Blokada środków

Pan Tadeusz Kościński

Minister Finansów

Funduszy i Polityki Regionalnej

Szanowny Panie Ministrze.

Na podstawie otrzymanej informacji, że Ministerstwo Finansów wystosowało pismo/polecenie do Dyrektorów Izb Administracji Skarbowej dot. wstrzymania/zablokowania środków finansowych przeznaczonych na wypłaty dodatków zadaniowych i dodatków specjalnych w IV kwartale 2020 roku oraz wypłaty środków finansowych z § 19 klasyfikacji budżetowej tj. 3% odpis na nagrody, Zarząd Główny ZZ CELNICY PL wnioskuje o udzielenie odpowiedzi na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2, art. 3 ust. 1 i 2, art. 4 i art. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej na nw. pytania:

na jakiej podstawie prawnej zostało wydane ww. polecenie?

które z ww. środków zostały zablokowane dla poszczególnych IAS?

kto jest odpowiedzialny za podjęcie ww. decyzji?

Przekazanie informacji o kwotach wypłaconych nagród w departamentach KAS w ministerstwie oraz dodatków w 2019r i 2020r z podaniem:

stanowiska pracownika/funkcjonariusza,

komórki organizacyjnej,

kwoty nagrody,

kwoty dodatku (wg. rodzajów),

daty wypłaty

W ocenie Związku środki z oszczędności powinny zostać wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom w postaci dodatków zadaniowych, specjalnych, nagród 3% odpis, bądź dodatkowych nagród.

Apelujemy do Pana Ministra o pozostawienie środków w dyspozycji Dyrektorów IAS. Na poziomie jednostek są już poczynione uzgodnienia ze Związkami Zawodowymi co do rozdysponowania tych środków i te zasady muszą być respektowane jako prawo obowiązujące w sytuacji barku realizacji skutkujące roszczeniami. W okresie epidemii funkcjonariusze i pracownicy musieli wykonywać zwiększoną liczbę obowiązków spowodowanych nieobecnością sporej grupy współpracowników z powodu choroby COVID-19, kwarantanny, izolacji lub opieki nad dziećmi oraz nałożonymi dodatkowymi zadaniami spowodowane wakatami.

Niejednokrotnie wymagało to pracy w nadgodzinach, za które nie otrzymali świadczenia. Na to nakładały się liczne utrudnienia związane/spowodowane koniecznością izolacji pracowników, przenoszeniem itp. Dzięki temu przedsiębiorcy mogli płynnie otrzymać zwroty podatku czy pomoc państwa.

Zachowano ciągłość dostaw i odpraw na wszystkich oddziałach celnych i przejściach granicznych oraz komórkach kontroli rynku, realizacji. Wielu pracowników i funkcjonariuszy wykonuje zadania w bezpośrednim zagrożeniu zakażeniem. W SCS nie ma 100% odpłatności w okresie choroby/ kwarantanny spowodowanej warunkami służby. Już w ubiegłym roku wystąpiły problemy z regulacją wypłat środków w związku z ogromną ilością nadgodzin funkcjonariuszy na przejściach granicznych. Wielokrotnie Pani Minister Szef KAS zapewniała środowisko o wprowadzeniu czynników motywacyjnych. Jak pracownicy i funkcjonariusze mają poważnie traktować takie zapewnienia skoro działania idą w odwrotnym kierunku tj. pogorszenia warunków pracy/służby oraz wypłaty należnych świadczeń.

Z Poważaniem:

Przewodniczący

ZZ Celnicy PL

Sławomir Siwy

Attachments

Jak tak bardzo potrzebują kasy , dlaczego Kosiński i Morawiecki nie odblokują OFE . Tyle miliardów ulokowanych na emerytury, których nie można konsumować .
Może w tym OFE już tej kasy niema ? Połowę zniknęło parę lat temu , a co z resztą ?

Na kilkanaście dni przed wypłatą premii, w tym za miesiące już przepracowane, dowiadujemy się, że pójdą między innymi na chory plebiscyt Sasina co roztrwonił 70 baniek z budżetu. Zapierdzielamy 2 miesiące, nadrabiając braki kadrowe, i przed wypłatą mówią nam - spierdalać frajerzy.
Szkoda, że żaden ze szmaciarzy począwszy od mateusza z domu Pinokio, przez aplikanta do EBOR czy mistrzyni listów demotywacyjnych zwanych apelem do funkcjonariuszy nie odwiedzi mnie na służbie. Mógłbym w 4 oczy powiedzieć co o nich myślę.
Na kordony policyjne przed domem zakompleksionego stetryczałego zadymiarza wydają setki tysięcy z budżetu i nie widzą w tym nic złego. Teraz mamy składać się na szczepionki. Może z wałku na respiratorach zrobionych na kilkadziesiąt milonów uda się coś odzyskać? Wtedy nie musieli by nam zabierać. Może w Telewizję Propagandową nie pchać tyle kasy na pean o rządzie....
Wszystko można naprawić ale po co? Ciemny naród wszystko kupi. Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?
Co zrobię? Zapamiętam i jeszcze kiedyś rozliczę, nie robiąc na złość państwu czy obywatelom, ale tym właśnie szmaciarzom.

Z natury ciśnienie mam niskie, ale od piątku podnieśli mi niemiłosiernie.

Teraz to i ja wiem dlaczego przed 15 listopada takie premie sobie napierdalali. Ministry dzielili wszystkim jak ze swojej kieszeni .
Człowiek myślał że 24.11 już Święta . A tu taki chachment.

Dla mnie osobiście najgorsze jest to, że nie mając możliwości pracy zdalnej, jeżdżę przez cała pandemie na granice. Mam kontakt z ludźmi, pracować trzeba, nie chodze na L4 i takie podziękowanie 😥naiwnie wierzyliśmy w te dodatki 😥

Dla mnie osobiście najgorsze jest to, że nie mając możliwości pracy zdalnej, jeżdżę przez cała pandemie na granice. Mam kontakt z ludźmi, pracować trzeba, nie chodze na L4 i takie podziękowanie 😥
Dodam od siebie, że od początku tych zawirowań z pandemią cały czas jestem na służbie. Jedyne L4 jak złapałem koronawirusa. Na 99,9% zarażenie nastąpiło w robocie. W ramach black week 20% zniżki w wypłacie 😐

Na kilkanaście dni przed wypłatą premii, w tym za miesiące już przepracowane, dowiadujemy się, że pójdą między innymi na chory plebiscyt Sasina co roztrwonił 70 baniek z budżetu. Zapierdzielamy 2 miesiące, nadrabiając braki kadrowe, i przed wypłatą mówią nam - spierdalać frajerzy.
Szkoda, że żaden ze szmaciarzy począwszy od mateusza z domu Pinokio, przez aplikanta do EBOR czy mistrzyni listów demotywacyjnych zwanych apelem do funkcjonariuszy nie odwiedzi mnie na służbie. Mógłbym w 4 oczy powiedzieć co o nich myślę.
Na kordony policyjne przed domem zakompleksionego stetryczałego zadymiarza wydają setki tysięcy z budżetu i nie widzą w tym nic złego. Teraz mamy składać się na szczepionki. Może z wałku na respiratorach zrobionych na kilkadziesiąt milonów uda się coś odzyskać? Wtedy nie musieli by nam zabierać. Może w Telewizję Propagandową nie pchać tyle kasy na pean o rządzie....
Wszystko można naprawić ale po co? Ciemny naród wszystko kupi. Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?
Co zrobię? Zapamiętam i jeszcze kiedyś rozliczę, nie robiąc na złość państwu czy obywatelom, ale tym właśnie szmaciarzom.

Z natury ciśnienie mam niskie, ale od piątku podnieśli mi niemiłosiernie.
Przepraszam, ale dlaczego uderzasz tylko w obecnie rządzących. Po pierwsze ile pracujesz w cle? Ale chyba krótko, bo byś wiedział i pamiętał?, że za poprzedniej władzy, o której powrót co niektórzy się modlą, mieliśmy gówno. Tak gówno. Od 2008 do 2016 zamrożone były pensje. Pamiętasz? O tym, że jesteśmy równoprawnymi funkcjonariuszami też można było tylko pomarzyć. Pamiętasz? O gruszę trzeba było iść do sądu. Pamiętasz? Najjaśniejszego J.K pamiętasz? Ja sam walcząc o stopień w sądzie wiem jak to było i pamiętam. Po drugie to miejsce, to nie trybuna polityczna. Ma dotyczyć dyskusji merytorycznej. I nie myśl, że jak przyjdą następni to będziesz miał lepiej. Chyba, że przyjdą ci co mają ciebie awansować. Wtedy będzie sprawiedliwie i uczciwie. Żyć nie umierać. Ale tak jest tylko w bajkach. Ale one mają morał. Ja dzięki Bogu jestem na emce po 30 latach służby. Dzięki tej władzy właśnie, bo poprzedni dali mi alternatywę 67. lat.

@przyszły cywil u mnie dokładnie to samo z ta różnicą że jak zapytałem o dodatek usłyszałem : co to takiego?

Niech się pie***lą między sobą już mi nie zależy na niczym w tej firmie.

1606658589188.jpeg

Dlaczego głupi? Chyba że przyznajesz że to była głupia forma protestu. Celnicy jak nie pomógł tydzień protesty, to protestowali następny aż do skutku. Dlatego napisałem, że też na pewno zaostrzycie formę protestu przystępując do niego ze zdwojoną siłą.
Jak chcesz być zabawny to wymyśl coś nowego, bo na razie ciągle przywołujesz ten sam wyświechtany suchar.

Przepraszam, ale dlaczego uderzasz tylko w obecnie rządzących. Po pierwsze ile pracujesz w cle? Ale chyba krótko, bo byś wiedział i pamiętał?, że za poprzedniej władzy, o której powrót co niektórzy się modlą, mieliśmy gówno. Tak gówno. Od 2008 do 2016 zamrożone były pensje. Pamiętasz? O tym, że jesteśmy równoprawnymi funkcjonariuszami też można było tylko pomarzyć. Pamiętasz? O gruszę trzeba było iść do sądu. Pamiętasz? Najjaśniejszego J.K pamiętasz? Ja sam walcząc o stopień w sądzie wiem jak to było i pamiętam. Po drugie to miejsce, to nie trybuna polityczna. Ma dotyczyć dyskusji merytorycznej. I nie myśl, że jak przyjdą następni to będziesz miał lepiej. Chyba, że przyjdą ci co mają ciebie awansować. Wtedy będzie sprawiedliwie i uczciwie. Żyć nie umierać. Ale tak jest tylko w bajkach. Ale one mają morał. Ja dzięki Bogu jestem na emce po 30 latach służby. Dzięki tej władzy właśnie, bo poprzedni dali mi alternatywę 67. lat.
Ćwierć wieku służby, oficer - bez układów i znajomości. Wszystko pamiętam - tych krętaczy z Peło jak pewnie mawia faja też. To, że ktoś wcześniej robił niewłąściwie nie daje żadnego mandatu i w zaden to sposób nie usprawiedliwia karygodnych poczynań nowej władzy. Nie popadajmy w obłęd, że jak ktoś skrytykuje obsrańców z PIS to zaraz musi być zwolennikiem kliki z PO. Faja - rozszerz horyzont bo widzę, że coś cię uwiera....

na skarbowców nie możecie liczyć, tam boją się o pracę i nic nie zrobią widać to po samym forum. Nie dziwi Was, że tam praktycznie nie ma dyskusji na ten temat? bo tam wszystkie posty są wstrzymywane rzez moderatorów a użytkowników, którzy ośmielą się skrytykować obecną władzę banuje się.
ale, co maja krytykować skoro u nas cywile otrzymali covidowe, włącznie z tymi co są od dwóch miesięcy na zdalnej !

Czy bedziemy tak siedziec bezczynnie? Panie Sławku,dobrze,że jest pismo do ministra.ale chyba czas już zrobic coś wiecej. W grupie siła. Spuścili całą budżetowkę w wc... Zróbmy coś.nie patrzmy po prostu, jak nas okradają.
Co do skarbowców-macie naprawde silne argumenty,zeby zmusic rząd do cofniecia tej uwłaczającej dla nas wszystkich decyzji. Celnicy strajkowali pare lat temu.Granice stanęly,przez rok nie mogli sie połapac ktoredy do stolicy. Niestety,wyłączenie komputerów nie wystarczy.
Jesteśmy tak zmeczeni,sfrustrowani i zdemotywowani,że czas chyba zacząć myśleć o zdrowiu. Przecież mamy rodziny,dorastające dzieci. Zrobmy cos,nie siedzmy bezczynnie..

Back
Do góry