Sąd Najwyższy zdecydował. Jedna emerytura dla mundurowych

Na środową uchwałę Sądu Najwyższego czekało nawet kilkadziesiąt tysięcy emerytowanych mundurowych, nie tylko wojskowych, ale także policyjnych czy byłych funkcjonariuszy służb specjalnych, którzy po zakończeniu służby przepracowali później nawet kilkadziesiąt lat w cywilu.

Kolego jesteśmy dorosłymi i wydaje mi się odpowiedzialnymi ludźmi, ale każdy i tak będzie postępował jak uważa za stosowne. Ja osobiście bym nie generalizował w ocenach całej formacji na podstawie jednego lub kilku zdarzeń. Zresztą to nie jest forum SOP, BOR ani wątek dotyczący sympatii czy antypatii politycznych. Nie ciągnijmy tematu, bo to niczego nie wnosi do przedmiotu dyskusji o emeryturach.
Racja ...
zajmijmy się sobą, tym bardziej, że w sprawach użycia lub wykorzystania śpb, to tu chyba nie wielu będzie miało wiedzy, a szczególnie praktycznych umiejętności.

Zwróciłeś uwagę komu odpowiadasz?
Być może wprowadzasz w błąd. Należałoby wpierw spytać, kiedy młoda trafiła do służby, bo być może odpowiedź powinna brzmieć: 0 (słownie: zero) ..

jeżeli @mloda była zatrudniona do 2012r.
Bylam zatrudniona przed 2012 rokiem .Patrzyłam na kalkulator wyliczeń emki, ale jak to jest z tym współczynnikiem...Jak go się liczy ...?

Może wiecie ile mieli Wasi koledzy tak plus minus... emki po 15 latach jak odchodzili?
Wez z finansowego wykaz swoich przecietnych mnoznikow zaxwszystkie kata

Z kazdych kolejnych 10 lat wylicz sredni mnoznik
W ten sposob znajdziesz swoj najleoszy mnoznik i okres
Mnoznik przemnoz przrz kwote bazowa przemnoz przez swoj procent wyslugi i distaniesz kwote btutto emerytury
Jak odejmiesz od niej 21% i dodasz 300 pln to dostaniesz kwote netto. Jezeli netto nie przekroczy ok 8200 nie bedziesz musiala uwzgledniac 2 progu podatkowego.
Jezeli chcesz estymowac na marzec to kwote bazowa podnies o 5% przewidywanej waloryzacji i dodaj do niej 499 kwote modernizacji i oblicz didatkowe procenty za dni powyzej pelnego roku twojej sluzby. Procent nalezy sie za kazdy dzien lecz by zmniejszac wplyw zaokraglen to za polroku dodaj 1.3 za kwartal 0.65 za miesiac 0.223 a za tydzien 2.6/52 a za dzien 2.6/365 a po ssumowaniu odetnij od 3 miejsca po przecinku wlacznie (to ostatnie troche zanizy ale nieznacznie). Oczywiscie jezeli mialas sluzbe za ktora nalezy sie wiekszy procent to pewnie kadry to wyliczaja. No i pamietaj ze po 15 latach jest 40 pewnie z dodatkowym uwzglednieniem sluzby o ktorej wspomnialem alevw sumie to niewiem

Bylam zatrudniona przed 2012 rokiem .Patrzyłam na kalkulator wyliczeń emki, ale jak to jest z tym współczynnikiem...Jak go się liczy ...?
@heisenberg wyjaśnił w "uproszczony" sposób sposób wyliczenia emerytury. Precyzyjnie wszystko jest opisane w "ustawie emerytalnej" i każdy może to przeczytać.
Z Twoich pytań wnioskuję, że jesteś w tym wszystkim nieco zagubiona.
Najlepiej będzie jeśli poprosisz w Finansach o zestawienie Twoich zarobków za wszystkie lata, zaznacz, że to do celów wyliczenia emerytury, bo nie wszystkie wypłacane pieniądze wliczają się.
Następnie poproś kogoś obeznanego w temacie, żeby pomógł Ci z indywidualnym mnożnikiem i całą resztą.

Back
Do góry