ZZ rozważają wyjście z Komitetu Uległościowego. Ludzie wypisują się z ZZ w KU, które popierają wczorajsze zachowanie sygnatariuszy.

Poniżej wklejam tekst jednego z ZZ, który wchodzi w skład Federacji, która jest w Komitecie Uległościowym(dalej KU).
Otrzymujemy też liczne sygnały od członków ZZ wchodzących w skład KU, którzy nie akceptują postawy swoich przedstawicieli i wypisują się z tych ZZ, które to popierają i od całego wzburzonego środowiska zawodowego, wobec tego co się wczoraj stało i tego jak od wczorajszego popołudnia i dzisiaj sygnatariusze KU i komunikatu z Szefem KAS próbują zaprzepaścić i zmarnować Nasz potężny potencjał i siłę jaki stanowimy zjednoczeni.
Bądźmy razem a zwyciężymy!
ZZ Celnicy PL już podjął działania. Niebawem będziemy Was informować.
Proszę o Wasze wsparcie jako środowiska zawodowego.

Poniżej wklejam tekst jednego ZZ, który wchodzi w skład KU.

Pozdrawiam
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL

"Chciałabym napisać „dzień dobry”, ale taki niestety on nie jest.
Wczorajsze spotkania w MF w sprawie naszych tegorocznych podwyżek nie przyniosły, wbrew temu co zapowiadał Szef KAS, propozycji dla nas satysfakcjonujących. Jak wiecie nasz Związek jest członkiem FZZPS, która to organizacja, jest częścią Komitetu Protestacyjnego. Na wczorajszym spotkaniu reprezentowała nas przewodnicząca FZZPS p. Teresa Raczyńska, która bez konsultacji z zarządem FZZPS podjęła decyzję o akceptacji propozycji Ministerstwa Finansów. My- członkowie zarządu ZZ ... absolutnie nie zgadzamy się z takimi ustaleniami. Przed spotkaniem pisałam do p. T. Raczyńskiej, aby nie akceptowała takiego pomysłu MF, że otrzymamy tylko podwyżkę wynikającą z podwyższenia kwoty bazowej. Jesteśmy zbulwersowani, że to podpisała. Bardzo poważnie rozważamy wyjście z organizacji, która nas tak „reprezentuje”.
Jednak nie poddajemy się, rozmawiamy z innymi związkami, które także chcą walczyć, bo jeżeli teraz odpuścimy, to przez klika najbliższych lat nie zobaczymy żadnej złotówki. ..."

@mruwkaZz Chcesz walczyć czy nie? Ja chcę. Jeżeli nie chcesz, to jest nam nie po drodze. Jeżeli chcesz to super i wcale nie musisz się wiernopoddańczo, jak to ująłeś zachowywać, tylko działać. Nie są nam do tego potrzebne inne ZZ, które chcą łagodzić. Nie będziemy już się na nich oglądać. Nie musisz się deklarować. Powtarzanie w kółko, że ZZ, które mają niestety, nad czym ubolewam, odmienne priorytety, muszą się dogadać, jest w mojej ocenie grą na czas. Nie wiem, jak dogadać się z kimś kto chce odwrotnie, tzn. chce łagodzić, gdy my chcemy natychmiastowych działań.
Zaczniemy działać nie oglądając się na inne ZZ. Siła to jest środowisko, a nie ZZ, więc spokojny jestem, bo widzę, że ogół jest niezadowolony i nie akceptuje żadnego uspokajania i łagodzenia. Mam nadzieję, że się przyłączysz.

Gdybyś nie zauważył, to cała różnica pomiędzy naszymi wypowiedziami polega mniej-więcej na tym, że dążąc do tej samej implikacji;
- Ty prezentujesz ją za pomocą reklamy, wskazując najlepsze rozwiązanie, - ja zaś zachęcam do refleksji i własnego wyboru.

Jedni wątpiący wolą pójść drogą łatwą lecz długą, inni trudną lecz krótką ale WSZYSCY chcą być przekonani, że sami wybrali.
Nawet, gdy tak nie jest ...
Z badań które kiedyś ktoś robił (nie chce mi się szukać) wynika, że większość rzeczy robimy pod wpływem reklamy :). Myślę, że w tym wypadku obaj mamy rację. Po chwili refleksji pod wpływem reklamy dokonujemy własnego wyboru :)

Jeśli nie rozumiesz to wiedz, że to chodzi o reprezentowanie interesów większości funków i skarbowców w postaci nie zgadzania się na sprzedaż, przepraszam, na kolejna dyskryminację środowiska - inne służby zostały wyżej docenione niż funki celne i tu brak zgody na taka dyskryminaję. A że ZZ Celnicy.pl ne zgadza się również na dyskryminację funków i skarbowców względem siebie to i docenienie pracy skarbowców powinno być takie ja funków...Coś Ci jeszcze wyjaśnić? A jak masz dane liczbowe dotyczące liczebności poszczególnych ZZ to podaj je proszę bo ciekawi jesteśmy jak to się przedstawia wśród wszystkich związków, które nas niby "reprezentują"..
Pepik, ty i większość to rozumieją, a ten dzieciak chyba jeszcze w fazie poczwarki.

A ja tylko przypomnę, moje dawne, nader aktualne hasło. SKARBOWCY CHODŹCIE Z NAMI, NIE Z KOKOTAMI. Ciekawe, kto weźmie te ekstra nagrodę? Czy aby nie rodzina L?

@mruwkaZz Chcesz walczyć czy nie? ...
To zależy z kim i jakimi metodami. Jeżeli z innymi ZZ (na co niestety wskazuje nadaktywność w temacie konfrontacyjnego nastawienia do "zdrajców z KU") to dziękuję... postoję z boku...
Jeżeli z MF w sprawie podwyżek "modernizacyjnych" dla całej KAS (a nie tylko np.SCS w ramach solidarności z innymi służbami), to mamy wspólny cel.
Jeżeli mają to być metody typu zatrzymanie granicy na skutek masowych (lewych) zwolnień - dziękuję... postoję z boku...
Jeżeli mają to być metody dotkliwe ale zgodne z prawem i zwykłą uczciwością tych, którzy dorośli do noszenia munduru i tych którzy dorośli do bycia członkiem korpusu służby cywilnej, to nadajemy na tych samych falach.

@mruwkaZz Z tymi ZZ, które zechcą działać. Wyjaśniłem w poście pod newsem "Spotkanie z Ministrem Finansów 14.05.20r.", że nie ma znaczenia jak zachowują się poszczególne ZZ czy się kłócą, czy jest współpraca. Dobrze piszesz, że to tylko ok. 20% całego środowiska zawodowego zrzesza się. Ubolewam nad tym, ale tak jest. Nawet gdyby zrzeszało się połowa(wtedy ZZ jest mocniejszy), ale i tak protest ewentualny nie zakończy się sukcesem, jeśli pozostali nic nie zrobią. Zawsze najważniejsze jest jak zachowa się ogół środowiska.
Natomiast co do metod protestu, to będziemy wsłuchiwać się w oczekiwania środowiska.
Jeżeli będą ostre oczekiwania, to tak zrobimy, bo nasz ZZ, zawsze robi to czego oczekuje ogół. Jeżeli takie działania, jakie zakładamy zechcą ludzie, a Tobie się nie spodobają, to trudno, będziemy walczyć bez Ciebie.
Wierzę w aktywność ogółu środowiska zawodowego.

To zależy z kim i jakimi metodami. Jeżeli z innymi ZZ (na co niestety wskazuje nadaktywność w temacie konfrontacyjnego nastawienia do "zdrajców z KU") to dziękuję... postoję z boku...
Jeżeli z MF w sprawie podwyżek "modernizacyjnych" dla całej KAS (a nie tylko np.SCS w ramach solidarności z innymi służbami), to mamy wspólny cel.
Jeżeli mają to być metody typu zatrzymanie granicy na skutek masowych (lewych) zwolnień - dziękuję... postoję z boku...
Jeżeli mają to być metody dotkliwe ale zgodne z prawem i zwykłą uczciwością tych, którzy dorośli do noszenia munduru i tych którzy dorośli do bycia członkiem korpusu służby cywilnej, to nadajemy na tych samych falach.
Postępuj zgodnie ze swoim sumieniem, nikt Ci tego nie wzbrania. Każdy jest dorosły i ponosi odpowiedzialność za swoje działania i postępowanie.

@mruwkaZz , O jakich lewych zwolnieniach piszesz? Jeśli wiesz o takich to napisz. A jeśli nie napisałaeś/aś do odpowiedniej Instytucjiu to ja napiszę, że taką wiedzę posiadaszn i ukrywawasz prawdę, narażając dyscyplinę finansów publicznych poprzez wypłacanie symulantom nienależnych świadczeń. A to już Pokurator

Ludzie są czytelni jak proste, wydrukowane dużą czcionką książki z szerokim światłem na stronie. Widać po nich wszystko. Wystarczy obserwować, naciskać w odpowiednich punktach, wypowiadać odpowiednie wyrazy.

@mruwkaZz , O jakich lewych zwolnieniach piszesz? Jeśli wiesz o takich to napisz. A jeśli nie napisałaeś/aś do odpowiedniej Instytucjiu to ja napiszę, że taką wiedzę posiadaszn i ukrywawasz prawdę, narażając dyscyplinę finansów publicznych poprzez wypłacanie symulantom nienależnych świadczeń. A to już Pokurator
strasznie emocjonalnie reagujesz na samo hipotetycznie napisane sformułowanie "lewe zwolnienia" - jeżeli mogę służyć adresem najbliższej prokuratury to napisz na PW, bo jakoś wcale się nie wystraszyłem...

Tak a pro po @mruwkaZz to Policjanci, Strażacy, Funkcjonariusze Służby Celnej, Straży Granicznej, Służby Więziennej i pewnie jeszcze wiele innych zawodów korzystało ODDOLNIE z masowych zwolnień.
Nikt nigdy nikomu nie zakwestionował ani jednego zwolnienia, więc wszystko było zgodnie z prawem. Jeżeli ktoś jest chory, źle się czuje, to idzie do lekarza i lekarz kieruje go na zwolnienie. Ludziom puszczają nerwy, co powoduje liczne powikłania zdrowotne, itp. Czy sugerujesz, że lekarze wystawiali niezasadnie zwolnienia w tych dziesiątkach tysięcy spraw?
Ps. Nie można wykluczyć tego, że kiepska wypłata majowa może spowodować lawinę absencji w KAS. Tego nie może nikt przewidzieć, w szczególności, że już słychać takie deklaracje.

Czy sugerujesz, że lekarze wystawiali niezasadnie zwolnienia w tych dziesiątkach tysięcy spraw?
Gdzieżbym śmiał... tak tylko mi się zacytowało ministra od kuwety co to mówił o policjantach takie niecne rzeczy... A poza tym czytałem w gazetce parafialnej że lekarza wsadzili za wystawianie lewych zwolnień... No to skoro wystawiał to chyba nazwisk z nagrobków tam nie wpisywał... Ale to na pewno nie mogło dotyczyć nikogo ze służb mundurowych bo przecież honor, etyka i uczciwość by im na to nie pozwoliły... Zdrówka mimo wszystko życzę bo widzę, że moje wpisy niechcący niektórych zakwalifikowały już do kategorii "podwyższone ciśnienie"...

Tani sarkazm serwujesz. Nadal nic nie zaoferowałeś poza ew. swoim "głosem" a wymagania stawiasz jak emisariusz armii. Uspokojony informacjami od Przew. ZZ daj powód że było warto czekać tyle godzin aby ocenić czy jest coś więcej niż intelektualne zainteresowanie tematem?

Gdzieżbym śmiał... tak tylko mi się zacytowało ministra od kuwety co to mówił o policjantach takie niecne rzeczy... A poza tym czytałem w gazetce parafialnej że lekarza wsadzili za wystawianie lewych zwolnień... No to skoro wystawiał to chyba nazwisk z nagrobków tam nie wpisywał... Ale to na pewno nie mogło dotyczyć nikogo ze służb mundurowych bo przecież honor, etyka i uczciwość by im na to nie pozwoliły... Zdrówka mimo wszystko życzę bo widzę, że moje wpisy niechcący niektórych zakwalifikowały już do kategorii "podwyższone ciśnienie"...
Nie wiem czy wiesz kolego, że kreujesz swój niezbyt pozytywny wizerunek. Najpierw coś sugerujesz, a potem prześmiewczo próbujesz wyjść z tego z twarzą. Nie jesteś w stanie podnieś mojego ciśnienia, tym procesem ostatnio steruje KP i MF. Bez odbioru.

...Uspokojony informacjami od Przew. ZZ daj powód że było warto czekać tyle godzin aby ocenić czy jest coś więcej niż intelektualne zainteresowanie tematem?
Niezmiernie mi przykro, że moje "intelektualne zainteresowanie tematem" jest powodem Twojej frustracji...
Twoje zdrowie...🍷

strasznie emocjonalnie reagujesz na samo hipotetycznie napisane sformułowanie "lewe zwolnienia" - jeżeli mogę służyć adresem najbliższej prokuratury to napisz na PW, bo jakoś wcale się nie wystraszyłem...
Nie można reagować "I Strasznie i emocjonalnie" A Twój wpis był jednoznaczny. Tylko wpłół inteligenty szympman
s nie doszukał się podtekstu
P. S.
W Twoim przypadku też powinno się coś wziąć. Coś na przywrócenie jasności widzenia.

Niezmiernie mi przykro, że moje "intelektualne zainteresowanie tematem" jest powodem Twojej frustracji...
Twoje zdrowie...🍷
Nie znajduję u siebie z tego powodu frustracji. Alko pije o tej porze co do zasady w Sylwestra i jak jest okazja. Dzisiaj nic takiego nie wypada.

Zakończę na dzisiaj cytując Ferdka Kiepskiego:

1589667341659.jpeg

Back
Do góry