Projekt ustawy o zmianie ustawy o KAS - urzędnik KAS

PRACOWNICY KAS

Koleżanki i Koledzy!

Związek zawodowy CELNICY PL podjął inicjatywę ustawodawczą w celu poprawy warunków pracy pracowników KAS. Nie ma na co czekać, nikt za nas tego nie załatwi.

Z powodzeniem wprowadziliśmy w 2017 r. w ten sam sposób funkcjonariuszy do ustawy o emeryturach mundurowych, teraz wspólnie, z Waszą pomocą, wprowadzimy URZĘDNIKA KAS (obecny członek korpusu Służby Cywilnej) do ustawy o KAS.

Wielka organizacja, szanowany pracownik, wysoki status materialny i prawny!!!

Analizując szczegółowo wszystkie ograniczenia uniemożliwiające od lat wprowadzenie dla pracowników KAS dodatkowych, dedykowanych tylko dla KAS uprawnień, opracowaliśmy z kancelariami prawnymi i naszymi doradcami najskuteczniejszą drogę prawną, która znosi te wszystkie ograniczenia i umożliwia wreszcie znaczące podniesienie statusu prawnego, socjalnego i materialnego pracowników KAS.

Z tą myślą, specjalnie dla pracowników KAS, przygotowaliśmy projekt ustawy o zmianie ustawy o KAS, który podnosi rangę Naszego zatrudnienia w KAS, poprzez przejście na wniosek w status mianowanego urzędnika KAS, z licznymi uprawnieniami np. takimi jak:

Wzrost wynagrodzenia

1) najniższe uposażenie urzędnika KAS nie może być niższe niż 2,5 krotność minimalnego wynagrodzenia

2) urzędnikowi KAS przysługuje dodatek za wysługę lat: 2% wysokości uposażenia po 2 latach pracy, a który następnie będzie wzrastał o 1% uposażenia za każdy następny pełny rok pracy, aż do wysokości 30% uposażenia po upływie okresu 30 lat zatrudnienia. Równolegle nastąpi także zmiana w tym zakresie w ustawie o Służbie Celno – Skarbowej, którą przedstawimy niebawem dla funkcjonariuszy, a także pracownikowi KAS będą przysługiwały świadczenia motywacyjne 1500 zł po 25 latach i 2500zł po 28,5 latach pracy z równoległą zmianą w ustawie o Służbie Celno-Skarbowej ustawy o zmianie ustawy z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z wprowadzeniem świadczenia za długoletnią służbę i zaliczenie także lat pracy przy świadczeniach motywacyjnych dotyczących funkcjonariuszy SCS

3) awans urzędnika KAS na wyższe stanowisko służbowe nie może nastąpić później niż po przepracowaniu w KAS 3 lat

4) urzędnikowi KAS przysługują płatne nadgodziny oraz dzień wolny w zamian za pracę w sobotę czy święto, niezależnie od liczby godzin pracy w sobotę, niedzielę czy święto

5) urzędnik KAS otrzymuje nagrody za wykonywanie zadań służbowych w zastępstwie innych urzędników KAS

6) urzędnikowi KAS przysługuje dodatkowe wynagrodzenie za wykonywanie zadań zleconych wykraczających poza ustalony zakres obowiązków służbowych

7) urzędnikowi KAS przysługują dodatki m. in.: orzecznicze oraz dochodzeniowo – śledcze(analogicznie w ustawie o SCS)

Dodatkowe nagrody wynikowe

8) urzędnikowi KAS przysługują pozafinansowe nagrody wynikowe, m.in. : 10 dniowy urlop, mianowanie na wyższe stanowisko, nagrody pieniężne lub rzeczowe

Dodatkowe urlopy

9) urzędnikowi KAS przysługuje dodatkowy urlop wypoczynkowy w każdym roku kalendarzowym (w wymiarze 5 dni, po co najmniej 15 latach; który następnie rośnie co rok o 1 dzień, aż do 12 dni łącznie)

10) urzędnikowi KAS przysługuje płatny 30 dniowy urlop zdrowotny (po upływie 15 lat pracy, raz na 3 lata płatny urlop zdrowotny z zachowaniem prawa do wynagrodzenia na podstawie skierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową na okres ustalony w tym skierowaniu)

Pozostałe uprawnienia

11) urzędnik KAS sprawujący kontrolę celną lub podatkową ma prawo do wcześniejszej emerytury – praca w szczególnym charakterze, przy czym zalicza się lata pracy w US i UKS i administracji celnej

12) urzędnikowi KAS i członkom jego najbliższej rodziny przysługuje raz w roku bezpłatny przejazd środkami komunikacji publicznego transportu zbiorowego do jednej z obranych przez niego miejscowości w kraju i z powrotem lub zryczałtowany równoważnik pieniężny za niewykorzystany przejazd

13) urzędnikowi KAS przysługuje zwrot kosztów poniesionych na ochronę prawną

14) ustanawia się wykaz chorób zawodowych i stopnie inwalidztwa w związku z pracą urzędnika KAS.

Wprowadzenie statusu URZĘDNIKA KAS zależy głównie od Nas samych, wszystko w naszych rękach. To Ty i ja, możemy zmienić los pracownika KAS, nie czekając aż ktoś zrobi to za Nas.

Każdy pracownik proszony jest o zebranie minimum 10 podpisów. To załatwia sprawę.
Pół miliona podpisów wniesionych do Sejmu zrobi wrażenie na każdym, a wierzymy, że może to być milion i więcej. Musimy tylko zrozumieć ideę i siłę projektu obywatelskiego.

Powstał w tej sprawie Komitet Inicjatywy Ustawodawczej, który rozpoczął zbieranie podpisów pod projektem. Nasz Związek tą ścieżką wprowadził już emerytury dla funkcjonariuszy Służby Celnej i Służby Celno-Skarbowej. Dopiero ten środek okazał się skuteczny po ponad ćwierć wieku bezskutecznych walk naszych poprzedników.

Znamy więc obywatelską ścieżkę legislacyjną i gwarantujemy sukces, jeśli uda się wprowadzić projekt do Sejmu, co zależy tylko i wyłącznie od Nas samych.

Jednocześnie informujemy, że równolegle wdrożymy drugi projekt obywatelski dot. wprowadzenia ustawy o Służbie Celno – Skarbowej. W tej sprawie zwracamy się do pracowników KAS o wsparcie.

Aby osiągnąć cel i wprowadzić status urzędnika KAS, każdy pracownik US, IAS i UCS i funkcjonariusz UCS (prosimy Was o pomoc):- podpisuje i zbiera jak najwięcej podpisów wśród swoich bliskich, znajomych, obywateli RP pod projektem ustawy o zmianie ustawy o KAS, co najmniej 10, ale najlepiej dużo więcej – wykaz do zbierania podpisów w załączeniu.

Prosimy o zapoznanie się z załączonym projektem i konstruktywne uwagi do projektu oraz przesyłanie podpisów na adres Komitetu (48-300 Nysa ul. Otmuchowska 50) lub dostarczanie do osób funkcyjnych z ZZ Celnicy PL w Waszych Izbach
– wykaz kontaktów: https://celnicy.pl/threads/dane-kontaktowe-prezydium-zarzadu-glownego-oraz-zarzadow-izbowych.14589/

Z Poważaniem:

Przewodniczący ZZ Celnicy PL
Pełnomocnik Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej
Sławomir Siwy

Attachments

Nie jestem przeciw.
Ale nie ma i nie było inicjatywy ustawodawczej dla celników z pierwszej linii.
A nie
jakieś Sądu inne duperele .
Sądy swojeba Izby swoje.
Jak będzie dla jednej grupy to następnych się doklei z biegiem czasu .
Chyba po raz pierwszy czytam wpis, tak bardzo deprecjonujący dotychczasowe osiągnięcia naszego Związku, pod przewodnictwem Sławka.

Wpis ohydny i jest mi po prostu za Ciebie wstyd.

Ze swojej strony życzę Ci, żeby Twoja droga zawodowa była udana, żeby nikt nigdy Cię nie sponiewierał, żeby żaden polityk nie uznał, że Twoja grupa zawodowa mu nie pasuje do misji i wizji, skutkiem czego możesz wylądować na bruku.

Jeśli tak się nie stanie i będziesz miał szczęście, to rzeczywiście Sądy i inicjatywy Związku nie będą Ci potrzebne...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Na pewno nie podpisze się pod tym...
Ten zapis że każdy członek ksc może złożyć wniosek do dias o nadanie tego urzędnika kas a ten musi wyrazić zgodę i nie ważne czym się dana osoba zajmuje czy jest sekretarką czy pracuje w orzecznictwie, nie ważne każdemu się należy.
Te dodatki orzeczniczy, dochodzeniowy w
SCS możemy sobie pomarzyć.

A wszystkie takie komentarze tylko dlatego ze Sławek wyskoczył za wcześnie z tym projektem jak Filip z konopii. Powinien zaczekać i jednocześnie dwa projekty opublikować, jako pierwszy ten o scs, wyodrębnieniu, komendzie itd a ten co teraz poszedł jako drugi. Wtedy mniej jadu by było i może więcej wzajemnych podpisow pod obudwoma projektami. A tak teraz płacz czemu cywilom toi tamto a celnikom nie. Falstart Sławku, napraw to czy. prędzej publikacja zapowiadanego projektu dla scs a pomogę wam zbierać podpisy pod oboma aktami. To droga do rozdzielenia i można to zrobić pokojowo z cywilami i z ich pomocą ale ani na 5 sekund nie odkładaj na potem spraw celnych, wypomną ci to na każdym kroku. Celni jako pierwsi.

@Mateuszqq Dziękuję za zgłoszone uwagi. Tego bym jednak nie zmieniał, bo każda weryfikacja to droga która prowadzi na manowce, ku porachunkom, złośliwościom, ułatwiająca przejście znajomym królika, a wykluczająca ludzi merytorycznych, którzy stanowią zagrożenie dla nich. To po prostu "wolna amerykanka", co dobitnie pokazała ustawa wprowadzająca ustawę o KAS.

@gutek_pl Wszystko jest uzgodnione z doradcami i ja im ufam. Nic nie poradzimy na niecierpliwych, którzy nie chcą przeczytać, że będzie równolegle wdrażany projekt ustawy o SCS i już nie pamiętają projektu dla funkcjonariuszy z pierwszej linii przyjętego przez Sejm w 2017 r.
Ja tutaj nie jestem specjalistą i Ty zapewne także nie jesteś jakimś wybitnym strategiem. Zaufajmy ekspertom. Na pewno wiedzą co robią.

@Mateuszqq Dziękuję za zgłoszone uwagi. Tego bym jednak nie zmieniał, bo każda weryfikacja to droga która prowadzi na manowce, ku porachunkom, złośliwościom, ułatwiająca przejście znajomym królika, a wykluczająca ludzi merytorycznych, którzy stanowią zagrożenie dla nich. To po prostu "wolna amerykanka", co dobitnie pokazała ustawa wprowadzająca ustawę o KAS.
Myślałem że to będzie status urzędnika podobny do nieistniejacego już IKS, czyli uzyskanie będzie obwarowane odpowiednim stażem i wiedzą, i myślę że wtedy to miało by szanse. Urzędnicy ksc pracują w różnych urzędach nie tylko w kas, i tam też wykonują czynność kontrolne czy też orzecznicze, więc nie wiem jak zdrowo rozsądkowo wyjaśnić że ci nasi są wyjątkowi. A co do wolnej amerykanki to jest nieuniknione w tym bałaganie organizacyjnym jaki tworzy obowiązującą ustawa o KAS.
Gutek_pl jeżeli jest to tranzakcja wiązana (oni zbiorą podpisy pod ustawa o scs) to spoko, mogę im się nawet podpisać pod projektem że mają dostać krowę i konia w ramach deputatu, inaczej nie bo oni nas nie wspierają.

ciekawy jestem kiedy zaczną odbierać przywileje i dodatki f-szom wg. argumentów albo "dla każdego w KAS albo dla nikogo". Ju z jest tylko cienka granica, pokazały to podwyżki i uchwały modernizacyjne gdzie traciliśmy wzg. mundurowych

@Skarbek1972 Działajmy i nie oglądajmy się na tych co będą przeszkadzać.
Będzie ich dużo, to z góry wiadomo. Wiemy to, bo już z sukcesem przeprowadziliśmy jedną inicjatywę obywatelską i było sporo krytykanctwa, obśmiewania, przeszkadzania na różne sposoby.
Podstawowa zasada - TRZEBA ROBIĆ SWOJE I NIE OGLĄDAĆ SIĘ NA TYCH CO PRZESZKADZAJĄ!
Kochani.
Jutro wydrukuję listę poparcia i spokojnie wśród rodziny i znajomych, a nawet sąsiadów pozbieram głosy. Szacunek dla inicjatorów. Działajmy po prostu !

Nie będę komentował szczegółów poszczególnych zapisów, bo sprawy pracowników kas nie bardzo mnie interesują.
Projekt jest jednak niekompletny.
Obecne przepisy pozwalają funkcjonariuszom na zmianę statusu na pracownika Służby Cywilnej.
Jeśli proponowane zmiany udało się wprowadzić to powstałaby luka.
Funkcjonariusz, żeby zostać urzędnikiem KAS musiałby najpierw przejść do Służby Cywilnej.

Myślę że brak możliwość zmiany statusu funkcjonariusza na urzędnika i odwrotnie to akurat plus. Dziś mamy art. 150 ust. o KAS, i to jest dopiero luka prawna i patologia. Mam nadzieję że w projekcie ustawy o SCS, takich rozwiązań nie będzie.

@PJS Czy to jest aby na pewno luka?
Pytanie retoryczne.
Czy w ustawach pragmatycznych służb mundurowych jest taki przepis pozwalający na taką migrację w jedną i drugą stronę jak w ustawie o KAS? Skoro nie ma(może się mylę to proszę mnie poprawić) to oczywiste, że w ustawie o SCS też nie powinien taki przepis się znajdować. Do każdej służby mundurowej można się dostać tylko w trybie naboru zewnętrznego i vice versa do KAS.
Tak powinno to wyglądać na przyszłość.
Ustawa o zmianie ustawy o KAS, wprowadzająca status urzędnika KAS nie zmienia innych ustaw. Robimy to w ustawie o SCS i to co chcemy zmienić tylko i w wymaganym zakresie. Reszta zmian innych ustaw, porządkująca, należy do biura legislacyjnego Sejmu.

Myślę że brak możliwość zmiany statusu funkcjonariusza na urzędnika i odwrotnie to akurat plus. Dziś mamy art. 150 ust. o KAS, i to jest dopiero luka prawna i patologia. Mam nadzieję że w projekcie ustawy o SCS, takich rozwiązań nie będzie.
Drugiego projektu jeszcze nie ma (ustawa o SCS). Zgadzam się, że te byty powinny być rozdzielone.
Widząc tylko jeden projekt zauważyłem BRAK SYMETRII.
Pozostaje art.150 i zostaje w projekcie poszerzony o urzędnika kas.
Po co proponować przeniesienie urzędnikowi kas do SCS?
Albo możliwość w obie strony albo wcale.

Ostatnia edycja:
Drugiego projektu jeszcze nie ma (ustawa o SCS). Zgadzam się, że te byty powinny być rozdzielone.
Widząc tylko jeden projekt zauważyłem BRAK SYMETRII.
Pozostaje art.150 i zostaje w projekcie poszerzony o urzędnika kas.
Po co proponować przeniesienie urzędnikowi kas do SCS?
Albo możliwość w obie strony albo wcale.
Hm, a tzw ucywilnienie ? Przecież to już przeniesienie w jedną stronę, kto chce może wnioskować o powrót...
a może nie może :unsure:. P.S. Gdyby była wola ustawowego ustanowienia "korpusu urzędników" z pracowników to pewnie już by to wdrożono bez oglądania się na opinię ZZ i czekania na pospolite ruszenie. :sleep:

Hm, a tzw ucywilnienie ? Przecież to już przeniesienie w jedną stronę, kto chce może wnioskować o powrót...
a może nie może :unsure:. P.S. Gdyby była wola ustawowego ustanowienia "korpusu urzędników" z pracowników to pewnie już by to wdrożono bez oglądania się na opinię ZZ i czekania na pospolite ruszenie. :sleep:
Oczywiście, że woli nie ma. Tak samo nie było woli jak szliśmy z pierwszym projektem obywatelskim. Wolę polityczną trzeba zbudować i w taki właśnie sposób m.in. robi się to najskuteczniej.
Ps. Ja nie znam funkcjonariuszy ucywilnionych, którzy chcieliby wrócić i mają to blokowane. Ten temat związek załatwił na przestrzeni tych 5 lat. Jeżeli się mylę, to proszę, by takie osoby ucywilnione odezwały się do mnie.

Jestem urzędnikiem Służby Cywilnej, z dodatkiem finansowym i extra urlopem, zdawałam w tym celu egzamin. Nie rozumiem idei tego projektu, każdy chętny pracownik skarbówki może sobie przecież zdać ten egzamin.
Niestety nie może. Są limity i pracownicy nie mają szans na uwzględnienie w tych limitach. Rozumiem natomiast stanowisko niektórych urzędników KSC. Kilka podobnych głosów urzędników KSC jw. już do mnie wpłynęło.

Możliwość podniesienia statusu, kwestii socjalnych, materialnych i prawnych, w tym liczby dni dodatkowego urlopu dla kilkudziesięciu tysięcy pracowników KSC, nie może być blokowane z tego powodu, że urzędnik KSC jest niezadowolony, bo pracownikowi projekt także daje 12 dni urlopu(w ustawie o SCS będzie także zwiększenie dla funkcjonariuszy).
Bardzo mi przykro. Braliśmy to pod uwagę, że niektórzy urzędnicy KSC będą nieprzychylni projektowi. Dajemy wybór. Urzędnik KSC może przejść w status urzędnika KAS, może nie zmieniać statusu, podobnie każdy pracownik ma wybór.
To jest nowe otwarcie i zawsze jakaś grupa będzie niezadowolona, ktoś zawsze będzie patrzył z lekką zawiścią. To jest ludzkie odczucie niestety dość powszechne.
Natomiast projekt nic nie zabiera statusowi urzędnika KSC i pozostawia wybór.

Back
Do góry