Rząd naprawi krzywdy funkcjonariuszom Służby Celno-Skarbowej i pracownikom Służby Celnej

Witam,

Rząd naprawi krzywdy funkcjonariuszom Służby Celno-Skarbowej i pracownikom Służby Celnej.

Do wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów został właśnie wpisany projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej (nr UD216). Za jego przygotowanie odpowiada Jurand Drop, Wiceminister Finansów.

Okres zatrudnienia w jednostce organizacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej funkcjonariusza, którego stosunek służbowy przekształcił się w stosunek pracy i który następnie został przeniesiony do pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej, będzie zaliczany jako okres równorzędny ze służbą.

W wymiarze łącznym nie większym niż 7 lat - przewidują założenia do projektu.

Cele projektu to naprawa skutków reformy KAS

Potrzeba wprowadzenia proponowanych rozwiązań wynika z analizy dotychczas obowiązujących przepisów, która wykazała konieczność uregulowania uprawnień emerytalnych funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej za okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej. Projektowane zmiany przepisów obejmują dwa rodzaje okresów pracy, które proponuje się, aby stanowiły okresy równorzędne ze służbą w rozumieniu ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2024 r. poz. 1121, z późn. zm., dalej: ustawa zaopatrzeniowa) – napisali autorzy projektu.

Jak dalej wyjaśniają, dodatkowo zmiany przepisów podyktowane są faktem, że wskutek upływu czasu nastąpił odpływ kadr w grupie funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, na co miała wpływ zarówno ówczesna struktura wiekowa Służby Celno-Skarbowej, jak i włączenie funkcjonariuszy Służby Celnej i Służby Celno-Skarbowej do systemu zaopatrzenia służb mundurowych z dniem 1 stycznia 2018 r. Pracownicy, którzy pierwotnie wchodzili w skład omawianej grupy funkcjonariuszy, następnie zostali przeniesieni do służby w Służbie Celno-Skarbowej w trybie art. 150 ustawy o KAS (na skutek otrzymania propozycji pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej – zainicjowanej przez kierownika jednostki albo na swój wniosek), wchodząc tym samym do zasobów kadrowych w grupie funkcjonariuszy w jednostkach organizacyjnych KAS, gwarantując i zabezpieczając właściwą realizację ustawowych zadań KAS, w tym również zastrzeżonych wyłącznie dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej.

Druga grupa zmian dotyczy pracowników Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej (wraz z pracownikami je wykonującymi) z dniem 1 września 2003 r., tj. z dniem wejścia w życie ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o utworzeniu Wojewódzkich Kolegiów Skarbowych oraz o zmianie niektórych ustaw regulujących zadania i kompetencje organów oraz organizację jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych (Dz. U. poz. 137, z późn. zm., dalej: ustawa o WKS). Były to zadania określone w art. 1 ust. 2 pkt 3a, 3b i 5a ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej (Dz. U. z 2004 r. poz.1641, z późn. zm.) do wykonywania, których Służba Celna została uprawniona od 1 września 2003 r. na mocy zmian wprowadzonych do tej ustawy art. 24 pkt 1 lit. b tiret drugie i czwarte ustawy o WKS. Były to zadania w zakresie: wymiaru i poboru podatku od towarów i usług z tytułu importu towarów, kontroli, szczególnego nadzoru podatkowego, wymiaru i poboru podatku akcyzowego oraz kontroli przestrzegania legalności wykonywania pracy przez cudzoziemców.

Mając na uwadze, że zadania przypisane Służbie Celnej w powyższym zakresie mogli wykonywać zarówno pracownicy, jak i funkcjonariusze celni, uzasadnionym jest przyjęcie, że okresy zatrudnienia przy wykonywaniu ww. zadań zostaną potraktowane jako okresy równorzędne ze służbą. Będą to mogły być okresy przy wykonywaniu zadań od 1 września 2003 r. do 30 czerwca 2010 r. – wyjaśnia Ministerstwo Finansów. I dodaje, że wejście w życie projektowanych zmian stanowi wyraz spełnienia oczekiwań środowiska zawodowego i strony społecznej. Zaproponowane rozwiązania stanowią natomiast kompromis pomiędzy oczekiwaniami strony społecznej a możliwościami finansowymi budżetu państwa.

Więcej szczegółów po linkiem: https://www.prawo.pl/kadry/funkcjon...-sc-wysluga-emerytalna-projekt-mf,532256.html oraz w załączonym projekcie.

Pozdrawiam
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

To może w pierwszej kolejności załatwmy sprawę pauzujących i powracających kosztem dodatku i modernizacji ? Z mojej szafy akurat to wypada.
“Bo piniendzy nie ma i nie będzie a przy okazji rozbije się jedność środowiska”, jak pewnie mawiają w Centrali
Mi to rybka. Ale to ciekawa wypowiedź, kiedy to chcesz kosztem modernizacji dla dziesiątek tysięcy pracowników kas i scs i dodatku dla scs naprawić swoje krzywdy. Takim tonem wypowiedzi powodujesz, że pierwszy postulat traci poparcie błyskawicznie.
Mimo wszystko mam nadzieję, że w końcu Wam to naprawią i wynagrodzą, tak nie powinno się robić jak zrobili.
I co z tego, że takie coś się już nie powtórzy w przyszłości, alokacja była i już się nie powtórzy, więc zrobili ucywilnienia itp. Teraz już to było i się nie powtórzy i co z tego jak wymyślą zaraz coś innego niegodziwego przy okazji jakichś fantastycznych pomysłów.
Ile lat ludzie borykali się ze skutkami alokacji? Myślicie, że tym cyrkiem po powstaniu kas szybciej da się uporać?
Co zrobić aby nie było w przyszłości genialnych pomysłów reformatorskich co się kończą jak alokacja i ucywilnienia?

Mi to rybka. Ale to ciekawa wypowiedź, kiedy to chcesz kosztem modernizacji dla dziesiątek tysięcy pracowników kas i scs i dodatku dla scs naprawić swoje krzywdy. Takim tonem wypowiedzi powodujesz, że pierwszy postulat traci poparcie błyskawicznie.
Mimo wszystko mam nadzieję, że w końcu Wam to naprawią i wynagrodzą, tak nie powinno się robić jak zrobili.
I co z tego, że takie coś się już nie powtórzy w przyszłości, alokacja była i już się nie powtórzy, więc zrobili ucywilnienia itp. Teraz już to było i się nie powtórzy i co z tego jak wymyślą zaraz coś innego niegodziwego przy okazji jakichś fantastycznych pomysłów.
Ile lat ludzie borykali się ze skutkami alokacji? Myślicie, że tym cyrkiem po powstaniu kas szybciej da się uporać?
Co zrobić aby nie było w przyszłości genialnych pomysłów reformatorskich co się
Jak “ci to rybka” to może daruj sobie propozycje kogo zrzucić z sań, bo to nie Twoje problemy.
Dotychczas na forum nikt nie proponował “zrezygnujcie w temacie modernizacji i mieszkaniówki , w końcu Wam to naprawią i wynagrodzą”.
A że kiedyś pojawi się w czyjejś głowie koncepcja w stylu alokacji czy ucywilnienia można być pewnym

Jak “ci to rybka” to może daruj sobie propozycje kogo zrzucić z sań, bo to nie Twoje problemy.
Dotychczas na forum nikt nie proponował “zrezygnujcie w temacie modernizacji i mieszkaniówki , w końcu Wam to naprawią i wynagrodzą”.
A że kiedyś pojawi się w czyjejś głowie koncepcja w stylu alokacji czy ucywilnienia można być pewnym
Pomyśl obiektywnie, a nie subiektywnie. Wiem, że są to sprawy istotne, dla każdego inne. Jednak trzeba wziąć pod uwagę w pierwszym rzędzie przyszłość tej służby, a nie przeszłość. Mnie jak @gutek_pl to lotto, ale nie do końca, bo czekam na rozstrzygnięcie, kiedyś, art.41 ustawy około budżetowej 2022, dotyczącej emerytów 2023. Niemniej jednak, liczę że SCS odbije od dna i otrzyma "mnie nie interesujące" dodatki mieszkaniowe i modernizację!

Pomyśl obiektywnie, a nie subiektywnie. Wiem, że są to sprawy istotne, dla każdego inne. Jednak trzeba wziąć pod uwagę w pierwszym rzędzie przyszłość tej służby, a nie przeszłość. Mnie jak @gutek_pl to lotto, ale nie do końca, bo czekam na rozstrzygnięcie, kiedyś, art.41 ustawy około budżetowej 2022, dotyczącej emerytów 2023. Niemniej jednak, liczę że SCS odbije od dna i otrzyma "mnie nie interesujące" dodatki mieszkaniowe i modernizację!
No to jest Was już co najmniej dwóch.
Wasze problemy są obiektywne a moje (nasze) całkiem subiektywne

Ostatnia edycja:
Naszym celem w moim przekonaniu winno być przejście pod MSWiA. I z tego co wiem kilka lat temu niewiele brakowało. Ale mogę mieć nieprawdziwe informacje. Niemniej przejście pod MSWiA powinno być naszym PRIORYTETEM !!! Pamiętam protest w Warszawie oraz naszą w tym dniu obecność pod siedzibą MSWiA oraz nasze skandowanie MY CHCEMY DO WAS !!! Byłem tam.

Ostatnia edycja:
To może w pierwszej kolejności załatwmy sprawę pauzujących i powracających kosztem dodatku i modernizacji ? Z mojej szafy akurat to wypada.
“Bo piniendzy nie ma i nie będzie a przy okazji rozbije się jedność środowiska”, jak pewnie mawiają w Centrali
Z mojej również.Bo temat pauzujących jest do osiągnięcia- są prawomocne wyroki sądów w tych sprawach, zobowiązał się do tego na spotkaniu Minister Drop , wskazując , że krzywdy ucywilnionym trzeba naprawić podając datę przekazania projektu na wrzesień 2024. Czego nie zrobił i z tego możemy go rozliczyć... Natomiast temat modernizacji i dodatku choć równie ważne jest w dalszej kolejności , bo wypłynął niedawno.Poza tym ucywilnionych jest mniej niż wszystkich celników i myślę, że temat dodatku mieszkaniowego jest do uwalenia, bo tyle kasy na ten dodatek na pewno nie wyłożą w 2026 roku.Najpierw ogarnijmy ucywilnienie, potem modernizację( bo uważam że to jest gwarancją naszych podwyżek na lata) a potem ( lub rownocześnie ) dodatek mieszkaniowy.
A wszystkich nie ucywilnionych, którzy uważają , żeby temat ucywilnienia uwalić, poproszę o napisanie do MF że , proszą aby lata 2017_2020 zaliczyć im jako lata ucywilnienia ze wszystkimi tego konsekwencjami, również brakiem dodatku dziadkowego.Są chętni na rezygnację z 1500 zł miesięcznie i odliczenie 3 lat od emki?

Ostatnia edycja:
No niestety, z tą polityką skrobania własnej rzepki ta służba nie ma szans na rozwój!
Tu nie chodzi o skrobanie własnej rzepki tylko o naprawienie krzywd .Nikt z ucywilnionych tu nie wybiera pomiędzy tym czy lepiej żebym ja dostał czy lepiej żeby on dostał.Tu jest walka o odebranie tego co MF zabrał ucywilnionym a wszyscy inni funkcjonariusze mają.Rozumiesz różnicę?

Co zrobić aby nie było w przyszłości genialnych pomysłów reformatorskich co się kończą jak alokacja i ucywilnienia?
A to jest jeszcze bardziej ciekawe, jak w egoistyczny sposób piszesz, że myślisz o całej służbie , lekceważąc temat ucywilnionych.Napisz do MF że rezygnujesz z dodatku dziadkowego i że chcesz żeby zaliczyli Ci 3 lata służby jako 3 lata ucywilnienia a dopiero potem filozofuj i krytykuj tych , którzy nie walczą o to co dostaną , a o to co im odebrano a Ty i inni mają. Jest różnica?

O kurcze wyczytałem, że mamy tu jakieś wybitne jednostki od negocjacji !!! rezygnować z postulatów przed pierwszą wstępną rozmową 👍
Poza tym co za szalona owaga żeby tak zrezygnować z naprawienia cudzej (NIE SWOJEJ) krzywdy- samodzielnie siedząc wygodnie na emeryturze. Jestem pełen podziwu więcej takich i wszystko jest nasze.

A może na szczęście próba skłócenia środowiska się nie udała i zdecydowana większość to olała 👍👍👍👍👍👍.

No to może ja też podrzucę temat z mojej szafy - należy spuścić w kiblu wrocławskiego NUC-S wraz z jednym z jego zastępców/zastępczyń wraz z co najmniej 2 kierowników z tego pionu, obecnie pod wodzą tej grupki biurokratów ten pion zamienia w czystą patologię. Ale mogę odstąpić od tego postulatu w zamian za dodatek mieszkaniowy i nową modernizację.

Z mojej również.Bo temat pauzujących jest do osiągnięcia- są prawomocne wyroki sądów w tych sprawach, zobowiązał się do tego na spotkaniu Minister Drop , wskazując , że krzywdy ucywilnionym trzeba naprawić podając datę przekazania projektu na wrzesień 2024. Czego nie zrobił i z tego możemy go rozliczyć... Natomiast temat modernizacji i dodatku choć równie ważne jest w dalszej kolejności , bo wypłynął niedawno.Poza tym ucywilnionych jest mniej niż wszystkich celników i myślę, że temat dodatku mieszkaniowego jest do uwalenia, bo tyle kasy na ten dodatek na pewno nie wyłożą w 2026 roku.Najpierw ogarnijmy ucywilnienie, potem modernizację( bo uważam że to jest gwarancją naszych podwyżek na lata) a potem ( lub rownocześnie ) dodatek mieszkaniowy.
A wszystkich nie ucywilnionych, którzy uważają , żeby temat ucywilnienia uwalić, poproszę o napisanie do MF że , proszą aby lata 2017_2020 zaliczyć im jako lata ucywilnienia ze wszystkimi tego konsekwencjami, również brakiem dodatku dziadkowego.Są chętni na rezygnację z 1500 zł miesięcznie i odliczenie 3 lat od emki?
Sama piszesz że wyroki...

To inna ścieżka...

A dodatek mieszkaniowy jest tu i teraz...

Inne służby zaakceptowały niższy niż żądały wzrost kwoty bazowej, my też dostaliśmy ten niższy niż żądaliśmy..., bo obiecano dodatek mieszkaniowy...

Pozostałe służby TERAZ dogadują zasady dodatku, bo murem za mundurem, ale nie my...

Nas, którzy zbieramy kasę dla wszystkich innych służb, pominięto...

A nas w porównaniu do sg, policji i in jest garstka, 10 tys, a dali blisko 160 tys funków...

I jeśli teraz tego nie ugramy, przed wyborami, to nam tego po wyborach nie dadzą...

Już nie raz nas robili w bambuko, jak swego czasu z modernizacją, wszystkie służby dostały od razu całość, my połowę, a drugą mieliśmy dostać jesienią, tyle że wtedy nadeszła pandemia, i były cięcia, innym służbom nie zabrali, bo już im wypłacano, a nam zabrali...

Jako jedynej służbie...

Tyle z historii..

Dodatki tu i teraz!!!

Ostatnia edycja:
Służba jest silna, jak silni i solidarni są jej funkcjonariusze. Tutaj nie mam przestrzeni na przekomarzanie się co jest ważniejsze. Jako ZZ CELNICY PL nie zostawiamy żadnego problemu naszych funkcjonariuszy, choćby problem dotyczył jednego. Dlatego jesteśmy z Wami podczas postępowań dysycyplinarnych i dzięki naszemu udziału kończymy, czasami absurdalne postępowania, jesteśmy z Wami jak macie stawiane zarzuty , etc. WSZYSTKIE PROBLEMY SĄ WAŻNE. Jedne potrzebują więcej czasu, inne mniej na ich osiągnięcie. JEDNO JEST NAJWAŻNIEJSZE BĄDŹMY SOLIDARNI !!!!! BO TO JEST PODSTAWA SŁUŻBY. NAJWAŻNIEJSZE ABY DĄŻYĆ DO WYJŚCIA Z KAS. W KAS brakuje prawdziwych dowódców.

Służba jest silna, jak silni i solidarni są jej funkcjonariusze. Tutaj nie mam przestrzeni na przekomarzanie się co jest ważniejsze. Jako ZZ CELNICY PL nie zostawiamy żadnego problemu naszych funkcjonariuszy, choćby problem dotyczył jednego. Dlatego jesteśmy z Wami podczas postępowań dysycyplinarnych i dzięki naszemu udziału kończymy, czasami absurdalne postępowania, jesteśmy z Wami jak macie stawiane zarzuty , etc. WSZYSTKIE PROBLEMY SĄ WAŻNE. Jedne potrzebują więcej czasu, inne mniej na ich osiągnięcie. JEDNO JEST NAJWAŻNIEJSZE BĄDŹMY SOLIDARNI !!!!! BO TO JEST PODSTAWA SŁUŻBY. NAJWAŻNIEJSZE ABY DĄŻYĆ DO WYJŚCIA Z KAS. W KAS brakuje prawdziwych dowódców.
Przepraszam, że się powtórzę:
I tego tu Pani @ZOI WRO brakuje! Wsparcia, częstszego wsparcia dla zagubionych, błądzących duszyczek, powątpiewających w ciągłość działania ZZ!

Back
Do góry