KOMUNIKAT ZUS-odwołanie

Publikujemy komunikat dot. składek pobranych od nagrody rocznej z 2017r. wypłaconej w 2018r. awierający odwołanie od decyzji ZUS oraz tryb postępowania winnych sytuacjach

Pozdrawiam
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

Attachments

MrMagister

Ładne, prawnicze rozwinięcie, co jednak nic nie zmienia ...
Chciałem jedynie wykazać dla mniej zorientowanych, że nie ma sensu się przejmować i zniechęcać bzdurami, które wypisują DIAS i ZUS, tylko robić swoje, bo w istocie z prawnego punktu widzenia nie mają żadnego atutu w ręku. Inna rzecz, jak należy to rozegrać, żeby poszło jak najsprawniej, bo wiadomo, że to będzie gehenna - takie ciągłe przebijanie piłeczki - i bez sądu się nie obędzie.

Chciałem jedynie wykazać dla mniej zorientowanych, że nie ma sensu się przejmować i zniechęcać bzdurami, które wypisują DIAS i ZUS, tylko robić swoje, bo w istocie z prawnego punktu widzenia nie mają żadnego atutu w ręku. Inna rzecz, jak należy to rozegrać, żeby poszło jak najsprawniej, bo wiadomo, że to będzie gehenna - takie ciągłe przebijanie piłeczki - i bez sądu się nie obędzie.
Ileż to razy w związku ze służbą każdy z nas był w Sądzie - ja bynajmniej znam wszystkie Sądy w promieniu ok 100km od miejsca zamieszkania a i dalsze również - bez żadnych oporów odwiedzę Wydział Pracy bo Wydziały Karne już mi się trochę nudzą :)

Ostatnia edycja:
Ileż to razy w związku ze służbą każdy z nas był w Sądzie - ja bynajmniej znam wszystkie Sądy w promieniu ok 100km od miejsca zamieszkania a i dalsze również - bez żadnych oporów odwiedzę Wydział Pracy by Wydziały Karne już mi się trochę nudzą :)
Co prawda byłem w sądzie tylko 2 razy, ale za to z wynikiem 2:0 dla mnie :) i życzę wygranych wszystkim, warto walczyć!

Zastanawiam się tylko dlaczego sąd cywilny Wydział Pracy, a nie sąd administracyjny? Ktoś mnie oświeci, przecież składki to na mój gust niepodatkowe należności budżetowe, orzeczenie ws. należnych bądź nienależnych składek powinno następować w formie decyzji administracyjnej, którą należy skarżyć w procedurze sądowoadministracyjnej.

Panie Magister ja ciągle obserwuję rozważania. Zaraz dojdę do wniosku , że wyrok sędziów w Szczecinie jest nieważny w tym kraju.
Może Ci Sędziowie nie należą do jedynej słusznej partii PiS ?
Czy o co chodzi. ? .

I jeszcze zapomniałeś o .....interpretacjach.
Nie, nie zapomniałem ale musiałbym jeszcze napisać o radosnej twórczości naszych kadr i radców prawnych będących na etatach IAS. Pamiętam jak pewna kadrowa w IAS walczyła zaciekle wraz z izbowym rp w sądach przeciwko fc w sprawie gruszy. Efekt tej walki każdy zna. Tu będzie podobnie ale niestety bez sądu się nie obędzie. Jak już waadza w IASach dojdzie do wniosku, że z tyłu zawsze..... to sytuacja się odmieni.

Na moje pismo o zwrot nienależnie pobranych składek ZUS odpowiada w zakończeniu, że jeżeli nie zgadzam się ze stanowiskiem ZUS-u to mogę się zwrócić o wydanie decyzji w przedmiotowej sprawie od której będzie mi dopiero przysługiwało odwołanie do sądu.
Wcześniej w piśmie podają, że wyrok SA w Szczecinie dotyczy jednostkowej, indywidualnej sprawy i nie jest wiążący w innych sprawach.
Czyli muszę popełnić kolejne pismo o wydanie decyzji.

Na moje pismo o zwrot nienależnie pobranych składek ZUS odpowiada w zakończeniu, że jeżeli nie zgadzam się ze stanowiskiem ZUS-u to mogę się zwrócić o wydanie decyzji w przedmiotowej sprawie od której będzie mi dopiero przysługiwało odwołanie do sądu.
Wcześniej w piśmie podają, że wyrok SA w Szczecinie dotyczy jednostkowej, indywidualnej sprawy i nie jest wiążący w innych sprawach.
A czy pytałeś ZUS, czy możesz zapytać co w kwestii nienależnie pobranych składek....
Dostałeś taką odpowiedź, bo pewnie RADCA PRAWNY jest na pracy zdalnej....i zanim przygotowano
"odpowiedź" nie zdążył przeczytać "zapytania" pracownika,
co zrobić z twoim "zapytaniem???" czy może "wnioskiem????"
W celu przyspieszenia "załatwiania spraw" proponuję !!!!
WYSYŁAĆ wnioski bezpośrednio do PREZESA ZUS, może dostrzeże problem ???

Jak już pisałem wcześniej - Wniosek US-14 (Wniosek o wydanie decyzji z zakresu ubezpieczeń i składek). Można złożyć zdalnie trzeba tylko założyć konto na PUE ZUS.

Witam właśnie dzisiaj dostałam odpowiedż z ZUS w sprawie zwrotu składek naliczonych od nagrody rocznej I TAK CYTUJę: "Ubezpieczonemu możemy zwrócić nadpłatę jedynie w przypadku, gdy płatnik nie istnieje i nie ma również następcy prawnego.Ponieważ podmiot, któy Panią zatrudnia istnieje-prawidłowa droga postępowania jest następująca:
-powinna Pani wystapić do pracodawcy o dokonanie rozliczenia nienależnie naliczonych i pobranych składek,-pracodawca powinien skorygować dokumenty składane do Zakładu i wystąpić o zwrot nadpłaty,-niezależnie od powyższego-to pracodawca powinien Pani zwrócić nienależnie naliczone i pobrane składki.
Moje pytanie teraz pismo o zwrot do właściwego DIAS?

Kaszubka, napisz do DIAS o zwrot nienależnie odprowadzonych składek w związku z otrzymanym pismem Zus. DIAS prawdopodobnie nie skieruje już Cie do ZUSu tylko powinien dokonać korekty i zwrotu.
Dodaj dla Diasa , że dodatkowo na okoliczność nienależnie pobranych skladek ubezp. Społecznego w 2018r. zapadł wyrok Sądu .
Nas wszystkich oszukują , robią z nas debili, a tak naprawde to oni są poje........ ni . Zajechali nam 10mln złotych i myśleli że się udało .

Zuziacoll dzięki za szybką podpowiedź. Zatem jutro wysyłam pismo do właściwego DIAS. Zgadzam się robią z Nas debili, dlatego trzeba działać i nie zatrzymywać się...

Back
Do góry