Służba Celno-Skarbowa ma już za sobą falę odejść?

Tak pamiętam....i argumentowano, że funkcjonariusze SG przecież mają rodziny. No tak ..my rodzin nie mieliśmy...
Dokładnie tak. I dodawano że to nieludzkie. Ale to MSWiA czyli normalne ministerstwo szanujące podległych mu funkcjonariuszy a nie ministerstwo fajansu którego nikt nie chce być szefem. Smutne ale prawdziwe te moje-a w sumie Nasze refleksje. Tak w realu to jesteśmy NAJBARDZIEJ MUNDUROWI ZE WSZYSTKICH POLSKICH SŁUŻB.

Ostatnia edycja:
Należy jasno stwierdzić, że każdy kolejny szef służby celnej, szef kas, minister finansów doprowadzał do degradacji służby, poczynając od tego, że nikt nas nie traktował jak służby, byliśmy ponad 10 tysięczną formacją zbierającą niebagatelne pieniądze w porównaniu do innych i chroniących rynek, a zawsze traktowano nas jako najgorsze możliwe zło, już nie będę się rozpisywał, który gagatek był najgorszy, bo to każdy może ocenić po sobie, aczkolwiek ja jeszcze nigdy tak jak teraz nie spotkałem się z takim buractwem gdzie osoba będąca szefem niby wszystkich funkcjonariuszy nie jest w stanie wykrzesać z siebie czegokolwiek dobrego o funkcjonariuszach, ubiera mundur od święta, w dodatku paskudnie uszyty, chodzi po cywilu do pracy, twierdzi że zarabiamy podobnie do funkcjonariuszy innych służb.
Tutaj pierwsza lepsza oferta na strażnika miejskiego.

kto lepiej zarabia?

Wierzę, że po przeczytaniu tego wywiadu nikt w KAS nie ma już wątpliwości, że wyodrębnienie jest jedyną nadzieją na drogę ku normalności.
Widać, że SKAS będzie w tej inicjatywie przeszkodą, ale damy radę.
Wierzę, że już nie długo. :) O ile wiecie co mam na myśli. Choć nie zamierzam tego artykułować i innym też odradzam. Przyjdzie czas to powiem a nie mówiłem. ale jeszcze nie nadszedł.

Myślę że z tą falą odejść będzie tak jak z falami covidu.Uważam że następna wielka fala to będzie styczeń-luty 2023.Jak wszyscy wiedzą rok 2023 to rok wyborczy i wtedy rządzący będą musieli przymilić się do wszystkich.Przewiduję że w związku z średnioroczną inflacją wynoszącą wg. zapowiedzi około 10% szykują się znaczne podwyżki dla budżetówki / nie jakieś nędzne 4,4% / oraz wysoka waloryzacja emerytur / bo emeryci to w większości ich elektorat /.Nie wiem jakiej skali będą podwyżki i waloryzacja , ale na pewno dużo większe niż w tym roku.Wygrają ci co dotrwają w SRA-sie do początku roku i odejdą na emkę w styczniu lub w lutym bo zyskają podwójnie.Po pierwsze załapią się na marcową waloryzację emerytur / powiedzmy że będzie to 10% / , a po drugie jak w przyszłym roku będą podwyżki dla budżetówki to zmieni się "Rozporządzenie w sprawie wielokrotności kwoty bazowej....." które wpłynie na średnie zarobki w służbie w roku 2023.Wówczas wyliczona przez ZER emerytura będzie ponownie przeliczona i zwaloryzowana wg. nowej kwoty.Więc zyskać można podwójnie tylko trzeba odejść ze służby w miesiącach styczeń-luty 2023.
Później po wyborach to będzie jeden wielki marazm ,oszczędności , zaciskanie pasa i brak jakichkolwiek podwyżek przez kilka lat bez względu na to kto będzie rządził bo kryzys związany z wojną na Ukrainie dopiero nadejdzie.
Pozdrawiam wszystkich emerytów obecnych i przyszłych. (y) ;) :LOL:
Z ust mi to wyjąłeś bo ja i moi koledzy mamy dokładnie te same przemyślenia :) To najlepszy moment na ewakuację stąd ;)

3 po 10 ?
Ja pozdrawiam 2 belkowcow po 10 latach, w tym jednej darmowej.
Wesołych świąt, pozdrowienia dla wszystkich kończących i zaczynających służbę. Fajnie ze cywile mają taki sam zakres obowiązków, może na kolejne święta nas wyręńczą ;)
Myślę, że będą musieli bo przyszłę święta większość z nas spędzi już w domu ;)

Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.... w sumie to mam tą instytucję już w duszy.
Czy czasie masowych odejść doświadczonych fc, SKAS zastanowiła się kto przekaże wiedzę empityczną młodzieży??? Teorię mogą wykuć i nawet zapamiętać, by dalej z tą wielka wiedzą błąkać się we mgle.
Dlatego wpływy z naleznosci celnych radykalnie się zmniejszyły, a sama SCS zaczyna od nowa, aż do chwili, gdy znowu na jej drodze znajdzie się głupi wizjoner. Szkoda tylko potencjału wypracowanego w SC.

No i jeszcze kwestia dodatku za przekazanie wiedzy i doświadczenia w procesie wdrażania młodszego pokolenia 😆😆😆 to już są kpiny, coś ok 100 zł
Skoro młodzi przychodzą do służby i mają podstawę pensji większą niż nie jeden z nas to proponuję ich niczego nie uczyć i to całe mentorstwo totalnie olać. Skoro nas tak nisko wyceniają to my będziemy się uczyć od młodych :)

Kiedy ma być oficjalny projekt ustawy/rozporządzenia w sprawie likwidacji stopni: mł. rewident, st. rewident
Stopnie określą ustawa, więc ją trzeba zmienić.
Kiedy?
Inicjatywa należy do pomysłodawcy, czyli do SKAS. Pewnie nie odpowie na to pytanie na forum. Projekt zmian e ustawie o KAS jest chyba utajniony, bo dawno nie było żadnego info

Back
Do góry