Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Powyżej fragment uzasadnienia propozycji objęcia zaopatrzeniowym systemem cywilnych pracowników UKS.Art. 150 ust. 8a i 8b – wyrównanie uprawnień emerytalnych w oparciu o przepisy ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszyZaliczenie okresu zatrudnienia w komórkach organizacyjnych, o których mowa ww. przepisach ustawy o kontroli skarbowej w celu uzyskania uprawnień emerytalnych dla funkcjonariuszy w systemie zaopatrzeniowym właściwym dla służb mundurowych, jest uregulowaniem wynikającym bezpośrednio z przeprowadzonej reorganizacji struktur celno-skarbowych i utworzenia w jej ramach formacji mundurowej.
Na podstawie ww. ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej, członkowie korpusu służby cywilnej, którzy wykonywali uprzednio w kontroli skarbowej zadania o charakterze stricte policyjnym i wpisujące się w zwalczanie przestępczości ekonomicznej, stali się funkcjonariuszami. Tym samym, osoby te będąc zatrudnione uprzednio w kontroli skarbowej realizowały identyczne zadania jakie realizują dziś jako funkcjonariusze. Uznanie tych lat jako lat zaliczanych do zaopatrzenia emerytalnego służb mundurowych jest naturalną konsekwencją utworzenia formacji mundurowej. Zasadność takiego działania, potwierdzają rozwiązania zastosowane w innych służbach, np. w Straży Marszałkowskiej. Brak wprowadzenia proponowanego uregulowania jest niczym nieuzasadnioną dyskryminacją osób pełniących służbę w Służbie Celno-Skarbowej.
W obecnym stanie prawnym ww. funkcjonariusze, choć przed wejściem w życie ustawy o KAS wykonywali zadania tzw. policyjne (np. czynności operacyjno-rozpoznawcze, zatrzymywanie, przeszukiwanie, przesłuchania w sprawach karnych skarbowych) uprawniające do uzyskania emerytury mundurowej, nie zostali uwzględnieni w przepisach w tym zakresie, tj. okresu stażu pracy w służbie cywilnej nie wliczono im do okresu, od którego zależą uprawnienia emerytalne.
Jak to nazwać głupota, podłość, podwójna moralność, brak mi słów.W kwestii postulatu zaliczenia do wysługi emerytalnej wcześniejszych lat pracy należy zauważyć, że propozycje zaliczenia cywilnych okresów zatrudnienia do okresów równorzędnych ze służbą uprawniających do emerytury mundurowej są niespójne z zasadami systemu emerytalnego dla służb mundurowych. W systemie zaopatrzenia emerytalnego służb mundurowych o prawie do emerytury mundurowej/policyjnej decyduje określony czas służby i okresy równorzędne ze służbą zdefiniowane w art. 13 ustawy policyjnej, a nie zaś praca w „cywilu”. Propozycja rozszerzenia okresów równorzędnych ze służbą o okresy pracy cywilnej jest niespójna z ideą systemu zaopatrzenia emerytalnego służb mundurowych opartego na przesłance pełnienia służby przez wymagany okres.
Dodam jeszcze: w tym samym mundurze, przy tym samym biurku/na tym samym pasie, w tej samej miejscowości! No patrzcie: w UKS przed 15.09.1999r. wykonywali zadania kontrolne/policyjne a my w oddziałach celnych nie! No szczyt bezczelności!Powyżej fragment uzasadnienia propozycji objęcia zaopatrzeniowym systemem cywilnych pracowników UKS.
Poniżej fragment uzasadnienia nie objęcia zaopatrzeniowym systemem lat służby przed 15.09.1999r. funkcjonariuszom celnym.
Jak to nazwać głupota, podłość, podwójna moralność, brak mi słów.
A pani Rzeczkowskiej chce tylko napisać bo może nie wie czym zajmowali się celnicy przed 15.09.1999r. że przez cały okres służby przed tą datą realizowałem identyczne zadania jak po tej dacie, zwalczałem i ścigałem przestępstwa i wykroczenia tak jak większość moich kolegów celników na co posiadam stosowne dokumenty, które w każdej chwili mogę udostępnić.
Odnośnie lat przed 15.09.1999 roku powinniśmy zacząć planować akcję protestacyjną , która zmusi rząd do zaliczenia nam tych lat jako służby , przynajmniej tym , którzy pracowali na granicy , w oddziałach itp.-przecież tak tego nie można zostawić !!!Powyżej fragment uzasadnienia propozycji objęcia zaopatrzeniowym systemem cywilnych pracowników UKS.
Poniżej fragment uzasadnienia nie objęcia zaopatrzeniowym systemem lat służby przed 15.09.1999r. funkcjonariuszom celnym.
Jak to nazwać głupota, podłość, podwójna moralność, brak mi słów.
A pani Rzeczkowskiej chce tylko napisać bo może nie wie czym zajmowali się celnicy przed 15.09.1999r. że przez cały okres służby przed tą datą realizowałem identyczne zadania jak po tej dacie, zwalczałem i ścigałem przestępstwa i wykroczenia tak jak większość moich kolegów celników na co posiadam stosowne dokumenty, które w każdej chwili mogę udostępnić.