Informacja po spotkaniu z SKAS w dniu 06.09.22 r.

Podczas spotkania w dniu 06.09. MF w ramach konsensusu zaproponował podniesienie o 200 zł pierwotnie zaproponowane kwoty na wynagrodzenia w 2023 roku.

To oznacza, że w 2023 roku będzie na wynagrodzenia/uposażenia:

- 759,60 zł KSC

- 699,60 zł FSCS

- 500,00 zł pracownicy pozamnożnikowi.

W latach 2024 i 2025 bez zmian – 559,60 zł KSC i 499,60 zł i 300 zł.

Powyższe jest niezależne - jest ponad - wzrost dla sfery budżetowej(także dla KAS) wynikający z ustawy budżetowej, który rząd zaproponował na 7,8%.

Byłoby to porozumienie z Ministrem Finansów i SKAS.

Propozycja MF jest ostateczna.

Jeżeli dojdzie do porozumienia to zdaniem MF będzie to z korzyścią dla pracowników i funkcjonariuszy. Jeżeli nie to MF także wyjdzie z propozycją Uchwały modernizacyjnej, ale w wersji pierwotnej. Czyli w 2023 roku będzie tak jak była pierwotna propozycja - tak jak jest w propozycji na lata 2024 i 2025.

14.09. o godz. 10:30 będzie kolejne spotkanie, które będzie już ostatnie w tej sprawie.

MF przedstawił także projekt porozumienia, który jest do dyskusji i strona społeczna może zgłaszać uwagi co do jego finalnej treści.
1662459049468.png

1662459081530.png

Ostatnia edycja:
Popieram, jestem członkiem tego ZZ, lecz obecnie bez dostępu do służbowej skrzynki pocztowej. Też chciałbym znać propozycje związku do projektu porozumienia. Czy ono jest tajne? Czy opublikowanie może zaszkodzić tym propozycjom?
Nawet jak się ma skrzynkę służbową, to taka wiadomość nie dotarła do członków związku z mojej Izbie. Chyba nie ma ZOI.
Czy projekt porozumienia jest tajny? Tego nie wiem.
Ale z pewnością takie stanowisko jest niezrozumiałe.

Będąc realistą również uważam, że zaproponowane przez MF kwoty najbezpieczniej zaakceptować, przy zmianie zapisów porozumienia w zakresie;
  • Szef KAS zagwarantuje poprawę warunków, a nie podejmie działania,
  • nie przeciętne wynagrodzenie tylko po prostu miesięczne wynagrodzenie na etat, (to pozwoli uniknąć kumoterskiego podziału środków jednemu 700 drugiemu 200),
  • brak określenia w porozumieniu, że wypłata środków w 2023 roku miałaby uwzględnić okres od stycznia,
  • zobowiązanie do niepodejmowania akcji protestacyjnej brzmi niebezpiecznie, inni będą walczyć o poprawę warunków w różnych kwestiach nawet poza finansowych a SCS da sobie zamknąć usta,
  • uważam, że to ostatni dzwonek na uregulowanie kwestii dodatku dla ludzi z DŚ, przecież można to zawrzeć porozumieniu, na poprzednich spotkaniach padała deklaracja dodatków dla DŚ,
  • kwestia awansowania w stopniach, SCS jest do tyłu w porównaniu z innymi służbami i warto się nad tym pochylić,
Więc generalnie dobrze, że coś drgnęło i podejście SKAS jest pozytywne, ale parę zmian do porozumienia wydaje się być niezbędne.
1. wypłata środków od stycznia 2023, ale najpóźniej do końca marca 2023 - jak inne służby miały (chyba nawet w styczniu miały/) , a nie my jak zwykle maj, czerwiec, wrzesień, listopad - paranoja !!!
2. w przypadku wypłat w terminie strona społeczna podejmie działania aby nie podejmować akcji protestacyjnej (tak jak KAS),
3. co to są okoliczności, jak mnie pamięć nie zawodzi, to ostatnie ciężkie okoliczności budżety\u spowodowały, że nam nie wypłacono całości, a inne służby c do grosza dostały w terminie !!! tryb musi być bezwarunkowy - chyba, że wszystkim będą ciąć !!

Moim skromnym zdaniem, związki powinny wypracować wspólne stanowisko. Brak jedności nikomu nie służy.
Czytałem stanowisko na "skarbowcach" i w dużej mierze się z nim zgadzam.
Pamiętajmy, że kryzys będzie się rozwijał, a inflacja pokaże co potrafi dopiero w nadchodzących miesiącach. Tak naprawdę, te pieniądze, które są nam oferowane, to nawet nie powinny być określane mianem "podwyżek". Nie jest to także "wyrównanie". To może jakaś częściowa rekompensata za lata poprzednie.
To było i jest moje marzenie, ale niewykonalne. Próbowaliśmy niecały rok temu połączyć walkę wszystkich ZZ. Weszliśmy nawet do KP i o to postulowaliśmy. Mogę zatem z całą stanowczością i pewnością napisać, że to niestety jest niewykonalne. Ubolewam, ale tak jest i musimy z tym żyć.
Było to także niewykonalne w Służbie Celnej.
Dlatego ZZ Celnicy PL po kilku próbach zjednoczenia ZZ, widząc, że nie ma takiej możliwości, działał i działa samodzielnie nie oglądając się na inne ZZ.
Dzięki temu osiągamy wiele dla środowiska zawodowego i to jest dla nas najważniejsze - ostatnio waloryzacja, 5 lat, wcześniej wejście do zaopatrzeniowego systemu, emerytury dla ucywilnionych bez drogi sądowej, obecnie przedstawienie modernizacji przez MF - vide ostani mój filmik na moim kanale, który to wyjaśnia, wiele innych spraw, jak chociażby przekonanie MF do pracy nad ścieżką kariery zawodowej.
@MOTYW-ACJA Przedstaw się na PW, abym mógł zweryfikować Twoje członkostwo i podaj maila prywatnego. Niepotrzebnie sie niepokoisz i piszesz coś o tajności. Wszystko dostaniesz, tylko się odezwij. To od Ciebie zależy.

Panie Sławku,
po ucywilnieniu, komisjach i bataliach sądowych nie jestem już członkiem żadnego związku.
Natomiast zapoznanie się z propozycją projektu porozumienia w sprawie wynagrodzeń pracowników i funkcjonariuszy, na które związki zawodowe mogą mieć wpływ, z pewnością nie powinna zależeć od członkostwa w związkach zawodowych.

@MOTYW-ACJA , rację ma Sławek, twierdząc, że nie wszystko powinno być publikowane. Ty również masz rację, bo jeśli związki swoje stanowiska i działania będą utajniać to skąd ludzie mają wiedzieć czy i do jakiego związku warto wstąpić. Robienie tajemnicy ze wszystkiego jest działaniem na szkodę związku.
Nie można też zapominać, że ZZ działają nie tylko na rzecz swoich członków, ale też dla całego środowiska.
Tajemnice nic nie dają. Czy myślicie, że SKAS nie ma swoich ludzi w strukturach związku?
Dla niezrzeszonych brak informacji może być dowodem na brak jakichkolwiek działań.

Panie Sławku,
po ucywilnieniu, komisjach i bataliach sądowych nie jestem już członkiem żadnego związku.
Natomiast zapoznanie się z propozycją projektu porozumienia w sprawie wynagrodzeń pracowników i funkcjonariuszy, na które związki zawodowe mogą mieć wpływ, z pewnością nie powinna zależeć od członkostwa w związkach zawodowych.
I będzie taka możliwość, ale nie teraz. Dla mnie ważniejsze jest osiągnięcie celu, czyli Porozumienia, a publikowanie temu na pewno nie pomaga. Gdybyś był członkiem Związku, miałbyś możliwość przesłać uwagi nawet wcześniej, tudzież aktualnie je otrzymać, przed spotkaniem z SKAS.
Przecież gołym okiem widać, że niektóre ZZ robią wszystko w odwrotnym kierunku.

Po prostu będąc członkiem Związku masz wpływ na to co Związek robi dla ogółu.

Ps. Dziwię się, że jako ucywilniony nie widzisz jak wiele ZZ Celnicy PL robi dla tej części funkcjonariuszy i byłych funkcjonariuszy.
Przecież to my wywalczyliśmy waloryzację, przecież to my reprezentujemy w Sądach wiele osób i prowadzimy sprawy w SN dot. ucywilnienia. Przecież to ZZ Celnicy PL podjął działania w ZER MSWiA, które doprowadziły do tego, że ucywilnieni otrzymali emerytury bez batalii sądowej i że w ogóle nastąpiło odmrożenie powrotu do mundurów dla chętnych. Przecież ZER miał początkowo inne stanowisko. Tak samo MF w sprawie powrotów. Wciąż prowadzimy sprawy w Sądach, chociażby o odprawę, wcześniej skutecznie o świadectwa służby czy o zaliczenie okresu pauzowania w niektórych Sądach. O zaliczenie pauzowania podejmujemy działania w MF i to jest sprawa w toku. Wiele innych.
Jest mi przykro, że mimo, iż tyle energii w to wkłada tak wiele osób w ZZ i tak wielu prawników i jest już trochę sukcesów w tej dziedzinie, a wciąż jest takie nastawienie niektórych osób.

Każdego kto to czyta, a dotyczy Go ucywilnienie, proszę o wsparcie. Potrzebujemy tego. To dodaje nam sił. Mobilizuje do działania jeszcze bardziej intensywnego. Jest mi po prostu przykro i smuci mnie taka postawa jak Kol. @MOTYW-ACJA

Panie Sławku,
szanuję i dziękuję, że dane było mi uczestniczyć....

Pozdrawiam.
Dziękuję również za zaangażowanie, bo gdyby nie ludzie, którzy odważyli się, nie byłoby kogo wspierać w Sądach i nie przeforsowalibyśmy tak wielu spraw dla ucywilnionych.
Ps. Wiem, wiem, że jest wciąż dużo do zrobienia w kwestii ucywilnienia, ale zapewniam, że działamy. Proszę o wsparcie!

Sławek i Związek ZAWSZE mi pomagał i nadal pomaga we wszystkich sprawach o emeryturę i podejmowane działania w ZER MSWiA, o odprawę, wcześniej o świadectwa służby czy o zaliczenie okresu pauzowania.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc.

Ludzie, którzy zalecają podpisanie porozumienia są krótkowzroczni. Niewiadomą jest inflacja w kolejnych latach. § 3 ust. 1 jest zbyt groźny względem ew. ryzyk wynikających z inflacji do końca 2025 r. Być może rząd już wie, że te 200 zł ekstra to będą fistaszki.
200 zł to taka natka marchewki w jednym roku. Dziwnym "trafem" SKAS proponuje łaskawie rezygnację z kwot
poprzednio "gwarantowanych" porozumieniem ( wznowionym negocjacjami :coffee:majowymi 2020), czyli ...farsy
ciąg dalszy. Wątpię w możliwości SKAS ( intencje może ma szczere, intencje MF przemilczę) skoro proponuje tak naprawdę powrót do 2018 roku. I jeszcze łaskawie dane 4,4 % i porozumienia podpisywane w pośpiechu powinny przynajmniej zaświecić żółtą lampkę. P.s. Rząd teraz rzeczywiście nie wie, wiedział rok temu i co najważniejsze już W TRAKCIE poprzednich negocjacji, pozostaje poczekać do jutra🥃

1. wypłata środków od stycznia 2023, ale najpóźniej do końca marca 2023 - jak inne służby miały (chyba nawet w styczniu miały/) , a nie my jak zwykle maj, czerwiec, wrzesień, listopad - paranoja !!!
2. w przypadku wypłat w terminie strona społeczna podejmie działania aby nie podejmować akcji protestacyjnej (tak jak KAS),
3. co to są okoliczności, jak mnie pamięć nie zawodzi, to ostatnie ciężkie okoliczności budżety\u spowodowały, że nam nie wypłacono całości, a inne służby c do grosza dostały w terminie !!! tryb musi być bezwarunkowy - chyba, że wszystkim będą ciąć !!
No, nie będą z prostego powodu....wszyscy poza KAS są w ustawie budżetowej, my jak zwykle musimy swoje wytargać w ten czy inny sposób. Może jestem pesymistą ale raczej SKAS nie ustąpi za szkodą dla wszystkich, bo w obecnym kształcie "rozmów" to raczej nie zmierza do porozumienia tylko tkwi w sporze. :cool: No i wszędzie ta przeciętność (znowu) prowadząca do konfliktów i wzajemnych pretensji - może lepiej ustalić granice np. 700-1000:unsure:
z przypisaniem stanowisk i stopni ??? Generalnie określić precyzyjne zapisy dotyczące wzrostu płac- nie podwyżek !!! P.s. Z tymi cięciami, to raczej ostrożnie...przyjaciół raczej KAS nie posiada:coffee:

Ostatnia edycja:
Zanim się obrazicie i będziecie dążyć do odrzucenia propozycji SKAS, przypomnijcie sobie jaka oferta leży na stole. Albo SKAS podpisze porozumienie (treść do negocjacji) na kwotę 7,8% + 700 zł., albo bez porozumienia ustali podwyżki na wcześniej proponowanym poziomie czyli 7,8% + 500 zł.
Co lepsze?
Policzcie wokół siebie szable, które są gotowe do pospolitego ruszenia w razie protestu i zastanówcie się jakie są szanse na zryw.
SKAS już wie, że nie może przegiąć i zaproponować zbyt niskich wzrostów uposażeń. Skończyłoby to się kadrowym kryzysem. Równie ważne są zapisy dotyczące kolejnych lat (2024, 25), żeby podjąć decyzję czy warto zostać w tej formacji trzeba mieć dłuższą perspektywę.

Zanim się obrazicie i będziecie dążyć do odrzucenia propozycji SKAS, przypomnijcie sobie jaka oferta leży na stole. Albo SKAS podpisze porozumienie (treść do negocjacji) na kwotę 7,8% + 700 zł., albo bez porozumienia ustali podwyżki na wcześniej proponowanym poziomie czyli 7,8% + 500 zł.
Co lepsze?
Policzcie wokół siebie szable, które są gotowe do pospolitego ruszenia w razie protestu i zastanówcie się jakie są szanse na zryw.
SKAS już wie, że nie może przegiąć i zaproponować zbyt niskich wzrostów uposażeń. Skończyłoby to się kadrowym kryzysem. Równie ważne są zapisy dotyczące kolejnych lat (2024, 25), żeby podjąć decyzję czy warto zostać w tej formacji trzeba mieć dłuższą perspektywę.
Mądrze napisane. Zastanawiam się, po podpisaniu porozumienia o odpowiedniej treści, w jaki sposób zostanie wypłacone te 700 zł, odpowiednie zwiekszenie mnożnika, tak, żeby każdy dostał o te 700 brutto? Dodatkowo, 7,8% na zasadzie zwiększonej kwoty bazowej, będzie liczone od zwiększonego mnożnika uposażenia? Trzeba pamiętać, że też kwota za stopień zwiększy się z racji na podwyższenie kwoty bazowej, małe to kwoty ale zawsze.

Mądrze napisane. Zastanawiam się, po podpisaniu porozumienia o odpowiedniej treści, w jaki sposób zostanie wypłacone te 700 zł, odpowiednie zwiekszenie mnożnika, tak, żeby każdy dostał o te 700 brutto? Dodatkowo, 7,8% na zasadzie zwiększonej kwoty bazowej, będzie liczone od zwiększonego mnożnika uposażenia? Trzeba pamiętać, że też kwota za stopień zwiększy się z racji na podwyższenie kwoty bazowej, małe to kwoty ale zawsze.
Zapewne najpierw będzie budżetowa, a później do tego dodana modernizacyjna. Co jak co, ale w MF-ie umieją Nas liczyć ;)
Warto mieć na uwadze, że w Naszym interesie jest, aby szybko zamknąć temat. Im dużej będziemy to przeciągać, to "nadzwyczajne okoliczności" mogą nas zaskoczyć. I wojowanie pół roku szabelką na nic się zda. A trzeba przyznać, że mamy "szczęście" do takich okoliczności.

Zapewne najpierw będzie budżetowa, a później do tego dodana modernizacyjna. Co jak co, ale w MF-ie umieją Nas liczyć ;)
Warto mieć na uwadze, że w Naszym interesie jest, aby szybko zamknąć temat. Im dużej będziemy to przeciągać, to "nadzwyczajne okoliczności" mogą nas zaskoczyć. I wojowanie pół roku szabelką na nic się zda. A trzeba przyznać, że mamy "szczęście" do takich okoliczności.
I jak do tej pory...bierzemy ciągle w "policzek" ;). P.s. Okoliczności dotyczą wszystkich, nas wytypowano jako zwierzątka ofiarne :devilish:

Back
Do góry