Komunikat Prezydium ZZ Celnicy PL z 21 sierpnia 2025 r.

Witajcie,

Informujemy, że przedstawione stanowisko w sprawie działań Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL przez członka ZG Krzysztofa Skibińskiego jest nieprawdziwą, subiektywną i krzywdzącą opinią w zakresie podejmowanych przez ZG działań na rzecz równego traktowania funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej w kwestii przyznania prawa do świadczenia mieszkaniowego.

12 sierpnia br. odbyło się spotkanie członków ZG, w którym uczestniczył również Krzysztof Skibiński, na którym podjęto decyzję m. in. o przystąpieniu do manifestacji jaką planuje zorganizować związek zawodowy działający w Służbie Więziennej. Całość sprawozdania z posiedzenia Zarządu wraz ze wskazaniem wszystkich działań, jakie w tej sprawie są/będą podejmowane została opublikowana na niniejszym forum oraz przesłana do wszystkich członków naszego związku.

Ponadto zapewniamy, że jesteśmy w stałym kontakcie z przewodniczącym związku zawodowego Służby Więziennej Czesławem Tułą oraz pozostałymi członkami FZZ SM. Ostatnie spotkanie odbyło się w siedzibie naszego związku w Warszawie 7 sierpnia 2025 r., o czym szeroko informowaliśmy na tym forum wraz z przedstawieniem wszystkich decyzji podjętym w zakresie przyznania świadczenia mieszkaniowego funkcjonariuszom służb mundurowych w RP.​

Należy mieć na uwadze, że podawanie nieprawdziwych informacji dot. podejmowanych przez nas działań szkodzą pozycji negocjacyjnej i mogą być odczytane przez szerokie gremium jako specjalne działania na rzecz osłabienia związku. Fałszywa narracja może tylko wzmóc działania hejterskie.

Jednocześnie ponownie załączamy wcześniej przesyłane do wszystkich członków pisma, które na bieżąco są zamieszczane na stronie, tj.:
  • protokół z posiedzenia ZG i Przewodniczących ZOI z 12 sierpnia 2025 r.
  • korespondencję ZZFSM z posiedzenia Prezydium z 7 sierpnia 2025 r.

Wyciąg ze sprawozdania z 12 sierpnia 2025 r.

Zarząd Główny, przy akceptacji pozostałych osób funkcyjnych biorących udział w spotkaniu, podjął decyzję o przyjęciu następującego harmonogramu działań na najbliższe tygodnie:
1. przygotowanie projektu ustawy wprowadzającej dla funkcjonariuszy SCS świadczenie mieszkaniowe - projekt wstępny jest na etapie opiniowania przez zespół prawników współpracujących z ZZ CELNICY PL;
2. przygotowanie poprawki do procedowanej aktualnie ustawy wprowadzającej dla funkcjonariuszy m.in. Policji, świadczenie mieszkaniowe, na wzór rozwiązań obowiązujących w Siłach Zbrojnych RP - w trakcie realizacji przez Przewodniczącą ZZ Celnicy PL przy współpracy z wyznaczonymi członkami ZG oraz współpracującą ze Związkiem kancelarią prawną;
3. podjęcie przez osoby funkcyjne w Związku rozmów z Parlamentarzystami celem przedstawienia założeń ww. projektów ustaw oraz argumentów za koniecznością wprowadzenia takich rozwiązań, które m.in. zapobiegną dalszej dyskryminacji SCS względem innych służb mundurowych;
4. podjęcie ze Służbą Więzienną, która również jest pomijana w pracach nad ww. ustawą, wspólnych działań, rozważenie organizacji wspólnej manifestacji lub protestu.
5. powrót do rozmów z MF w zakresie wprowadzenie kolejnej Uchwały Modernizacyjnej (projekt uchwały wraz z uzasadnieniem został przekazany przez nasz ZZ do SKAS w maju br.)
6. podjęcie rozmów z MF w celu dalszego procedowania projektu ustawy UD216 - likwidacja skutków ucywilnienia i wygaszenia w trakcie reformy KAS.​

Członkowie Prezydium
ZZ CELNICY PL

Attachments

Dwie wersje.

Pierwsza :

do dupy sensu largo ten związek. Sensu scricto też.

Druga:

wojownicy klawiatury szczekają. Karawana jedzie dalej.

Trzeba chyba wybrać 😁.

PS.
To drugie to parafraza , bo też to zostanie obszczekane. Mimo tego, że nadal mam marzenia 🤩.

Dzień dobry, bardzo mnie cieszy aktywność Krzysztofa na tym forum, bowiem od wielu miesięcy prosiliśmy jako Prezydium o aktywność członków ZG w tym zakresie. Mam nadzieję, że pociągnie tę rolę do końca. Nie jesteśmy żadnym zamkniętym kręgiem - jak pisze ŁAZARZ- szanowny Panie zgodnie ze statutem, jeśli jest Pan naszym członkiem może Pan być obecny na każdym posiedzeniu ZG. Kłopot z przekazywaniem informacji jest tylko jeden - trzeba dokładnie odzwiercielić stan faktyczny. Rozumiem, że wszystkie osoby, aktywne w tym wątku (z wyjątkiem oczywiście osób na emeryturze) są zdecydowane na udział w manifestacji lub bardziej zaoostrzonej formie protestu. Pozdrawiam
Witam.

Odnosząc się do wpisu Wiceprzewodniczącej Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL Joanny Kuś, napiszę tak: cieszę się Joanno, że Ty się cieszysz, że zacząłem wykazywać większą aktywność na tym forum.
Mogę zapewnić, że podjęte działania w kierunku przywrócenia funkcjonowania władz związku zgodnego ze statutem, będę chciał doprowadzić do końca.

Może odpowiesz mi na pytanie, dlaczego ignorujesz i nie ustosunkowujesz się do moich wniosków formalnie kierowanych do Ciebie i do innych członków ZG?
Dlaczego ZG nie podjął jeszcze do tej pory decyzji o udziale ZZ Celnicy PL w pikiecie organizowanej przez związki zawodowe działające w SW?
Liczyłem, że będziesz aktywnie uczestniczyć w dyskusji za pośrednictwem poczty e-mail w ramach ZG (oficjalny, statutowy kanał wymiany informacji pomiędzy członkami ZG), dotyczącej udziału w pikiecie, ale mając na uwadze brak Twojej aktywności w tym obszarze, pozwoliłem sobie publicznie zadać powyższe pytania.
Członkowie Naszego związku mają prawo wiedzieć, że mój wniosek o podjęcie przez Zarząd Główny uchwały w przedmiocie udziału ZZ Celnicy PL w pikiecie organizowanej przez związki zawodowe działające w Służbie Więziennej, nie został nawet skierowany pod głosowanie Zarządu Głównego.

Trzeba mieć świadomość, że każdy dzień zwłoki w podjęciu tej decyzji, będzie powodował, że ilość funkcjonariuszy i pracowników mogących i chcących wziąć udział w takowej pikiecie, będzie się zmniejszała.
Pytanie komu na tym zależy?
Skąd się bierze ta opieszałość Prezydium ZG?
Każdy powinien sobie na to pytanie odpowiedzieć sam.

Krzysztof Skibiński

Ktoś w końcu wyłożył kawę na ławę i jasne stało się skąd brak komunikatów odnośnie manifestacji. Czytając to wszystko odnoszę wrażenie iż Prezydium ZG Związku skapitulowało. Przykre to wszystko.

Witam,
Jestem po rozmowie z Czesławem Przewodniczącym NSZZFiPW, dzis mieli posiedzenie swojego Zarządu i jutro otrzymamy oficjalna odpowiedz na pismo/w formie zaproszenia, które jest w załączeniu do Nich wysłane 24.08.2025.

TO ONI SA ORGANIZATORAMI I MUSIMY SIĘ DO NICH DOSTOSOWAĆ.

Jeszcze nie ułożyli harmonogramu jako ORGANIZATORZY,- dopiero załatwiają parkingi ,TOI TOIE, itd.
Nie ogłosili jeszcze u siebie oficjalnie.

Pozdrawiam
Jola H.

Witam,
Szanowni Państwo,
w nawiązaniu do ustaleń z posiedzenia Zarządu FZZSM w dniu 7 sierpnia 2025 roku i deklarujemy udział i poparcie ze strony ZZ CELNICY PL, w podejmowaniu zdecydowanych działań przez Komitet Międzyzwiązkowej Akcji Protestacyjnej Związków Zawodowych działających w Służbie Więziennej, reprezentowanych przez Przewodniczącego Czesława Tułę NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa oraz Przewodniczącego Andrzeja Kołodziejskiego Krajowej Sekcji SW NSZZ “Solidarność”, w celu skłonienia Ministra Sprawiedliwości do realizacji postulatów zawartych w podpisanym Porozumieniu, obejmującym kluczowe postulaty funkcjonariuszy Służby Więziennej, których głównym celem akcji będzie zagwarantowanie środków na świadczenie mieszkaniowe wzorowane na rozwiązaniach funkcjonujących w Wojsku Polskim oraz zapewnienie finansowania w ustawie modernizacyjnej na lata 2026-2029, na wzrost uposażeń funkcjonariuszy, wynagrodzeń pracowników cywilnych, inwestycje budowlane, remonty, zakupy sprzętu, wyposażenia, uzbrojenia oraz poprawę warunków socjalno-bytowych, w organizowanej 9 września 2025 roku manifestacji.

Z wyrazami szacunku
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Witam,
Jestem po rozmowie z Czesławem Przewodniczącym NSZZFiPW, dzis mieli posiedzenie swojego Zarządu i jutro otrzymamy oficjalna odpowiedz na pismo/w formie zaproszenia, które jest w załączeniu do Nich wysłane 24.08.2025.

TO ONI SA ORGANIZATORAMI I MUSIMY SIĘ DO NICH DOSTOSOWAĆ.

Jeszcze nie ułożyli harmonogramu jako ORGANIZATORZY,- dopiero załatwiają parkingi ,TOI TOIE, itd.
Nie ogłosili jeszcze u siebie oficjalnie.

Pozdrawiam
Jola H.

Post na Facebooku sugeruje, ze deklarują Państwo udział w pikiecie na rzecz podjęcia działań w sprawie przyznania świadczenia mieszkaniowego słuzbie więziennej. A gdzie my?

Rozważano podjęcie decyzji o wspólnej manifestacji czy proteście, ale finalnie podjęto decyzję o udziale w poparciu manify organizowanej przez SW, Mamy wspólny cel - nie dopuścić do dyskryminacji wobec służb ale innych adresatów.
Adresatem ich roszczenia jest MS a nie MF. Pośrednio chodzi też o dodatek dla nas ale zapis na fb tez czytam jednoznacznie.

Back
Do góry