Jeżeli MF ma w planach wyodrębnienie SCS ze struktur KAS, utworzenie Komendy Głównej SCS oraz wprowadzenie ustawy o SCS to byłoby to z korzyścią dla samego KAS i przede wszystkim działanie w interesie publicznym, co szeroko zostało uzasadnione w procesie obywatelskim, który niedawno prowadził ZZ Celnicy PL.
Skończyłyby się także wtedy absurdalna zawiść i podziały oraz animozje kreowane przez niektórych tzw. partnerów społecznych działających w KAS.
Oby tak było i jeżeli MF idzie w tym kierunku, to tylko należy przyklasnąć.
ZZ Celnicy PL będzie reprezentował wtedy swoich członków w obu organach.
Jeżeli jednak MF ma inne plany i jest to innego rodzaju podział KAS planowany, to taki temat powinien zostać szeroko skonsultowany, gdyż w mojej ocenie może nie być działaniem korzystnym dla skutecznego zwalczania zorganizowanej przestępczości i lepszej obsługi uczciwych podatników.
Osobiście uważam, że struktura taka jak SCS, która ma w swoim zakresie wszystkie podatki i cło jest dobrym rozwiązaniem i SCS trzeba wzmacniać w tym właśnie kierunku, dać samodzielność, w pełni wyodrębnić ustawowo, skoordynować i ujednolicić zadania i działania poprzez wprowadzenia KG.
Po prostu organ na wzór Guardia di Finanza, oczywiście z odmiennościami charakterystycznymi dla naszej sytuacji geopolitycznej i pozycji geograficznej.
Mam jednak obawy czy MF przyświecają takie same cele jak nam.
Pozdrawiam
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL
Skończyłyby się także wtedy absurdalna zawiść i podziały oraz animozje kreowane przez niektórych tzw. partnerów społecznych działających w KAS.
Oby tak było i jeżeli MF idzie w tym kierunku, to tylko należy przyklasnąć.
ZZ Celnicy PL będzie reprezentował wtedy swoich członków w obu organach.
Jeżeli jednak MF ma inne plany i jest to innego rodzaju podział KAS planowany, to taki temat powinien zostać szeroko skonsultowany, gdyż w mojej ocenie może nie być działaniem korzystnym dla skutecznego zwalczania zorganizowanej przestępczości i lepszej obsługi uczciwych podatników.
Osobiście uważam, że struktura taka jak SCS, która ma w swoim zakresie wszystkie podatki i cło jest dobrym rozwiązaniem i SCS trzeba wzmacniać w tym właśnie kierunku, dać samodzielność, w pełni wyodrębnić ustawowo, skoordynować i ujednolicić zadania i działania poprzez wprowadzenia KG.
Po prostu organ na wzór Guardia di Finanza, oczywiście z odmiennościami charakterystycznymi dla naszej sytuacji geopolitycznej i pozycji geograficznej.
Mam jednak obawy czy MF przyświecają takie same cele jak nam.
Pozdrawiam
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL
Nowy organ skarbówki. Ministerstwo Finansów ujawnia plany
W Krajowej Administracji Skarbowej nastąpi wydzielenie nowego organu zajmującego się sprawami niepodatkowymi.
www.rp.pl
Ostatnia edycja: