Wspólne stanowisko trzech reprezentatywnych central związkowych FORUM ZZ, OPZZ i NSZZ "Solidarność"

Witam,

FORUM Związków Zawodowych, Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych i NSZZ "Solidarność" są poważnie zaniepokojone obecnie obowiązującym w Polsce stanem prawnym, który dotyka pracowników restrukturyzowanych spółek Skarbu Państwa.

Sytuacja mająca miejsce w ostatnim czasie w PKP Cargo S.A., Poczcie Polskiej S.A. oraz Grupie Azoty S.A. stanowi wyraźny sygnał o pilnej potrzebie wprowadzenia zmian prawa restrukturyzacyjnego oraz prawa upadłościowego.

W załączeniu przesyłamy wspólne stanowisko ww. trzech reprezentatywnych central związkowych do projektu ustawy z dnia 9 października 2024 r. o zmianie ustawy – Prawo restrukturyzacyjne oraz – Prawo upadłościowe (UC 43).

Pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
Jolanta Haron

Attachments

cyt. " zagwarantują odpowiednią ochronę pracowników i dostęp do informacji ich przedstawicieli ". Coś mi to przypomina. Po co motłoch ma mieć dostęp do informacji, przecież ich przedstawiciele wiedzą lepiej co dla niego dobre.

...
W załączeniu przesyłamy wspólne stanowisko ww. trzech reprezentatywnych central związkowych do projektu ustawy z dnia 9 października 2024 r. o zmianie ustawy – Prawo restrukturyzacyjne oraz – Prawo upadłościowe (UC 43).
...

Naprawdę myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy w kwestii przekazywanych nam przez Zarząd najistotniejszych "informacji" i "komunikatów".

Powyższe nie pozwala mi się zatem powstrzymać przed zadaniem dwóch prostych pytań (z czego jedno można uznać za retoryczne):
  • po kiego czorta wrzuca się na to forum jakieś stanowisko (obcych) central związkowych, skoro nie przedstawia się jednocześnie własnego stanowiska w sprawie ??
  • czyżby informacje i komunikaty na tym forum publikowano wyłącznie dla ich statystyki i możliwości wykazania w liczbie udzielonych "motłochowi" odpowiedzi ?!

Ośmielam się zauważyć, iż ów "motłoch" - pomimo wielokrotnego upominania się - nadal bezskutecznie oczekuje na OBIECANE informacje Zarządu i to - niestety - w niezliczonych już kwestiach ...

Naprawdę myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy w kwestii przekazywanych nam przez Zarząd najistotniejszych "informacji" i "komunikatów".

Powyższe nie pozwala mi się zatem powstrzymać przed zadaniem dwóch prostych pytań (z czego jedno można uznać za retoryczne):
  • po kiego czorta wrzuca się na to forum jakieś stanowisko (obcych) central związkowych, skoro nie przedstawia się jednocześnie własnego stanowiska w sprawie ??
  • czyżby informacje i komunikaty na tym forum publikowano wyłącznie dla ich statystyki i możliwości wykazania w liczbie udzielonych "motłochowi" odpowiedzi ?!

Ośmielam się zauważyć, iż ów "motłoch" - pomimo wielokrotnego upominania się - nadal bezskutecznie oczekuje na OBIECANE informacje Zarządu i to - niestety - w niezliczonych już kwestiach ...
Liczy się aktywność Zarządu😜.

Ilość czy jakość ?!
Ilość - sprawę jakości pomińmy🤫. Ważne w tym stanowisku jest ostatnie zdanie "zgodnie z art. 20 ust. 2 ustawy o związkach zawodowych organ państwowy, do którego został skierowany wniosek obowiązany jest w terminie 30 dni przedstawić związkowi zawodowemu swoje stanowisko, a w razie negatywnego stanowiska - także jego uzasadnienie. Nasz Zarząd ma gotową ściągę do wykorzystania, a nie bezczynnie od miesięcy czekać na mannę z nieba. Chyba, że działają po partyzancku w kanałach, a my czekajmy na efekty

To wygląda jak eksperyment socjologiczny ….. albo to taka stara socjotechnika.

Back
Do góry