sławomir.siwy napisał: ...walczyliśmy o czynności operacyjno-rozpoznawcze...
i w KAS mamy te czynności, ale pracuje tam garstka ludzi, a rozpracowywanie grup przestępczych, pozyskiwanie i weryfikowanie informacji jest czasochłonne - rozpoznania, rozpracowania trwają miesiącami, gdy sama realizacja - zatrzymanie sprawców i dowodów 1-2 dni. W tym kontekście napisałem, że komórki realizacji są rozbuchane etatowo, bo realizują zadania typu SENT czy inne miękkie kontrole, które mogłaby robić PREWENCJA. A Realizacja powinna zająć się przestępstwami, (część etatów przerzucić do komórek oper-rozp) bo praca ta przy tej garstce ludzi kuleje, brak sił osobowych.
Nie zamierzam tu nikomu udowadniać czy automaty mają wyższe znaczenie od SENTa. Nie ma też znaczenia ile zająłem automatów, bo chyba z 12 albo 15 sztuk kiedyś, już nie pamiętam z 9 albo 11 lat temu, bo na codzień nie zajmuję się hazardem, dlatego BOLO jesteś lepszy ode mnie w ilości zajętych automatów

cieszysz się? Szacun dla Ciebie
Moje doświadczenie sięga dawnych, dawnych czasów i dlatego w strukturze organizacyjnej - podziale zadań widzę więcej

niż z poziomu CKR, Dozoru czy SZNP... nie obrażając nikogo. Na temat 308 napisałem już niejedną książkę, z której niejeden z nas korzystał i gdybyś BOLO był na koronie JARMARKU EUROPA, na WIDZEWIE, itp...pobiegał za handlarzami płyt CD/DVD, fajek, oberwał cegłówką w łeb albo szarpał widział kosę w ręku bandziora, zatrzymał kilka kg narkotyków, dzisiątki beczek odbarwionego paliwa albo na zrzucie oleju smarowego, olejówek z odkażonym alkoholem, mauzerów w trakcie odkażania, zatrzymywał spierd...ce całe busy fajek na drodze, to pewnie nie wył byś o tych automatach po raz enty!!!!
Naprawdę trochę widziałem i zrobiłem podczas wielu lat w zwalczaniu przestępstw i uważam, że SENT czy inne kontrole w komórce realizacji, aby wypisać protokół, że w zgłoszeniu brak jest uzupełnionego pola z numerem licencji lub niezgodny nr rejestracyjny pojazdu to nie jest zadanie tej komórki.
JEST ONO ważne, nawet bardzo ważne w systemie uszczelnienia interesów Skarbu Państwa - ale podział zadań jest bardzo istotny z punktu właściwego zadysponowania kadr.
BOLO powtórzę jeszcze raz, na interwencję kłótni domowej też w pierwszym rzędzie nie jedzie AT Policji, tylko patrol prewencji, też nie mają rozpoznanego tematu, właśnie oni jadą go rozpoznać i ugasić problem lub wezwać posiłki jeśli sami sobie z tym nie poradzą. Przecież rozwścieczony, pokłócony facet czy kobieta mogą być równie niebezpieczni, nieobliczalni - masz przykład kobiety która wjechała autem do budynku stacji paliw w Rymaniu.
Zwykle rozsądek jest dobrym doradcą w działaniu, właściwa ocena sytuacji...nie bicie piany ile zająłeś automatów