Nowy organ skarbówki. Ministerstwo Finansów ujawnia plany

Jeżeli MF ma w planach wyodrębnienie SCS ze struktur KAS, utworzenie Komendy Głównej SCS oraz wprowadzenie ustawy o SCS to byłoby to z korzyścią dla samego KAS i przede wszystkim działanie w interesie publicznym, co szeroko zostało uzasadnione w procesie obywatelskim, który niedawno prowadził ZZ Celnicy PL.
Skończyłyby się także wtedy absurdalna zawiść i podziały oraz animozje kreowane przez niektórych tzw. partnerów społecznych działających w KAS.
Oby tak było i jeżeli MF idzie w tym kierunku, to tylko należy przyklasnąć.
ZZ Celnicy PL będzie reprezentował wtedy swoich członków w obu organach.
Jeżeli jednak MF ma inne plany i jest to innego rodzaju podział KAS planowany, to taki temat powinien zostać szeroko skonsultowany, gdyż w mojej ocenie może nie być działaniem korzystnym dla skutecznego zwalczania zorganizowanej przestępczości i lepszej obsługi uczciwych podatników.
Osobiście uważam, że struktura taka jak SCS, która ma w swoim zakresie wszystkie podatki i cło jest dobrym rozwiązaniem i SCS trzeba wzmacniać w tym właśnie kierunku, dać samodzielność, w pełni wyodrębnić ustawowo, skoordynować i ujednolicić zadania i działania poprzez wprowadzenia KG.
Po prostu organ na wzór Guardia di Finanza, oczywiście z odmiennościami charakterystycznymi dla naszej sytuacji geopolitycznej i pozycji geograficznej.
Mam jednak obawy czy MF przyświecają takie same cele jak nam.
Pozdrawiam
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL

Ostatnia edycja:
Za chwil będą nowe regulaminy UCS to jak opublikują na oficjalnej stronie IAS to się dowiemy i dowiemy się o zmianach personalnych. Wcześniej nikt nas nie poinformuję bo po co.

zamiast wydzielać celników na osobną służbę można ich przecież zlikwidować. Wreszcie mf pozbędzie się problemu.
Wręcz przeciwnie zawsze jest zapotrzebowanie na tresowane małpki- a nasze oddziały fajnie wyglądają na paradach i pochwalić się przed innymi można, ale trzeba pamiętać żeby małpy nie były mądrzejsze od właściciela. Nazywam nas "tresowanymi małpami" nie po to by wyrazić pogardę ale po to by pokazać niektórym jak się o nas myśli w MF.

1718612966445.png

Chyba nie o to Ci chodziło ?!
A mogłoby tak być gdyby ...

Widzę, że pojmujesz co pozoruje od lat MF.
Bicie piany to pikuś bo to nie przynosi realnych apanaży i korzyści wąskiej grupie tuczących się od lat kacyków. Popatrzcie na stanowiska Attache . Kazachstan, Ukraina, Mołdawia , UE, przecież to upychanie swojaków, dawno skompromitowanych ale dalej czekającch na kolejne rozdanie kart.
Czyż nie oni m.in mieliby zostać Komendantami Wojewódzkimi S-CS lub Głównym i -zastępcami. ? Bo kto jak nie zasłużeni i doświadczeni w walce z ...no właśnie czym.

A co do pomniejszych stanowisk w strukturach podległych MF to wcale nie muszą
oznaczać niżsżych apanaży. Koryto co prawda węższe ale pomysłowość reformatorów nie zna granic.
Koryto może węższe, ale głębsze.

Dziwnym trafem ten wywiad w ogóle przeszedł bez echa na naszym forum, ale skoro u nas w większości emeryci to i tematy emerytalne budzą większe zainteresowanie, a tu z kontekstu wynika że ta przyszłość jest bliżej niż dalej i może jeszcze obejmie niektórych przyszłych emerytów, może podczas tych spotkań cyklicznych w MF warto się podpytać co to za nowa planowana służba w miejsce UCS-ów

Cytat z artykułu: ‚Docelowo na bazie UCS-ów powstanie nowa służba.’
To znaczy, że będzie realizacja postulatu rozdzielenie celników od skarbowcow, tylko zamiast rozdzielać z SCS utworzą nową służbę celno jakąś. Do dopracowania. Problem widzę w realizacji tego. Znowu będą pokrzywdzeni.

Cytat z artykułu: ‚Docelowo na bazie UCS-ów powstanie nowa służba.’
To znaczy, że będzie realizacja postulatu rozdzielenie celników od skarbowcow, tylko zamiast rozdzielać z SCS utworzą nową służbę celno jakąś. Do dopracowania. Problem widzę w realizacji tego. Znowu będą pokrzywdzeni.

Szafy puchną od trupów i śmierdzą w dodatku.

Trzeba coś z tym zrobić, żeby przynajmniej od smrodu się uwolnić.

Że to będzie nazywać nowa służba?

Przecież to ma namniejsze znaczenie.

Uwierzyłbym Ci gdyby nie to że pamiętam 2009 r. i jak to pod płaszczykiem nowej ustawy o Służbie Celnej ludzie podpadali w dół na stopniach aby stworzyć miejsce dla nowej kasty oficerskiej, ledwie powstały siatka stanowisk i stopni to już trzeba ją rozpieprzyć bo chyba zbyt wielu spośród "plebsu" dobrze awansowało i trzeba im pokazać miejsce w szeregu...

Uwierzyłbym Ci gdyby nie to że pamiętam 2009 r. i jak to pod płaszczykiem nowej ustawy o Służbie Celnej ludzie podpadali w dół na stopniach aby stworzyć miejsce dla nowej kasty oficerskiej, ledwie powstały siatka stanowisk i stopni to już trzeba ją rozpieprzyć bo chyba zbyt wielu spośród "plebsu" dobrze awansowało i trzeba im pokazać miejsce w szeregu...

Obaj mamy rację. Niestety.

Dzień dobry, Szanowni Panie mamy zgłoszenia dot.usunięcia Pańskich postów ze WZGLĘDU NA WULGARYZYMY. Proszę wziąć to pod uwagę. Jeśli będzie sie to powtarzać poprosimy administratora o zablokowanie. Pozdrawiam i liczę na zrozumienie.

Szanowny Panie!

Uprzejmie informuję, iż w pełni popieram Pański powyższy wniosek o blokadę mojego konta i usunięcie wszystkich moich postów.

Bez uzasadnienia. W związku z czym uprzejmie proszę o niezwłoczne zrealizowanie mojej prośby.

Jeśli będzie to potrzebne ponowię swoją prośbę. Proszę tylko mnie nie zmuszać do użycia wulgaryzmów, aby mógł Pan mieć rzeczywistą podstawę dla swojego działania.

Szanowny Panie!

Uprzejmie informuję, iż w pełni popieram Pański powyższy wniosek o blokadę mojego konta i usunięcie wszystkich moich postów.

Bez uzasadnienia. W związku z czym uprzejmie proszę o niezwłoczne zrealizowanie mojej prośby.

Jeśli będzie to potrzebne ponowię swoją prośbę. Proszę tylko mnie nie zmuszać do użycia wulgaryzmów, aby mógł Pan mieć rzeczywistą podstawę dla swojego działania.
Witam ponownie. Wysłałam do Pana wiadomość z informacją od uczestników tego forum. Proszę się nie denerwować, tylko zrozumieć innych. Pozdrawiam

Tylko wyodrębnieniem SCS z KAS daje jakieś realne szanse na dalsze istnienie tej służby prestiżu polepszenie warunków pracy i płacy
Oby to zadziałało to jest szansa dla młodych nowo przyjętych ludzi by normalnie mogli wykonywać te prace
Powodzenia

Tylko wyodrębnieniem SCS z KAS daje jakieś realne szanse na dalsze istnienie tej służby prestiżu polepszenie warunków pracy i płacy
Oby to zadziałało to jest szansa dla młodych nowo przyjętych ludzi by normalnie mogli wykonywać te prace
Powodzenia
Takie wyodrębnienie niewiele zmieni!
Tylko uniezależnienie SC od MF, np. przeniesienie pod MSWiA dałoby jej szanse ...

Moje zdanie jest następujące. W MF wiedzą co jest skopane oj wiedzą..... Znane są tam też nasze postulaty. Jesteśmy uzbrajani. Moim zdaniem wszystko idzie we właściwym kierunku. Rozdzielą Nas tak czy inaczej kwestia retoryki słownej jest kwestią drugorzędną wszak i tak jesteśmy wyodrębnieni. Pod przykrywką reorganizacji zdejmą nam cywilną czapę w postaci wszelkich komórek cywilnych. Czyli niby nic się nie zmieni a zmieni się WSZYSTKO !!!! I OBYM SIĘ NIE MYLIŁ. Czas pokaże !!!! W porównaniu z rokiem 1991 i tak jesteśmy daleko oj DALEKO od tego roku 👍👍👍👍👍 nie od razu Kraków zbudowano Szanowni Państwo 👍👍👍👍👍 ważne jest to iż na górze widzą i postrzegają nas inaczej niż na przykład w latach 90 -tych. I my tacy jesteśmy mocni i mamy inne cele i zadania niż urzędnicy. To KOLOSALNA ZMIANA !!!!!! CZOŁEM !!!!!!!!!!!! Pod MSWiA ? JAK NAJBARDZIEJ !!!!! Patrzmy w CBP w USA !!!!

Ostatnia edycja:
Widzę to tak samo jak @Falcon

Zamiast wykdrebnienia będzie reorganizacja. Dostali gotowca z podpisami od ZZ ale muszą to po swojemu przerobić by jak najwięcej swoich przy okazji się uwłaszczyło. Reszta w większości skorzysta ale będą też pokrzywdzeni, jak zawsze przy głębokich zmianach.

Back
Do góry