PAUZOWANIE - wygrywamy sprawy w sądzie !!!

Witamy,

18 stycznia 2024 r. Sąd Rejonowy w Legnicy wydał wyrok sygn. akt IV P 197/20 w sprawie zaliczenia pauzowania - przywrócił powódkę do służby jako funkcjonariusza Służby Celno-Skarbowej w okresie od 1 czerwca 2017 r. do 31 maja 2020 r. na poprzednie warunki służby i płacy.

Pozew został złożony w 30 maja 2020 r.

Kilka celnych sentencji z wyroku:

Wiara zatem ówczesnego zastępcy Dyrektora Izby Administracji w „mądrość zespołu”, okazała się próżna.

Funkcjonariusz publiczny, zwłaszcza noszący mundur z odznakami państwowymi, jest jego reprezentantem. Wykonuje każdego dnia zadania państwa, reprezentuje jego godność, a także etos służby. W interesie każdego państwa, a tym bardziej Rzeczypospolitej Polskiej jest, aby zadania służb mundurowych wykonywali funkcjonariusze spełniające najwyższe kryteria, oddani służbie krajowi, o wysokim morale i poczuciu przynależności do służby oraz żywiących szacunek do munduru, uosabiającego wartości demokratycznego państwa prawego i honor funkcjonariusza. W zamian za cenę oddania, niejednokrotnie z poświęceniem życia osobistego i rodzinnego, w strukturze hierarchicznego podporządkowania i wysokiej dyspozycyjności, państwo powinno zatroszczyć się o własnych funkcjonariuszy, zapewniając im godne i należyte warunki służby, co powinno sprzyjać naborowi i utrzymaniu w formacjach najlepszych kandydatów. Etos służby buduje się bowiem poprzez całokształt warunków technicznych, materialnych, a także i prawnych w jakich funkcjonariusze wykonują powierzone im zadania.

Wysokich standardów można zatem oczekiwać od funkcjonariuszy wówczas, gdy równie wysokie standardy ich traktowania będzie realizować samo Państwo.

Pozdrawiamy

Zespół ds. Ucywilnienia

Attachments

Oczywiście, ale na zasadzie dobrowolności.

No, chyba nie do końca (?!)
Dobrowolność - jak najbardziej, od strony forumowiczów - jest oczywista!
Natomiast Zarząd i Administratorzy, z racji "urzędu", są jednak niejako zobowiązani do reakcji na sygnały, pytania i postulaty członków ZZ, zwłaszcza jeśli te nie są jednostkowe lub poparte zainteresowaniem innych ...

No, chyba nie do końca (?!)
Dobrowolność - jak najbardziej, od strony forumowiczów - jest oczywista!
Natomiast Zarząd i Administratorzy, z racji "urzędu", są jednak niejako zobowiązani do reakcji na sygnały, pytania i postulaty członków ZZ, zwłaszcza jeśli te nie są jednostkowe lub poparte zainteresowaniem innych ...
Przeczytaj proszę #76. ZOI WRO napisała "Na pewno nie na bezproduktywne dyskusje na tym forum."

Bo kontekst, który przytoczyłeś "o dobrowolności" odnosił się właśnie do bezproduktywnych dyskusji na tym forum.
Łatwo atakować klikając w klawiaturę.

15 zł w miesiącu i 180 zł w roku nie daje Ci żadnego prawa do obrażania innych. Stań po drugiej stronie i walcz o sprawy ucywilnienia, pauzowania, odprawy jak ZOI WRO. Na co masz poświęcać czas jak nie na sprawy związkowe???

Wyglądasz albo na zaślepionego, albo słowa osądzasz według kontekstu własnej pozycji.
@Emka stwierdza fakt, w którym ja nie widzę żadnej obrazy, a jedynie oczywistość dobrowolnego przyjęcia na siebie (owszem - trudnych) obowiązków przedstawiciela decydentów naszego środowiska.

Przeczytaj proszę #76. ZOI WRO napisała "Na pewno nie na bezproduktywne dyskusje na tym forum."

Bo kontekst, który przytoczyłeś "o dobrowolności" odnosił się właśnie do bezproduktywnych dyskusji na tym forum.
Łatwo atakować klikając w klawiaturę.

Atakować ?! Naprawdę wyluzuj !!

Jeśli w mojej uwadze, dotyczącej wyłącznie konieczności (kulejącej - jak stwierdza tu wielu userów) komunikacji od strony zarządu widzisz jakiś atak, to ...

Z obawy o jakąś kolejną dziwną interpretację czyichś słów z Twojej strony, mogę jedynie zaproponować ponowne (albo tylko uważne) przemyślenie obydwu postów, na które zareagowałeś raczej automatycznie i nieuważnie ...

Wyglądasz albo na zaślepionego, albo słowa osądzasz według kontekstu własnej pozycji.
@Emka stwierdza fakt, w którym ja nie widzę żadnej obrazy, a jedynie oczywistość dobrowolnego przyjęcia na siebie (owszem - trudnych) obowiązków przedstawiciela decydentów naszego środowiska.

Atakować ?! Naprawdę wyluzuj !!

Jeśli w mojej uwadze, dotyczącej wyłącznie konieczności (kulejącej - jak stwierdza tu wielu userów) komunikacji od strony zarządu widzisz jakiś atak, to ...

Z obawy o jakąś kolejną dziwną interpretację czyichś słów z Twojej strony, mogę jedynie zaproponować ponowne (albo tylko uważne) przemyślenie obydwu postów, na które zareagowałeś raczej automatycznie i nieuważnie ...
Spróbuj sam posmakować tego miodu i to przez kilka lat. Poświęcaj swój prywatny czas. A później czytaj zlewki od sfrustrowanych forumowiczów jaki to jesteś nieudolny.
Ale to nie Ty. Bo Ty jesteś Lord. Pozdrawiam.

Spróbuj sam posmakować tego miodu i to przez kilka lat. Poświęcaj swój prywatny czas. A później czytaj zlewki od sfrustrowanych forumowiczów jaki to jesteś nieudolny.
Ale to nie Ty. Bo Ty jesteś Lord. Pozdrawiam.

Wyobraź sobie, że posmakowałem tego przez parę lat i całkiem nieźle mi to wychodziło.
Owe "zlewki" miałem wkalkulowane w swoją działalność i nigdy się nie poddałem. Obecnie oczekuję komunikacji Zarządu ze środowiskiem - co najmniej na poziomie, który sam pamiętam - nawet jeszcze za czasów SS.

Widzę jednak, że Ty albo faktycznie pochodzisz z Turcji, albo niezbyt potrafisz czytać ze zrozumieniem.
Zatem wprost i OFICJALNIE - BARDZO szanuję @ZOI WRO i innych "działaczy", ich pracę i poświęcenie, a moje uwagi wobec Nich, to nie żadne żale, pretensje czy złośliwa krytyka lecz starania o uzmysłowienie Im oczekiwań środowiska.
Jeśli uznajesz moje słowa za krytykę - zapewne nie masz bladego zrozumienia o przymiotniku "konstruktywna" - to pozostaje Ci faktycznie sama "krytyka", którą właśnie sam uprawiasz ...

Włączę się do dyskusji.Bo odbiega od tematu ... ZOI WRO nikt nie atakuje.... Doceniamy Jej ciężką pracę ( mówię za siebie) ... natomiast co dalej z petycjami, co z ustawą? Na co czeka i czego żąda MF? cisza, czemu ???
Dobry wieczór, po dzisiejszym spotkaniu w MF moge powiedzieć jedno JEST DOBRZE. I prosze nie wymagać ode mnie, że napiszę coś więcej. Nikomu chyba tak jak mnie nie zalezy na wprwoadzeniu tej ustawy, bo wóczas mam o 1/3 mniej pracy związkowej. Taka informacja musi Państwa póki co zadowlić. A czas oczekiwania wykorzytajmy na dalsze skałdanie petycji - Kancelaria Sejmu RP dałą nam czas do 28 lutego 2025 r. (dziękuję za umieszczenie prt sc na forum). Pozdrawiam

Dobry wieczór, po dzisiejszym spotkaniu w MF moge powiedzieć jedno JEST DOBRZE. I prosze nie wymagać ode mnie, że napiszę coś więcej. Nikomu chyba tak jak mnie nie zalezy na wprwoadzeniu tej ustawy, bo wóczas mam o 1/3 mniej pracy związkowej. Taka informacja musi Państwa póki co zadowlić. A czas oczekiwania wykorzytajmy na dalsze skałdanie petycji - Kancelaria Sejmu RP dałą nam czas do 28 lutego 2025 r. (dziękuję za umieszczenie prt sc na forum). Pozdrawiam
Czyli bez względu na to czy napiszę do Pani na tym forum czy zadzwonię , czy wyślę e - mail i tak niczego więcej Pani nie zdradzi.?No trudno.Dziękuję za Pani działania, oby zakończyły się pomyślnie.Do 28 lutego można poczekać i nie zawracać Pani głowy.Natomiast po tym czasie proszę żeby Pani zamieściła komunikat, informację, o dalszych krokach.Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry