansują i znów dostana awans bo mają poparcie a ci co od wartościowania awansu nie dostali nawet w grupie to dalej nie dostaną..
Zgadzam się w 100%, bo należę do takich osób. Zero awansu płacowego/stanowiskowego od wartościowania, a staż 27 lat. I to jest ścieżka kariery, czy żart? Mnożnik prawie minimalny na stanowisku, więc wg propozycji MF, z drugiej puli może 30zł..

ktoś rzucił pomysł żeby wnioski awansowe były w SyKap, proponuję żeby też zatwierdzenie lub brak zatwierdzenia wraz z umotywowaniem był w SyKaP lub był obligatoryjnie do wiadomości funka. Dotychczas tchórze przełożeni nawet nie mieli tyle odwagi żeby się przyznać kto i dlaczego uwalił. Wniosek wyszedł ale nie doszedł nikt nie wie gdzie jest. Żenada.

Panie przewodniczący @slawomir.siwy, czy związek przedstawi swoją propozycję podziału środków przeznaczonych na modernizacje przed poniedziałkowym spotkaniem w MF?
podpisuje się pod pytaniem i ewentualnie czy możne być inny podział dla cywili i i SCS.

Koledzy z SG mówią, że drugi rok z rzędu dostaną środki z UM po równo. Wg nich od podziału za zasługi/doświadczenie/ realizowane złożone zadania/ jest inna kwota czyli normalny dodatek służbowy( u nas zwany kontrolerski)

Ostatnia edycja:
podpisuje się pod pytaniem i ewentualnie czy możne być inny podział dla cywili i i SCS.

Koledzy z SG mówią, że drugi rok z rzędu dostaną środku z UM po równo. Wg nich od podziału za zasługi/doświadczenie/ realizowane złożone zadania/ jest inna kwota czyli normalny dodatek służbowy( u nas zwany kontrolerski)
Porównuj naszą komediową siatkę płac i patologie do grup zaszeregowania w SG. 🤦
Tam nie ma takich komedii jak u nas.

Wyczuwam angelku, że w twoim kominie cegły się obluzowały.

P.s Ktoś rzucił już bardzo dobry pomysł, że w patologicznych przypadkach osoby, z dużym stażem które od lat nie miały awansu na stanowisku powinny dostać go z puli dyrektorskiej z automatu aby odblokować im możliwości dalszego awansu płacowego chociażby na przyszły rok.

Ostatnia edycja:
Pokaż załącznik: 11377

Czy może Ktoś wie i może napisać co oznaczają te trzy grupy zaszeregowania w ramach jednego stanowiska ? Jakie komórki przynależą do danej grupy ? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Z góry dzięki.

Czy może Ktoś wie i może napisać co oznaczają te trzy grupy zaszeregowania w ramach jednego stanowiska ? Jakie komórki przynależą do danej grupy ? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Z góry dzięki.
Chyba słabo szukałaś, 2 strony wyżej od docelowych mnożników jest podział na obszary 😉
IMG_8769.jpeg

Generalnie OC, CZR i CKR są w drugiej grupie. W trzeciej min. postępowania i dochodzeniówka. Im wyższa grupa tym podobno „ważniejsze i trudniejsze zadania” dlatego też wyższe minimalne mnożniki.

Ostatnia edycja:
OC na specjaliście wg związków ma mieć mnożnik 2.3 i do tego związek dąży, moim zdaniem ktoś kto ma 15 lat służby i ma nadal specjalistę powinien mieć mnożnik do 2,5 a nie być w jednym worze ze specjalistami którzy pracują po 4 lata

Prosiłbym Sławka aby w tym temacie się wypowiedział oficjalnie. Może wypadało by przyjąć że specjalista ze stażem do 5 lat mnożnik 2,3 do 10 lat mnożnik 2,4 do 15 lat i powyżej mnożnik 2,5 to by było chyba uczciwe

Prosiłbym Sławka aby w tym temacie się wypowiedział oficjalnie. Może wypadało by przyjąć że specjalista ze stażem do 5 lat mnożnik 2,3 do 10 lat mnożnik 2,4 do 15 lat i powyżej mnożnik 2,5 to by było chyba uczciwe
A co z innymi stanowiskami? Dlaczego tylko tak w przypadku specjalisty? To starszy specjalista 2,5, 6 i 7? Nierealny pomysł, wywracający całą siatkę do góry nogami. Trzeba by ją utworzyć na nowo, na nowo wprowadzić, podwyżki listopad 2024, nikt się na to nie zgodzi.

Sam problem jest i masz rację, że nie powinno być tak, ale trzeba to rozwiązać chyba z puli dyrektorskiej, albo całkowicie zmienić ją na „pulę pomijanych w awansach”

Druga grupa w siatce uposażeń przy specjaliście ma od 2,3 do 2,87 nic nie trzeba zmieniać wystarczy ludzi równo traktować a nie dążyć po równo wszystkim do 2,3 czy pracuje trzy lata czy dwadzieścia

A ja mam 16 lat i 2,27 czy to jest ok ? Pomysl sobie ze przez kolejne 10 lat bedziesz bez podwyżki bo max możesz mieć 2,3

A ja mam 16 lat i 2,27 czy to jest ok ? Pomysl sobie ze przez kolejne 10 lat bedziesz bez podwyżki bo max możesz mieć 2,3
No nie jest ok, ale liczę że dobrodzieje dadzą awans na starszego specjalistę. 2,3 to nie jest max to jest minimum w siatce, jak będą chcieli to dadzą więcej

Back
Do góry