KOMUNIKAT DOT. ZANIŻONEJ EMERYTURY - tzw. "spraw z art. 41”

KOMUNIKAT W SPRAWIE FUNKCJONARIUSZY O ZANIŻONEJ EMERYTURZE - „sprawy z art. 41”

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Zarząd pragnie poinformować, że w związku z wyznaczeniem przez Sąd Apelacyjny w Warszawie kilku pierwszych terminów rozpraw dotyczących bezprawnego zaniżenia wartości emerytury – tzw. „spraw z art 41”, podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje dotyczące udzielania pomocy prawnej i wsparcia osobom, które zdecydowały się na podjęcie drogi sądowej w tym zakresie.

Zgodnie ze stanowiskiem i deklaracją zawartą w poprzednich Komunikatach Zarząd podjął decyzję, że zapewni pomoc prawną w zakresie przyznania adwokata do prowadzenia w przedmiotowej sprawie pierwszym dziesięciu osobom, którym zostaną wyznaczone rozprawy apelacyjne.

Podejmując taką decyzję liczymy, że w sądzie drugiej instancji przy rozpoznaniu pierwszych apelacji zostanie ukształtowana linia orzecznicza, która w przypadku uzyskania pozytywnych rozstrzygnięć, nie będzie wymagała dalszego angażowania pełnomocnika.

W przypadku zaistnienia negatywnych rozstrzygnięć, Zarząd po konsultacjach z prawnikami podejmie decyzję odnośnie dalszych form wsparcia w toczących się postępowaniach sądowych prowadzących tzw. „spraw z art. 41”.

Z poziomu Zarządu sprawy pilotować będzie Mariusz Pajnowski - marian259@wp.pl IAS Lublin.

Serdecznie pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Ostatnia edycja:
Mam nadzieję, że wniesie to pozytywny wpływ na naszą sprawę! Ale czy dobrze rozumiem, że sprawa dotyczy tylko stycznia i lutego w tym konkretnym przypadku?! Czy ta osoba nie podważała ustalonej emerytury, a jedynie zaniżoną wypłatę za te dwa miesiące? Tak czy tak jest to budujące w mojej opinii!!!

Mam nadzieję, że wniesie to pozytywny wpływ na naszą sprawę! Ale czy dobrze rozumiem, że sprawa dotyczy tylko stycznia i lutego w tym konkretnym przypadku?! Czy ta osoba nie podważała ustalonej emerytury, a jedynie zaniżoną wypłatę za te dwa miesiące? Tak czy tak jest to budujące w mojej opinii!!!
Owszem, dla tej konkretnej osoby (formacja SG) jest to furtka do następnych rozliczeń z ZER. Wszak oni mają emkę wyliczaną z ostatniego uposażenia, a nie z indywidualnego wskaźnika z 10 kolejnych lat razy obowiązującą kwota bazowa.

Wyższa pensja za styczeń czy luty to automatycznie wyższa odprawa emerytalna, trzeba walczyć, miejmy nadzieję że związek pomoże i przygotuje wzory pozwów.

Wyższa pensja za styczeń czy luty to automatycznie wyższa odprawa emerytalna, trzeba walczyć, miejmy nadzieję że związek pomoże i przygotuje wzory pozwów.
Jednak są to jednorazowe groszki w naszym przypadku... Walczyć trzeba o to by znieść art.41 i zlikwidować jego skutki!

zwóćcie uwagę na uzasadnienie do wyroki iv p 184/24 sr zielona góra tam jest bezpośrenio wskazane ze rozchodzi sie o skutek art 41 na stosowaną kwotę bazowąi nie konstytucyjość tego art na 32 i 2 konst w szczególności na 2 oraz na tożsamość spraw ze sprawami sędziów i prokuratorów. zatem podstawą zmiany wyliczeń jest wyłączenie art 41 a to znaczy stosowanie kwoty bazowej z ustawy budżetowej czyli od stycznia. itu jest kwestia jak z cel sformuuja pozew

Jednak są to jednorazowe groszki w naszym przypadku... Walczyć trzeba o to by znieść art.41 i zlikwidować jego skutki!
Rację masz, tylko że to już chyba może zrobić tylko trybunał konstytucyjny, ale może wygrane w sądach okręgowych w sprawie tych "groszy" wpłyną na tę instytucję

Back
Do góry