Spotkania z SKAS - październik 2022

Informujemy, że w miesiącu październiku zaplanowano 5 spotkań ZZ z Szefem KAS, na których podjęte zostaną następujące tematy:
10.10. - dot. zasad dodatku mentorskiego
17.10. - sprawy dotyczące wyłącznie funkcjonariuszy, w tym m.in. dodatki motywacyjne, kontrolerskie, komisje lekarskie, równoważnik za wyżywienie, dodatki w DŚ i orzecznictwie, inne. MF ustosunkuje się(powinien), czy te dodatki zostaną wprowadzone?
19.10.- spotkanie z udziałem DIAS granicznych dot. sytuacji na granicy
24.10 - dot. siatki płac i awansów oraz zasad dodatku stołecznego
27.10. - dot. kierunkowych zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia, o których mowa w Porozumieniu SKAS ze Stroną Społęczną z dni 21 września 2022 r.

Ostatnia edycja:
Zawsze komuś będzie brakowało stażu i w tej sytuacji powinien o nich zatroszczyć się przełożony. W tej konkretnej propozycji chodzi o zatrzymanie ludzi przed odchodzeniem na emerytury dlatego uważam że 15 kat do dobry pomysł ( oczywiście nie idealny).
No właśnie, za chwilę potencjalni mentorzy po pauzowaniu odejdą na emkę....cywilną. To może lepiej ich zatrzymać, choć tyle im się należy.

Czy ktoś mógłby odnieść się do przedstawionego na Skarbowcach projektu ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023?

Osobiste wycieczki proszę pominąć, bo szkoda zniżać się do pewnego poziomu.

W skrócie : premier będzie mógł w każdej chwili, jednoosobowo przeznaczyć środki z każdej rezerwy celowej na obsługę kosztów długu publicznego.

Jak to się ma do naszego porozumienia z SKAS i MF?

Czy ktoś mógłby odnieść się do przedstawionego na Skarbowcach projektu ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023?

W skrócie : premier będzie mógł w każdej chwili, jednoosobowo przeznaczyć środki z każdej rezerwy celowej na obsługę kosztów długu publicznego.

Projekt nie jest żadnym odkryciem.
Sam wpis i część komentaży potwierdza tylko to, że błędem było łączenie skarbówki i celników w jednej instytucji.
Dla wielu skarbowców celnicy.pl są wrogiem nr 1, pomimo tego, że związek ten tak bardzo otworzył się na cywili, z czym część funkcjonariuszy nie może się pogodzić.
Pozytywne jest jednak to, że pojawiają się na tamtym forum pojedyncze głosy krytykujące niepotrzebną wojenkę pomiędzy zz.

...

Jak to się ma do "porozumienia" ?!
BARDZO dobrze!
Wyraźnie, prosto i klarownie - w razie czego, celem celowej będzie wycelowanie
w celowe środowisko ...

Przewidywałem problemy z modernizacja w latach 24-25 w tym świetle jak kolwiwk źródłem kasy nasza modernizacja jest marna ale pecunia non olet a elektoratem to nie jesteśmy wprost więc certolic też nie ma potrzeby. Tego rocznej daje max 30% i tylko tak dużo na zachete

Szkoda, że nikt z władz związku się nie wypowiedział. Jakkolwiek w większości spraw nie zgadzam się z Ludwińskim, to tutaj może mieć podstawy do czarnowidztwa.

1665952294113.png

a jak już wzbierze to zabulgocze i cała para w gwizdek pójdzie. Znów akcja wyłączania kompów ?
raz spowodowało niejakie wrażenie ale w ostateczności mf sprawdził i się zalał łzami zataczając się ze śmiechu. Kiedyś nawet wspierałem te pomysły ale nie są i skuteczne więcej nie będą. si vis pacem,para bellum.

@garrob
Ok odniosę się skoro mnie wywołujesz po raz kolejny, choć nie widzę sensu, bo manipulacja tam stosowana tylko będzie się nasilać. Niemniej napiszę jakie są fakty.

Pisałem wcześniej, że ZZ Celnicy PL jest gwarantem tego, że o ile będą chcieli zabrać pieniądze obecnie, to nie zachowamy się tak jak tamten ZZ się zachował, gdy Rząd RP zabierał część środków z poprzedniej Uchwały modernizacyjnej, tzn. nie będziemy współpracować z MF na zabranie środków tak jak oni, a od razu ogłosimy akcję protestacyjną.
Dlatego spory zbiorowe, które w tej sprawie się toczą, nie zostały zakończone przez ZZ Celnicy PL po podpisaniu Porozumienia, a zostały zawieszone. Spory te są na etapie, który pozwala na ogłoszenie akcji protestacyjnej. A zatem w razie braku realizacji Porozumienia możemy zgodnie z prawem niezwłocznie ogłosić akcję protestacyjną w KAS i to możemy zagwarantować.

To tyle na temat gwarancji, o których w sposób zmanipulowany piszą na tamtym forum.

Natomiast co do projektu ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na 2023 r. trzeba napisać, że 21 września trwała już wojna, tak samo jak obecnie i wiadomo było, że czasy są trudne i że kryzys może tylko się nasilać.

W tych znanych przecież okolicznościach były dwa wyjścia.
Podpisać Porozumienie lub nie.
Uznaliśmy, że lepiej jest mieć Porozumienie niż być bez niczego w tych trudnych czasach.
Jeżeli Porozumienie nie będzie realizowane postąpimy jw. i tu tkwi zasadnicza różnica do tego co stało się wcześniej, gdy Rząd zabierał środki z Uchwały, a co jest obecnie.

Będziemy dopytywać jak przebiega realizacja Porozumienia, na jakim jest etapie i jak zauważymy tutaj jakąś zwłokę, to będziemy reagować.
W chwili obecnej nie ma takich informacji.
Chcę też jasno napisać, że jeżeli inne formacje będą organizować manifestację o podwyżki z budżetu - wzrost kwot bazowych, czy też w sprawie art.38 tej ustawy, to zgodnie z Porozumieniem mamy prawo wziąć w niej udział i to jest sprawa na ten moment otwarta.

Ps. Musimy wszyscy być świadomym tego, że są osoby w naszym środowisku(o zgrozo), którym zależy, aby Porozumienie nie zostało zrealizowane. Apeluję, nie pomagajmy im!

@garrob
Ok odniosę się skoro mnie wywołujesz po raz kolejny, choć nie widzę sensu, bo manipulacja tam stosowana tylko będzie się nasilać. Niemniej napiszę jakie są fakty.
Dziękuję za odpowiedź. Proszę się nie dziwić, że mam wątpliwości. Nie ja jeden.
Po to jest forum, żeby te wątpliwości rozwiewać bądź przedstawiać własne argumenty i niech każdy wnioski wyciągnie samodzielnie.
Skoro manipulacja na skarbowcach będzie się nasilać, tym bardziej dziwi mnie milczenie i udawanie, że tematu nie ma. Jest i trzeba się temu przeciwstawić, a nie czekać na "wywołanie" do tablicy.

Napisałem, że manipulacja będzie się nasilać gdy ją karmisz, tzn. odnosisz się. W myśl zasady /nie karmić trolli/. To mam na myśli. Ale trudno, już dałem się wywołać, 🙂choć uważam, że lepiej nie karmić, nie odnosić się.

Back
Do góry