Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Patrząc po sprawiedliwości, to owszem:Niektórym ciężko jest wyjść z roli
Przeczytałem wcześniej (i zrozumiałem).@Lord Vader Wszystko to napisałem wyżej, czyli o gotowości do działania i trzymaniu ręki na pulsie i okolicznościach kiedy będziemy reagować. Zero spania.
Mój ostatni post przeczytaj.
Jeżeli uznamy, że inflacja wzrosła na tyle, że kwoty z modernizacji są za niskie, to możemy działać. Mamy to ujęte w Porozumieniu.Patrząc na rosnącą inflację i projekt ustawy budżetowej to mam wrażenie, że wydymali nas bez mydła.
Szanowny Panie Przewodniczący, zastanawiające jest jedno, a właściwie nasuwa się pytanie: czy w momencie podpisania porozumienia MF i SKAS posiadali informacje o dalszym wzroście inflacji ? tak/nie ? Zakładam, że projektem "emerytalnym" zostali zapoznani...Jeżeli uznamy, że inflacja wzrosła na tyle, że kwoty z modernizacji są za niskie, to możemy działać. Mamy to ujęte w Porozumieniu.
Projekt ustawy, o którym piszesz ma inną nazwę i dotyczy tylko kwot bazowych, nie modernizacji i chcą tą regulacją pozbawić podwyżek na 2023 rok(podwyżek z budżetu związanych z kwotą bazową) tych co odchodzą w 2023 roku i dotyczy to funkcjonariuszy wszystkich SM i żołnierzy. Ci co zostają w służbie mieliby mieć to później wyrównywane jeżlei dobrze rozumiem ten przepis:
"Uposażenie żołnierzy zawodowych, funkcjonariuszy oraz funkcjonariuszy Służby
Celno-Skarbowej wypłacane w okresie od dnia 1 marca 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r.
podlega każdorazowemu zwiększeniu o 1/5 kwoty różnicy pomiędzy uposażeniem należnym
na dzień 1 marca 2023 r. obliczonym odpowiednio z ust. 1 i 2 a uposażeniem należnym na
dzień 1 stycznia 2023 r. obliczonym zgodnie z ust. 3."
Nie wiemy w chwili obecnej czy złamane zostanie Porozumienie, bo jest tam mowa o podwyżce z modernizacji od stycznia 2023 roku, ale ta ustawa nic o tym nie mówi.
W Porozumieniu nie mamy też ograniczeń co do protestowania o kwestie związane z samym budżetem. Np. gdyby był protest o więcej niż 7,8% podwyżki z budzetu to możemy protestować nie łamiąc Porozumienia. Tak samo możemy protestować jeżeli inne formacje będą to robić w tej sprawie, której dotyczy projekt, to także możemy się przyłączyć.
Cy wiemy w jakim zakresie mają zmienić ustawę o KAS?ma być zmieniana ustawa o KAS. Trzeba postawic zdecydowane postulaty. Znowu pokazali gdzie nas mają. A my, że deszcz pada.
Tak wiemy. Najważniejszą zmianą ma być zaliczenie urlopów bezpłatnych dla osób na najwyższych stanowiskach w kas, czyli urlop bezpłatny będzie liczony jak służba (dla wybranych).Cy wiemy w jakim zakresie mają zmienić ustawę o KAS?
Przecież to nie problem, zaliczyć te urlopy jako dodatkową emeryturę górniczą...TEŻ w mundurkach na Barbórkę, no i wybitnie kopią dołki dla podwładnychTak wiemy. Najważniejszą zmianą ma być zaliczenie urlopów bezpłatnych dla osób na najwyższych stanowiskach w kas, czyli urlop bezpłatny będzie liczony jak służba (dla wybranych).
No i jeszcze przy okazji będzie pewnie kilka zmian które pogorszą sytuację zwykłych funków.
cdn w 2 kwartale 2023, szukanie głosów wyborczych na pewno zwiększy aktywność w projektowaniuI co dalej z uchwałą???
Wpisana na listę prac i koniec?
Może jakiś projekt by nam pokazali?
W porozumieniu był zapis (par1 ust5), że niezwłocznie po podpisaniu porozumienia będzie opracowany projekt zmiany rozporządzenia o uposażeniu zasadniczym. Czy jest gotowy? Minęły 3 miesiące.
RM miała się zająć uchwałą w IV kwartale tego roku. Szczegóły mogą być bardzo ważne i już najwyższy czas żeby je poznać
A wystarczyło nas tylko nie oszukiwać i traktować jak partnera a nie przeciwnika i byłoby wszystkim łatwiej. Exodus funkcjonariuszy byłby tez mniejszy jakby z ta cała modernizacja o 2 miesiące sie nie spóźnili o wpisaniu jej w budżet czy ustawę nie wspominajac…Wszystko ładnie i pięknie ale jak historia nas nauczyła coś podpisane z pieczątkami a Ustawa to baardzooo duży kamień milowy .
W sytuacji pod kreska znajdzie sie za chwile wielu funkow. A dorobić na legalu ci nie wolno nawet nie wypada bo jak wspomniałeś godzi w dobry wizerunek służby…Ja to czegoś nierozumiem.
Trzeba natychmiast zezwolić FCS podejmowanie dodatkowego zatrudnienia. Bez ograniczeń typu "rozkladanie towaru w hipermarkecie godzi w powagę funkcjonariusza". Mi godzi w powagę pismo od komornika. W tym roku potrzebny jest wzrost dochodów w gospodarstwie domowym co najmniej o 2000 zł netto miesiecznie. Natychmiast. A nie jakieś pierdółki typu porozumienia, zapisy, projekty ustaw, modernizacje itp itd. Co mnie obchodzi, że być może będzie jakaś podwyżka o 300 czy 700 zł za kilka miesięcy. Albo i nie.
Akurat jest taka wyjątkowa sytuacja gospodarcza jakiej nie było od kilku pokoleń, że kasa na życie potrzebna jest teraz.
Tego nie rozumie, ktoś kto dostaje od lat wypłate i premie naczelnika/dyrektora.
I wbrew pozorom prywatne firmy dają teraz podwyżki.
Decyzja o odejściu na emkę była więc słuszna.
Całe szczęście ja juz z boku jako emeryt na to spojrzęma być zmieniana ustawa o KAS. Trzeba postawic zdecydowane postulaty. Znowu pokazali gdzie nas mają. A my, że deszcz pada.