21.02. spotkanie z Ministrem Finansów i Szefem KAS

W dniu 21.02. br. o godz. 12:00 odbędzie się spotkanie z Ministrem Finansów.
W zaproszeniu jest mowa o chęci wysłuchania zagadnień z jakimi boryka się nasza formacja i KAS, stąd proszę o przesyłanie takich zgłoszeń na mój e-mail.
Na spotkaniu zaprezentowana zostanie także propozycja podziału środków z modernizacji.
Pod linkiem można zapoznać się ze stanowiskiem ZZ Celnicy PL w sprawie podziału środków z modernizacji, które po konsultacjach z Wami zostało przesłane do MF, gdy poprzednie kierownictwo zaproponowało ostatnią wersję siatki płac ze zmianami.
Tutaj link do konsultacji https://celnicy.pl/threads/zaktualizowana-instrukcja-awansowania.18615/
Tutaj stanowisko https://celnicy.pl/threads/odpowiedz-zz-celnicy-pl-na-propozycje-zmian-do-siatki-plac.18648/
Czekamy obecnie na stanowisko MF, do którego po prezentacji w dniu 21.02. będziemy się wspólnie odnosić.

Pozdrawiam
Przewodniczący
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL

Attachments

Nikt na oc nie dostał awansu wyżej ml eksperta. Ci z wyższymi stanowiskami zostali z nimi przeniesieni już na oc. Ot i cała filozofia wyższych stanowisk na oc.
Nie zgodzę się, na co najmniej jednym z OC w lubelskim w ciągu kilku miesięcy przybyło 3 ekspertów a żaden nie był spadochroniarzem.

przecież, kto jakie ma stanowisko to żadna tajemnica. Wystarczy być w pracy, wejść na stronę sykap.mf.gov.pl/kontakty i... wpisać dowolne nazwisko. Stopnia nie widać a co za tym idzie trudno też w jakiś miarodajny sposób określić staż pracy funkcjonariusza. Cały KAS można przejrzeć włącznie z US, nie można podejrzeć tajniaków oraz mf-u. Swoją drogą dla związku analiza zapisów, które tam są może być bardzo ciekawa. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu ale można to zrobić samemu, bez pisania pism i otrzymywania ogólników. Z ciekawości popatrzyłem sobie na moją izbę (Lublin) i sąsiednią (Rzeszów). Wnioski same się nasuwają, przejrzałem w mojej izbie kilka komórek wewnętrznych, porównując do OC granicznych oraz OC graniczne u sąsiadów:
1) OCD w Terespolu: większość specjalistów, są też mł. eksperci, brak ekspertów i wyżej
2) OCD w Dorohusku: większość specjalistów, są też mł. eksperci, 3 ekspertów, brak st. eksperta
3) OC w Hrebennem: większość specjalistów, są też mł. eksperci, 1 ekspert, brak st. eksperta
4) OC w Budomierzu: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej
5) OC w Korczowej: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej
6) OC w Medyce: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej

Działy/referaty dochodzeniowo-śledcze w IAS w Lublinie - znikoma ilość specjalistów, większość to (pełni) eksperci, młodszych ekspertów i starszych ekspertów ilość porównywalna
Działy/referaty postępowania celnego w IAS w Lublinie - sytuacja analogiczna jak DŚ

Jak znajdę chwilę w robocie to jestem w stanie uzyskać dane nawet procentowe z podziałem na komórki i stanowiska jakie mają. To proste tylko trzeba chcieć i mieć czas na zabawę.

Już nawet z przytoczonych przeze mnie danych wynika rozbieżność pomiędzy IAS w Lublinie i IAS w Rzeszowie oraz pomiędzy komórkami wewnętrznymi i zewnętrznymi w IAS w Lublinie. Proszę z tyłu głowy mieć także "dążenie do siatki płac".
Akurat wysoka ilość ekspertów w DŚ to norma, nieco bardziej dziwi to w COC-u u mnie ta komórka jest mieszana po części cywile po części f-sze

przecież, kto jakie ma stanowisko to żadna tajemnica. Wystarczy być w pracy, wejść na stronę sykap.mf.gov.pl/kontakty i... wpisać dowolne nazwisko. Stopnia nie widać a co za tym idzie trudno też w jakiś miarodajny sposób określić staż pracy funkcjonariusza. Cały KAS można przejrzeć włącznie z US, nie można podejrzeć tajniaków oraz mf-u. Swoją drogą dla związku analiza zapisów, które tam są może być bardzo ciekawa. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu ale można to zrobić samemu, bez pisania pism i otrzymywania ogólników. Z ciekawości popatrzyłem sobie na moją izbę (Lublin) i sąsiednią (Rzeszów). Wnioski same się nasuwają, przejrzałem w mojej izbie kilka komórek wewnętrznych, porównując do OC granicznych oraz OC graniczne u sąsiadów:
1) OCD w Terespolu: większość specjalistów, są też mł. eksperci, brak ekspertów i wyżej
2) OCD w Dorohusku: większość specjalistów, są też mł. eksperci, 3 ekspertów, brak st. eksperta
3) OC w Hrebennem: większość specjalistów, są też mł. eksperci, 1 ekspert, brak st. eksperta
4) OC w Budomierzu: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej
5) OC w Korczowej: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej
6) OC w Medyce: zdecydowana większość specjalistów, są mł. eksperci - znikoma ilość, brak ekspertów i wyżej

Działy/referaty dochodzeniowo-śledcze w IAS w Lublinie - znikoma ilość specjalistów, większość to (pełni) eksperci, młodszych ekspertów i starszych ekspertów ilość porównywalna
Działy/referaty postępowania celnego w IAS w Lublinie - sytuacja analogiczna jak DŚ

Jak znajdę chwilę w robocie to jestem w stanie uzyskać dane nawet procentowe z podziałem na komórki i stanowiska jakie mają. To proste tylko trzeba chcieć i mieć czas na zabawę.

Już nawet z przytoczonych przeze mnie danych wynika rozbieżność pomiędzy IAS w Lublinie i IAS w Rzeszowie oraz pomiędzy komórkami wewnętrznymi i zewnętrznymi w IAS w Lublinie. Proszę z tyłu głowy mieć także "dążenie do siatki płac".
czy z Sykapu mogę otrzymać dane dot. ilości funkcjonariuszy w stopniu np. starszego aspiranta czy pozostałych stopniu, jeśli tak, podaj proszę ścieżkę

Okropne jest blokowanie awansów na stanowisku na OC, niby przepisy pozwalają, ale przełożeni mają inne zdanie. Tak jest w MUCS w Warszawie!

No i jak, podobają się dzisiejsze propozycje podziału kwoty z modernizacji? 20% gwarantowane, 80% czysta uznaniówka.

Tak wygląda propozycja dla FSCS
IMG_8733.jpeg

Nowa władza nowe zasady. Zwykły funkcjonariusz dostanie 100 zl na rękę gdzie reszta smietanki na górze będzie się dzielić pozostala kwota.

Miejmy nadzieję że takie rozwiązanie jedynie na propozycji się zakończy. Myślę, że związki podziałają tyle ile mogą...
Poczekajmy na oficjalny komunikat naszego przewodniczącego :)

Ostatnia edycja:
Czyli siatka płac upadła, teraz się nie dziwię że stara władza tak swoich awansowała w grudniu. Powrót do kominów i swojaków.

Back
Do góry