Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Art. 19 ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy...Cat bardzo dziękuje za informację. Możesz jeszcze wyjaśnić z czego wynikają te 18 m-cy. Mam też drugą informację, że 3 m-ce od otrzymania decyzji ZER, ale jakoś to średnio widzę.
Jeżeli nabyłeś chorób i schorzeń w służbie , to w każdym czasie powinieneś złożyć wniosek o skierowanie do komisji mswia .
Jest maksymalny czas do kiedy możesz się ubiegać o ustalenie grupy inwalidzkiej .
Przejdź do postu EMERYTURY i tam od roku czasu jest temat omawi
Jeżeli nabyłeś chorób i schorzeń w służbie , to w każdym czasie powinieneś złożyć wniosek o skierowanie do komisji mswia .
Jest maksymalny czas do kiedy możesz się ubiegać o ustalenie grupy inwalidzkiej .
Przejdź do postu EMERYTURY i tam od roku czasu jest tema
Bardzo Ci dziękuję.Art. 19 ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy...
W jakim terminie należy złożyć wniosek o komisję lekarską MSWiA, w celu orzeczenia związku choroby ze służbą, od momentu doręczenia decyzji o przysługującej emeryturze z ZER. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Jestem na czekanie przygotowany, mam orzeczoną grupę inwalidzką już od dawna. Teraz zgromadziłem dokumentację związku ze służbą, co wcale nie jest ani oczywiste, ani proste.Szkoda , że nie wpisałeś we wniosku o zaopatrzenie emerytalno-rentowe do ZER odpowiednich pół formularza . Mogłeś od razu zaznaczyć , że wniosek dotyczy emerytury i renty na pierwszej stronie. Na następnych stronach były również pytania o komisje?
Jeżeli nic tam nie zaznaczyłeś , to musisz kolejne prośby kierować do zer o skierowanie na komisję . Kilka długich miesięcy zalatwiania
Skierowania i komisji .
Raczej Leczenie psychiatryczne. Nie ma czegoś takiego jak leczenie psychologiczne, psychoterapia jest ordynowana przy leczeniu psychiatrycznym. Wygląda to tak samo, jak każde inne schorzenie. Orzeczona grupa inwalidzka co najmniej III i oraz orzeczony przez komisję lekarską MSWiA związek ze służbą. Wszyscy znajomi z Cła oraz SG, którzy stawali na komisji z powodów psychiatrycznych mieli co najmniej leczone przez pięć lat choroby psychiczne, takie jak n.p. neurastemia lub stwierdzona i leczona depresja. Nie można starać o grupę inwalidzką na podstawię wydawanych leków nasennych lub uspakajających przez lekarza rodzinnego nawet przez 20 lat.Witam. Myślę o przejściu na emeryturę. Może ktoś wie czy stając na komisję MSWiA w związku z nabawieniem się nerwicy w służbie trzeba mieć za sobą roczne leczenie psychologiczne? Chodzi o uczestniczenie w terapii psychologicznej i posiadanie zaświadczenia o jej odbyciu i braku poprawy.....
Zgoda, ja też jestem leczony na nerwicę kilkanaście lat przez psychiatrę. Ale koleżanka, która stawała na komisję przy przejściu na emeryturę twierdzi, że niezbędne było zaświadczenie o min. rocznym leczeniu psychologicznym, które było nieskuteczne. Nie wiem czy tak jest i dlatego pytam...Raczej Leczenie psychiatryczne. Nie ma czegoś takiego jak leczenie psychologiczne, psychoterapia jest ordynowana przy leczeniu psychiatrycznym. Wygląda to tak samo, jak każde inne schorzenie. Orzeczona grupa inwalidzka co najmniej III i oraz orzeczony przez komisję lekarską MSWiA związek ze służbą. Wszyscy znajomi z Cła oraz SG, którzy stawali na komisji z powodów psychiatrycznych mieli co najmniej leczone przez pięć lat choroby psychiczne, takie jak n.p. neurastemia lub stwierdzona i leczona depresja. Nie można starać o grupę inwalidzką na podstawię wydawanych leków nasennych lub uspakajających przez lekarza rodzinnego nawet przez 20 lat.
Zgoda, ja też jestem leczony na nerwicę kilkanaście lat przez psychiatrę. Ale koleżanka, która stawała na komisję przy przejściu na emeryturę twierdzi, że niezbędne było zaświadczenie o min. rocznym leczeniu psychologicznym, które było nieskuteczne. Nie wiem czy tak jest i dlatego pytam...
Nieprawdą jest co mówisz, zwiększenie podstawy wymiaru emerytury z tytułu inwalidztwa art.15 ust.4 u.o.z.e przysługuje emerytowi (który jest jednocześnie uznany za inwalidę policyjnego) wówczas jeśli jego inwalidztwo ma związek ze szczególnymi warunkami lub właściwościami służby.Nie ma takiego pojęcia jak zwiększenie emerytury z tytułu inwalidztwa. Otrzymujesz orzeczenie o przyznaniu grupy inwalidzkiej i od tego czasu masz statut rencisty a nie emeryta.
Może raczej status osoby niepełnosprawnej, co nie jest równoznaczne ...... status rencisty daje uprawnienia do przywilejów, których nie posiadamy jako emeryci.
Zgoda, ja też jestem leczony na nerwicę kilkanaście lat przez psychiatrę. Ale koleżanka, która stawała na komisję przy przejściu na emeryturę twierdzi, że niezbędne było zaświadczenie o min. rocznym leczeniu psychologicznym, które było nieskuteczne. Nie wiem czy tak jest i dlatego p
Bzdura! Mam orzeczoną III grupę inwalidzką, która uprawnia mnie do renty. Na wniosku emerytalnym, który składałem mogłem wybrać czy korzystał będę z wyboru tego co jest korzystniejsze. Teraz czekam na kolejną komisję orzekającą związek choroby z służbą, co muszę udowodnić. Ludzie ogarnijcie się, albo przykładajcie się do własnych wypowiedzi, a ja nie macie osobistych doświadczeń to nic nie piszcie, bo wprowadzacie dezinformację.Nie ma takiego pojęcia jak zwiększenie emerytury z tytułu inwalidztwa. Otrzymujesz orzeczenie o przyznaniu grupy inwalidzkiej i od tego czasu masz statut rencisty a nie emeryta.
Ja mam coś takiego, ale nie rencisty, tylko inwalidy.Napisałem na podstawie stanu faktycznego a nie przepisów. Kilku znajomych posiada grupy inwalidzkie w związku ze służbą i mają status rencisty. Mam przed sobą nawet taką decyzję ZER MSWiA . Chyba, że w ostatnim czasie zmieniły się przepisy w tej materii, w co wątpię, więc przepraszam za zamieszanie. Ponadto status rencisty daje uprawnienia do przywilejów, których nie posiadamy jako emeryci.
Kolego możesz być emerytem lub rencistą i ubiegać się o zwiększenie swojego świadczenia.Nie ma takiego pojęcia jak zwiększenie emerytury z tytułu inwalidztwa. Otrzymujesz orzeczenie o przyznaniu grupy inwalidzkiej i od tego czasu masz statut rencisty a nie emeryta.