Premier blokada środków

Pan Mateusz Morawiecki

Prezes Rady Ministrów

Szanowny Panie Premierze.

Zarząd Główny Związku Zawodowego CELNICY PL uprzejmie Pana Premiera informuje, że informacja o częściowej blokadzie środków finansowych w Krajowej Administracji Skarbowej wpłynęła bardzo demotywująco na pracowników i funkcjonariuszy.

Od kilku miesięcy na organizowanych spotkaniach w RDS byliśmy informowani że, redukcje etatów oraz zmiany wynagrodzeń/uposażeń w jednostkach terenowych KAS nie będą miały miejsca! Ostatnie decyzje w tej sprawie były podejmowane w KPRM, w związku z powyższym zaistniała sytuacja związana z blokadą środków finansowych przez Ministra Finansów w Krajowej Administracji Skarbowej, była dla środowiska zawodowego ogromnym szokiem.

Odebrane to zostało jako kolejny przejaw dyskryminacji, gdyż otrzymujemy już od kilku dni informacje, na razie co prawda nieoficjalne, że w innych formacjach mundurowych środki są odblokowane i są wypłacane nagrody i inne dodatki.

Brak blokady środków finansowych przez Ministra Finansów na wynagrodzenia i uposażenia w innych formacjach mundurowych wynika z pewnością z troski i oceny przez Pana Premiera i Ministra SWiA zaangażowania funkcjonariuszy w walkę z COVID-19 podczas wykonywania obowiązków służbowych sensu largo.

Przedstawiciele naszego Związku Zawodowego usłyszeli od Dyrektorów Departamentów Ministerstwa Finansów, że w KAS uruchomiono procedury, mające na celu zamrożenie środków:

- na nagrody z 3% odpisu za IV kwartał 2020 roku oraz całkowite zamrożenie tych środków na rok 2021,

- na oszczędności na DWR i pozostałych oszczędności na funduszu płac,

Jednocześnie przedstawiciele Ministerstwa Finansów zgłosili zastrzeżenie, że wprawdzie ww. procedura na razie została uruchomiona lecz nie jest to fakt przesądzony, ale jeżeli te słowa Dyrektorów Departamentów MF się potwierdzą, to będzie to oznaczało, że przeciwnie do innych formacji Pan Premier i Minister Finansów oraz Szef KAS nie doceniają zaangażowania pracowników i funkcjonariuszy KAS w walce z COVID-19 przy realizacji ustawowych, zadań, bo jak inaczej wytłumaczyć zamrożenie w jednej formacji i odblokowanie w innej?

Panie Premierze.

Apelujemy do Pana Premiera o równe traktowanie. Nie rozumiemy dlaczego jesteśmy gorzej traktowani, skoro tak samo sumiennie i z pełnym zaangażowaniem realizujemy zadania na tzw. pierwszej linii w walce z COVID-19?

Do wiadomości:

Minister Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej

Z Poważaniem:

Przewodniczący

ZZ Celnicy PL

Sławomir Siwy

Środki na dodatki specjalne i zadaniowe z Uchwały modernizacyjnej nie są zamrożone i są w dyspozycji IAS. To są konkretne pieniądze i mam nadzieję, zostaną szeroko rozdysponowane dla ogółu w grudniu.

Ias Lublin covidowe za październik jeszcze nie wypłacili a wy już za listopad macie spoko widać każdy dias rządzi po swojemu.

Jestem cywilem.
To lepiej nie drażnij nas tymi wpisami, że jakieś covidowe przyszło !!! bo wychodzi, że my to gorszy sort !!! na drodze kontakt z potencjalnymi zarażonymi, akcje w terenie, a wszyscy cywile (włącznie z tymi za biurkami bez kontaktu z osobami z zewnątrz) dostają covidowe. Motywujące podejścia DIAS-ów.

Dzisiaj coś wpłynęło w IAS Lublin, ale czy to covidowe to pojęcia nie mam. Tytuł przelewu "dodatek specjalny z uchwały modernizacyjnej"

W moim US wypłacili covidowe osobom pracującym na sali obsługi, ale czy wszystkim to tego nie wiem. Komu jeszcze wypłacili z innych komórek - owiane głęboką tajemnicą. Ja nie dostałam!

Ponownie, wracając do meritum tematu, czyli "blokady naszych środków finansowych" to proponuję w ślad za wcześniejszymi wypowiedziami, skomasować w tym tygodniu zamanifestowanie nieakceptacji działań Min.Fin. w następujących formach: - kto się źle czuje fizycznie lub psychicznie (depresja, zrujnowane nerwy) idzie na L4, - kto nie ma takiej potrzeby idzie na "urlop na żądanie 18.12.2020r., - a oprócz tego wszyscy gremialnie zapychamy skrzynki e-mailowe Min.Fin., szefowej KAS i Premierowi e-mailem zawierających oficjalne zaprotestowanie przez nas osobiście przeciwko oszczędzaniu na środkach finansowych należących do KAS. Oczywiście prośba, by treść pisma opracowana została przez zarząd ZZ Celnicy PL. Skomasowane wysyłanie e-maili do Min.Fin., nie wiem czy pamiętacie, ale było to chyba latem, spowodowało b.dużą irytację Min.Fin. Więc mam nadzieję, że i tym razem mocno uprzykrzymy mu byt.

Back
Do góry