KOMUNIKAT W SPRAWIE ART. 41 – WEZWANIE DO PRACODAWCY

Witajcie,

Publikujemy WZÓR WEZWANIA DO ZAPŁATY do wyrównania uposażenia za miesiąc styczeń i luty 2023 roku.

Wzór jest do wykorzystania przez funkcjonariuszy wszystkich służb mundurowych.

W najbliższych dniach opublikujemy WZÓR POZWU DO SĄDU w ww. sprawie.

Pozdrawiamy
Zarząd Główny
ZZ CELNICY PL

Attachments

Chcę dopytać, a co z wyrównaniami odpraw?
Czy one nie przedawniają się?
Czy może zaniżoną kwotę odpraw należy doliczyć do kwoty z lutego?

Witajcie,

Publikujemy WZÓR WEZWANIA DO ZAPŁATY do wyrównania uposażenia za miesiąc styczeń i luty 2023 roku.

Wzór jest do wykorzystania przez funkcjonariuszy wszystkich służb mundurowych.

W najbliższych dniach opublikujemy WZÓR POZWU DO SĄDU w ww. sprawie.

Pozdrawiamy
Zarząd Główny
ZZ CELNICY PL
Cześć. Ktoś podpowie, jak policzyć te kwotę wyrównania? Dzięki z góry.

Chyba bez paska wynagrodzeń ani rusz. Moim zdaniem trzeba wziąć płacę zasadniczą + dodatek służbowy + wysługę lat, czyli pensję brutto bez dodatków i pomnożyć razy 0,078 i 0,79.
Jakieś inne propozycje?

Chcę dopytać, a co z wyrównaniami odpraw?
Czy one nie przedawniają się?
Czy może zaniżoną kwotę odpraw należy doliczyć do kwoty z lutego?
Wg mnie w tym piśmie brakuje wyrównania odprawy, ekwiwalentu za urlop i ew. jubileuszowki. A te składowe wylicza się w oparciu o wynagrodzenie. Najgłupsza nie jestem, ale boję się, że sobie nie poradzę z wyliczeniem. Jest ktoś, kto to ogarnie i poda przykład wyliczeń?

Wysłane z mojego 23108RN04Y przy użyciu Tapatalka

Wg mnie w tym piśmie brakuje wyrównania odprawy, ekwiwalentu za urlop i ew. jubileuszowki. A te składowe wylicza się w oparciu o wynagrodzenie. Najgłupsza nie jestem, ale boję się, że sobie nie poradzę z wyliczeniem. Jest ktoś, kto to ogarnie i poda przykład wyliczeń?

Wysłane z mojego 23108RN04Y przy użyciu Tapatalka
Słuszna racja. A roszczenia w związku z ww. świadczeniami, jeżeli się nie upomnimy o nie teraz, wygasają w ciągu trzech lat od przejścia na emkę! To już niepełny rok.

Dzień dobry,

należy policzyć tylko uposażenie. Jeżeli roszczenie o uposażenie zostanie uwzględnione, to ono automatycznie pociągnie za sobą pozostałe świadczenia.Do wezwania proponujemy podać uposażenie samo, ale nie ma przeciwwskazań by wyliczyć wszystkie zaniżone świadczenia jeżeli ktoś potrafi to zrobić.

Co do terminu przedawnienia bardzo ostrożnie podchodząc będzie to koniec grudnia 2025 (zachowujemy delikatny zapas czasowy licząc 3 lata od 01 stycznia 2023, choć wiadomo że wymagalność była troszkę później).

Dzień dobry,

należy policzyć tylko uposażenie. Jeżeli roszczenie o uposażenie zostanie uwzględnione, to ono automatycznie pociągnie za sobą pozostałe świadczenia.Do wezwania proponujemy podać uposażenie samo, ale nie ma przeciwwskazań by wyliczyć wszystkie zaniżone świadczenia jeżeli ktoś potrafi to zrobić.

Co do terminu przedawnienia bardzo ostrożnie podchodząc będzie to koniec grudnia 2025 (zachowujemy delikatny zapas czasowy licząc 3 lata od 01 stycznia 2023, choć wiadomo że wymagalność była troszkę później).
A czy trzeba w ogóle to liczyć? Czy nie wystarczy zgłoszenie roszczenia z pozostawieniem kwoty do wyliczenia DIAS?

A czy trzeba w ogóle to liczyć? Czy nie wystarczy zgłoszenie roszczenia z pozostawieniem kwoty do wyliczenia DIAS?

Masz rację . Jak nie wyliczysz i tak będzie źle.
Spójrz na wyrok SG . Komórki płacowe wiedzą jakie były
zaniżenia kwot uposażenia z dokładnością do grosza.
Przecież raportowali , ile pieniędzy zaoszczędzili dzięki takim
przepisom, okradającym ludzi z należnych podwyżek.

Back
Do góry