Komunikat Prezydium ZZ Celnicy PL z 21 sierpnia 2025 r.

Witajcie,

Informujemy, że przedstawione stanowisko w sprawie działań Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL przez członka ZG Krzysztofa Skibińskiego jest nieprawdziwą, subiektywną i krzywdzącą opinią w zakresie podejmowanych przez ZG działań na rzecz równego traktowania funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej w kwestii przyznania prawa do świadczenia mieszkaniowego.

12 sierpnia br. odbyło się spotkanie członków ZG, w którym uczestniczył również Krzysztof Skibiński, na którym podjęto decyzję m. in. o przystąpieniu do manifestacji jaką planuje zorganizować związek zawodowy działający w Służbie Więziennej. Całość sprawozdania z posiedzenia Zarządu wraz ze wskazaniem wszystkich działań, jakie w tej sprawie są/będą podejmowane została opublikowana na niniejszym forum oraz przesłana do wszystkich członków naszego związku.

Ponadto zapewniamy, że jesteśmy w stałym kontakcie z przewodniczącym związku zawodowego Służby Więziennej Czesławem Tułą oraz pozostałymi członkami FZZ SM. Ostatnie spotkanie odbyło się w siedzibie naszego związku w Warszawie 7 sierpnia 2025 r., o czym szeroko informowaliśmy na tym forum wraz z przedstawieniem wszystkich decyzji podjętym w zakresie przyznania świadczenia mieszkaniowego funkcjonariuszom służb mundurowych w RP.​

Należy mieć na uwadze, że podawanie nieprawdziwych informacji dot. podejmowanych przez nas działań szkodzą pozycji negocjacyjnej i mogą być odczytane przez szerokie gremium jako specjalne działania na rzecz osłabienia związku. Fałszywa narracja może tylko wzmóc działania hejterskie.

Jednocześnie ponownie załączamy wcześniej przesyłane do wszystkich członków pisma, które na bieżąco są zamieszczane na stronie, tj.:
  • protokół z posiedzenia ZG i Przewodniczących ZOI z 12 sierpnia 2025 r.
  • korespondencję ZZFSM z posiedzenia Prezydium z 7 sierpnia 2025 r.

Wyciąg ze sprawozdania z 12 sierpnia 2025 r.

Zarząd Główny, przy akceptacji pozostałych osób funkcyjnych biorących udział w spotkaniu, podjął decyzję o przyjęciu następującego harmonogramu działań na najbliższe tygodnie:
1. przygotowanie projektu ustawy wprowadzającej dla funkcjonariuszy SCS świadczenie mieszkaniowe - projekt wstępny jest na etapie opiniowania przez zespół prawników współpracujących z ZZ CELNICY PL;
2. przygotowanie poprawki do procedowanej aktualnie ustawy wprowadzającej dla funkcjonariuszy m.in. Policji, świadczenie mieszkaniowe, na wzór rozwiązań obowiązujących w Siłach Zbrojnych RP - w trakcie realizacji przez Przewodniczącą ZZ Celnicy PL przy współpracy z wyznaczonymi członkami ZG oraz współpracującą ze Związkiem kancelarią prawną;
3. podjęcie przez osoby funkcyjne w Związku rozmów z Parlamentarzystami celem przedstawienia założeń ww. projektów ustaw oraz argumentów za koniecznością wprowadzenia takich rozwiązań, które m.in. zapobiegną dalszej dyskryminacji SCS względem innych służb mundurowych;
4. podjęcie ze Służbą Więzienną, która również jest pomijana w pracach nad ww. ustawą, wspólnych działań, rozważenie organizacji wspólnej manifestacji lub protestu.
5. powrót do rozmów z MF w zakresie wprowadzenie kolejnej Uchwały Modernizacyjnej (projekt uchwały wraz z uzasadnieniem został przekazany przez nasz ZZ do SKAS w maju br.)
6. podjęcie rozmów z MF w celu dalszego procedowania projektu ustawy UD216 - likwidacja skutków ucywilnienia i wygaszenia w trakcie reformy KAS.​

Członkowie Prezydium
ZZ CELNICY PL

Attachments

• protokół z posiedzenia ZG i Przewodniczących ZOI z 12 sierpnia 2025 r.
  • korespondencję ZZFSM z posiedzenia Prezydium z 7 sierpnia 2025 r.
Mamy 21 sierpnia. Tak trudno było kogokolwiek poinformować?
Kolejny raz napiszę : zatrudnijcie jakiegoś studenta do postowania tutaj, jeśli sami nie macie czasu/chęci/ochoty.

po spotkaniu 12 sierpnia poinformowano nas, że:

cyt. "4. podjęcie ze Służbą Więzienną, która również jest pomijana w pracach nad ww. ustawą,
wspólnych działań, rozważenie organizacji wspólnej manifestacji lub protestu;"

teraz się to przedstawia jako:
cyt. "12 sierpnia br. odbyło się spotkanie członków ZG, w którym uczestniczył również Krzysztof Skibiński, na którym podjęto decyzję m. in. o przystąpieniu do manifestacji jaką planuje zorganizować związek zawodowy działający w Służbie Więziennej."

jak dla mnie to nie jest to samo i nie widzę by opinia "Krzysztofa Skibińskiego jest nieprawdziwą, subiektywną i krzywdzącą opinią".
ale co ja wiem, stary jestem, słoma mi z butów wychodzi i w ogóle.

ps

Sławek w dniu dzisiejszym napisał:
''
Witam. Jako członek Zarządu Głównego popieram przyłączenie się do manifestacji z SW.
Dodam, że zgłaszałem to w ZG już wcześniej."

śmiem twierdzić, że nieprawdą jest, że 12 sierpnia podjęto decyzje o przystąpieniu do manifestacji SW.

Ostatnia edycja:
Witam.

Pozwolę sobie odnieść się do komunikatu Prezydium Zarządu Głównego w którym odniesiono się do mojej osoby.
Nie neguję i nie negowałem, że w dniu 12.08.2025 r. odbyło się w formule on-line posiedzenie Zarządu Głównego. W posiedzeniu tym mogli wziąć udział również Przewodniczący ZOI.

W protokole z tegoż posiedzenia odbytego w dniu 12.08.2025 r. w harmonogramie działań na najbliższe tygodnie zapisano:
,,podjęcie ze Służbą Więzienną, która również jest pomijana w pracach nad ww. ustawą, wspólnych działań, rozważenie organizacji wspólnej manifestacji lub protestu".

Z dnem 18.08.2025 r. związki zawodowe działające w Służbie Więziennej odwiesiły akcję protestacyjną, informując o podjęciu decyzji o zorganizowaniu w dniu 09.09.2025 r. manifestacji w Warszawie.
Niezwłocznie po powzięciu informacji o podjętej przez związki zawodowe działające w Służbie Więziennej decyzji o organizacji manifestacji, zwróciłem się do koleżanek i kolegów z Zarządu Głównego wskazując, że w mojej opinii najlepszym rozwiązaniem jest zorganizowanie pikiety wspólnie z funkcjonariuszami SW i pracownikami więziennictwa. Poprosiłem o ich opinie w tej sprawie, informując jednocześnie, że należałoby podjąć w tej kwestii jak najszybciej decyzję.
Dwóch członków ZG wypowiedziało się w mailach popierając koncepcję organizacji pikiety razem ze Służbą Więzienną.
Do tego momentu w dalszym ciągu nie została podjęta decyzja czy ZZ Celnicy PL przyłącza się do manifestacji organizowanej w dniu 09.09.2025 r. przez związki zawodowe działające w Służbie Więziennej.

Mając powyższe na uwadze chciałbym się dowiedzieć które konkretnie informacje, jakie zostały zawarte w moich wpisach, miałyby być nieprawdziwe.
Zgodzę się natomiast z tym, że moje wpisy stanowią subiektywną ocenę sytuacji mającej miejsce w Naszym związku, co nie oznacza, że ta ocena czy przekazywane informacje są nieprawdziwe.

Krzysztof Skibiński

Back
Do góry