Informacja po spotkaniu z Szefem KAS

W dniu 31.05.2022 roku odbyło się spotkanie Szefa KAS z przedstawicielami związków zawodowych działających w KAS.

Szef KAS zaproponował modernizację dla KAS na lata 2023-2025. SKAS deklaruje gotowość dialogu z przedstawicielami środowiska i próbę dochodzenia do porozumienia, konsensusu we wszystkich podnoszonych kwestiach.
SKAS chce rozmawiać o sytuacji w KAS, ma świadomość stanu sytuacji kadrowo-płacowej, ale przede wszystkim poprosi nas o uwagi, co my chcielibyśmy zrobić dla poprawy kształtowania pracy i płacy. SKAS uważa to za swoje priorytetowe zadanie.
Konkretne kwoty z modernizacji są na etapie uzgodnień w resorcie i będą nam przedstawione do końca miesiąca czerwca - tryb prac nad budżetem.
Na początku lipca nastąpi spotkanie, na którym może zostanie podpisane porozumienie. o ile oczywiście konkretne paragrafy w modernizacji będą na to pozwalały.
SKAS chce organizować częste spotkania ze stroną społeczną.

Podstawowe kwestie wg SKAS do ujęcia w modernizacji, to:

- modernizacja i wzrost wynagrodzeń i uposażeń

- wprowadzenie dodatków mentorskich, którzy przekazują swoją wiedzę

- inwestycje, remonty i modernizacje nieruchomości KAS

- zakupy sprzętowe w tym sprzęt komputerowy) poprawiające warunki pracy i służby.

W ustawie budżetowej pewnie też nastąpi jakiś wzrost ponad uchwałę modernizacyjną, ale jeszcze nie ma możliwości przedstawić tej propozycji z uwagi na trwające prace nad budżetem.

SKAS chce większego docenienia wymagań eksperckich. Chce abyśmy popracowali nad siatką wynagrodzeń w KAS. MF ma pomysł, ale jeszcze doprecyzowuje, bo też nie wiadomo w jakiej wysokości będą środki finansowe na podwyżki. To jest uzgadniane intensywnie i będzie wiadomo do końca czerwca br.

MF, na podstawie sytuacji na funduszach płac w IAS, planuje awanse do końca 2022 roku na poziomie 4,2 tys., a przeciętna deklarowana podwyżka to 175zł dla FSCS.

W KSC 7,8 tys. awansów, a przeciętna to 200zł.

W awansach 4,2 tys. dla funkcjonariuszy jest około 3 tys. awansów w stopniu, czyli wzrost o ok.50 zł brutto.
Patrząc na statystykę odejść z KSC i z etatów funkcjonariuszy(znacznie więcej odchodzi z KAS funkcjonariuszy) ZZ Celnicy PL zgłosił uwagę, że wydaje się, iż kwota i liczba w paragrafie funkcjonariuszy powinna być wyższa.

Te kwoty i liczby awansów mogą ulec zmianie na korzyść środowiska.

Do końca czerwca zostanie przedstawiona także ścieżka kariery dla funkcjonariuszy. Ścieżka kariery dla KSC jest możliwa po zmianie siatki pła, co jw. także zostanie uzgodnione.

Dostaniemy też do konsultacji propozycje instrukcji awansowania, do których będziemy mogli zgłaszać uwagi.

SKAS rozważy także zmiany w stawkach za km w podróży służbowej. W tej sprawie potrzebna jest informacja z IAS na temat środków jakie są w dyspozycji. Także końca czerwca br. będzie propozycja.

Przeanalizowane zostaną także zasady rozdysponowania dodatków kontrolerskich.
Nie są planowane zmiany w egzekucji administracyjnej.

W sprawie nadgodzin w KSC, MF wystąpił do Szefa Służby Cywilnej o zmianę w ustawie o Służbie Cywilnej, ale nie ma odpowiedzi.

Były także poruszane inne kwestie, ale to na zasadzie sygnalizowania problemów do załatwienia. Proszę pytajcie, ale spotkanie miało taki charakter, że jako priorytet SKAS chce się skupić na modernizacji. Jak załatwiony zostanie ten temat, to konkretnie zajmiemy się wszystkimi pozostałymi.
Kolejne spotkanie w pierwszej połowie lipca.

Pozdrawiam
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

No i po złożeniu wniosku obowiązkowo trzeba zadbać o zdrowie, a decydenci z KAS niech się martwią jak ten burdel poukładać żeby się nie zawalił 😀😉
Zgadza się, bo kasa za urlopy się należy, a nie ganianie po najgorszych stanowiskach a przed samym odejściem won na urlop. Nie dajcie się wrobić w urlop. Chorobowe 80% + urlop to więcej niż tylko 100 % pobory ( nawet nie bo na urlopie nocki itp nie wpadają )!!!

Jestem przeciwnikiem dodatków mentorskich które dostaną wyselekcjonowane i sprawdzone jednostki w komórkach. Tylko dodatek za pozostanie w służbie ma sens. Tak na prawdę młody uczy się od każdego z którym pracuje. Jestem w służbie o 1997, wcześniej był ktoś w rodzaju opiekuna, którego zobaczyć było można zobaczyć na egzaminie dyrektorskim lub poznać nazwisko w dzienniczku. Wiedzę zdobywałem poprzez samokształcenie, dzięki pomocy starszych kolegów. Teraz oddaję ten pożyczony chleb młodszym bezinteresownie. Taką klamrą spinającą jest dla mnie to że naczelnik mojego oddziału zaprosił mnie na swoje przejście na emkę. Zrobił to też kolega któremu pomagałem gdy był młody a nie pracowaliśmy już ze sobą od dziesięciu lat.

Art. 216.
4. Funkcjonariuszowi, który osiągnął określony staż służby w Służbie
Celno-Skarbowej, przysługuje dodatkowy urlop wypoczynkowy w każdym roku
kalendarzowym w wymiarze:
1) 5 dni, jeżeli pełni służbę co najmniej 15 lat;
2) 10 dni, jeżeli pełni służbę co najmniej 20 lat.
5. Łączny wymiar dodatkowego urlopu wypoczynkowego, o którym mowa
w ust. 4, nie może przekroczyć 10 dni rocznie.

gdzie tu jest mowa o proporcjonalności? jest za to mowa, że w każdym roku a więc rownież w tym, kiedy idziemy na emkę nawet po złożeniu wypowiedzenia

Ostatnia edycja:
Art. 216.

gdzie tu jest mowa o proporcjonalności? jest za to mowa, że w każdym roku a więc rownież w tym, kiedy idziemy na emkę nawet po złożeniu wypowiedzenia
Jeśli odejdziesz w 2023 roku, np. 27 lutego, to:
jeśli masz zaległy dziadkowy za 2022, ekwiwalent za niewykorzystany urlop dostaniesz za 10 dni,
i, proporcjonalnie dziadkowy urlop za styczeń i do 27 lutego za 2023 rok.
Taką regułę stosuje się do urlopu wypoczynkowego,
zresztą nie rozróżnia się urlopów, czyli: jeśli masz zaległy za 2022 w ilości 36 dni, plus 36/12 za 2023 = ekwiwalent. w dniu 28.02.2023 .
Warto, rekompensuje 80% chorobowego z nawiązką.
Szczególnie, jak ktoś lubi swoją pracę :)

Art. 216.

Masz rację! Nic nie ma o proporcjonalności!
Ale liczą proporcjonalnie niestety, przynajmniej ja tak miałem.

I ciekawostka dla przyszłych emerytów: wczasowe płacą w całości za rok mimo, że odejdziesz np:. w lutym. Oczywiście wcześniej musisz złożyć wniosek!

Ps. notabene zapis podobnie skonstruowany co z urlopem dziadkowym - dofinansowanie do wypoczynku należy się z chwilą nabycia prawa do urlopu. Żadnego zapisu o proporcjonalności. Płacą w całości, podobnie jak kolej.

Proporcjonalność wynika z art 155 kp
W sprawach nieuregulowanych w naszej ustawie emerytalnej lub ustawie o kas obowiązują nas przepisy ogólne.
Gdyby kadry robiły to bezprawnie dawno izby zasypane byłyby pozwami sądowymi

Masz rację! Nic nie ma o proporcjonalności!
Ale liczą proporcjonalnie niestety, przynajmniej ja tak miałem.

I ciekawostka dla przyszłych emerytów: wczasowe płacą w całości za rok mimo, że odejdziesz np:. w lutym. Oczywiście wcześniej musisz złożyć wniosek!

Ps. notabene zapis podobnie skonstruowany co z urlopem dziadkowym - dofinansowanie do wypoczynku należy się z chwilą nabycia prawa do urlopu. Żadnego zapisu o proporcjonalności. Płacą w całości, podobnie jak kolej.
dofinansowanie uregulowane w regulaminie ias czy ustawie?

A co z protestem? Robimy? Jeśli tak to kiedy? Przydałoby się z dużym wyprzedzeniem wiedzieć o tym by zdążyć zmobilizować koleżanki i kolegów. Podwyżka niby 300 zł a okazała się niższa. Formę protestu sobie tu wyjaśnimy? Nie angażując oficjalne władze naszego związku by nie miały problemów prawnych. 👍

A co z protestem? Robimy? Jeśli tak to kiedy? Przydałoby się z dużym wyprzedzeniem wiedzieć o tym by zdążyć zmobilizować koleżanki i kolegów. Podwyżka niby 300 zł a okazała się niższa. Formę protestu sobie tu wyjaśnimy? Nie angażując oficjalne władze naszego związku by nie miały problemów prawnych. 👍
Ja w ramach protestu i szansy na opamiętanie władz zadał bym do kadr pytanie o ustalenie mnoznika za wybrany 10 letni okres i dla tych co nie mają tam różnych okresów ustalenie procenu wysługi do emki z uwagą że nie jestto formalny wniosek o emkę natomiast taki jest rozważany. no i by the way przed kocem października rozważyć wysokość inflacji, predykcje inflacji na lata następne, w tym waloryzacje emek i odnieść to do awansów i ustaleńmodernizacyjnych i badzo głęboko i poważnie się zastanowić podjąć decyzję w prawo w lewo i potem nie narzekać. bo cytując klasyka "bierność jest cnotą i powinnością" w tej firmie, jak mi się wydaje.

Back
Do góry