Pismo ZZ Celnicy PL ZG – 3/2026 z 2 lutego 2026 roku w sprawie szkoleń z TITI

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłamy pismo ZZ Celnicy PL ZG – 3/2026 z 2 lutego 2026 roku, w związku otrzymywanymi licznymi informacjami Zarząd Związku Zawodowego Celnicy PL jest zaniepokojony doniesieniami o podejmowaniu przez Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie działań kadrowo – organizacyjnych w kierunku objęcia bez względu na wiek oraz rodzaj realizowanych zadań wszystkich funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej uprawnieniami w zakresie użycia środków przymusu bezpośredniego i broni palnej, co w ocenie Zarządu ZZ CELNICY PL jest nie zgodne z rekomendacjami Szefa KAS z 2022 i 2023roku .

Z wyrazami szacunku
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Moje wnioski:
- czyli zdajesz sobie z tego sprawę, a jednak (patrząc na Twoje poprzednie wpisy) popierasz, chcesz w tym dobrowolnie uczestniczyć, a osoby, które tego nie chcą, potępiasz?
Przyznam, że nie tego się spodziewałem.
Nie popieram..

Ale w tym wieku, z takim bagażem - vide walka z próbą ucywilnienia mnie w 2017, zawał i wiele in spraw...nie mam siły na walkę...

Są młodzi...niech się wykażą...

Ja po prostu się przejdę w tym marszobiegu...

Ostatnia edycja:
W normalnym środowisku osoba decyzyjna, także w przedmiocie spb, ma obowiązek posiadania takowych uprawnień.

Inaczej to po prostu my że szwagrem nie takie rzeczy robilim.

Przeczytałem Wasze powyższe wpisy i stwierdzam, że jest coraz gorszej.

Współczuję 😱.

Zadania i widzimisię. Najpierw dłuższe wprowadzenie. Ze mnie akurat żeglarz sródlądowy, ale pamiętam na pierwszym moim rejsie po Wielkich Jeziorach Mazurskich do uzyskania patentu przygotowywał nas sternik, który latem pływał na Mazurach dla przyjemności a zasadniczo to zarabiał jako prowadzący jachty pełnomorskie. Jak tak patrzę na widzimisię szefów w SCS to przypomina mi się pewna opowieść tego sternika. Opowiadał o ceremoniale na statku, i o tym jak ważnym jest kapitan na pokładzie. Otóż gdyby np. na pokład statku głowa państwa zaprosiła inną głowę państwa lub równie znaczącą osobę, to serwujący szampany (drugi oficer) winien w pierwszej kolejności zwrócić się nie wg ważności tych osób lecz do kapitana a ten gestem winien przekierować ten poczęstunek do swojego najważniejszego gościa, bo na pokładzie dla każdego tam służącego najważniejszy jest kapitan. Mówi się że kapitan na statku (pośród kogokolwiek innego kto by na pokładzie stąpał) jest pierwszym po Bogu. Personel statku pracuje w systemie wachtowym, 2 wachty po 4 godziny rozpoczynające się: pierwsza o północy i w południe, druga o czwartej i o szesnastej no i trzecia o ósmej i o dwudziestej. I nawet sam kapitan nie może żadnemu z podwładnych nakazać czegokolwiek robić jeżeli jest w czasie przed wachtą! Wyjątkiem jest stan zagrożenia statku typu tonięcie lub pożar.

A w SCS? Przełożony jest dla funkcjonariusza czymś więcej niż kapitanem. Jest bardziej Bogiem. Pamiętam jestem na drugiej pod rząd służbie dwunastogodzinnej i przełożony ok. godz. 12:00 do mnie dzwoni, że zmienia nam grafik (dzisiaj to nie służba z grafiku tylko nadgodziny) i jak tylko skończymy niezbędne czynności w terenie to mamy wracać i iść do domu (protokoły, spisy, oględziny i inne akta sprawy się później dokończy) bo jutro nie będzie wolne tylko mamy służbę. Zaraz po pięciu minutach znowu dzwoni, że dzisiaj mamy zaraz wracać bo tę następną jutrzejszą sprawę zaczynamy zaraz dzisiaj po powrocie i działamy aż do skończenia a jutro to się zobaczy (czy będziemy mogli mieć wolne) „zależy kiedy dzisiaj skończycie”. No i zeszło do godz. 01:30 (po północy). Służba od szóstej rano. Wykrzyknika nie postawiłem bo to nic odosobnionego. Teraz jeszcze odpowiedź pytającemu- jeżeli będącemu na służbie w piątek zajdzie potrzeba przyjścia na czynności w sobotę to funkcjonariusz SCS MUSI ! wykonać polecenie i ma zmieniony grafik a ten ze Służby Cywilnej pracuje od poniedziałku do piątku od 7-15 i …...... nikt dla niego nie może być tym kapitanem ( a przecież się pali).

Funkcjonariusze im zazdroszczą , że nie muszą być dyspozycyjni i mają wyższe uposażenia a Oni funkcjonariuszom mundurowych emerytur. Taka różnica. (Trudno dalej porównywać bo kapitan to jeden pływa między kontynentami a inny też kapitan prowadzi jedyną jednostkę na akwenie np. w wesołym miasteczku i widzi ciągle wszystkie brzegi. Nie zgubi się.)

Odpowiadając nt tego uzbrojenia to też zaczerpnę z terminologii żeglarskiej z zakresu nawigowania- tam są terminy: dewiacja i deklinacja. U nas jak najbardziej też. Jest dewiacja, polegająca na przydzielaniu zadań do wykonania osobom, które powinny być przeszkolone i wyposażone w ŚPB i broń a nie są.
Serdecznie dziękuję za wprowadzenie, bardzo dobrze czytało się, proste i zrozumiałe. Nieciekawe realia.

Serdecznie dziękuję za wprowadzenie, bardzo dobrze czytało się, proste i zrozumiałe. Nieciekawe realia.
To tylko były realia z zakresu zdyscyplinowania i dyspozycyjności. Pan Bóg tak stworzył człowieka, że jednemu dał bardziej tężyznę a innemu większą wydolność szarych komórek. To jednak stereotyp. W naszych realiach „mocni” wcześniej czy później stają się ekspertami z dziedziny prawa (nie mam na myśli stanowiska eksperta bo takie to raczej ciągła fatamorgana jawiąca się na horyzoncie) a Ci „niemocni” bardzo szybko pozbywają się wszelkich obaw w konfrontacji ze sprawcami szeroko pojętego niepłacenia podatków. Co do tych realiów to w terenie kiedy jesteś zdany na własne umiejętności nie możesz tracić zimnej krwi. Kiedy w miejscu ujawnienia już „ustabilizujesz” sprawcę i przyjdzie Tobie postawić takiemu zarzut (forma pisemna w protokole), musisz mieć wyliczone uszczuplenia podatku. Inaczej nie możesz ani wracać do jednostki ani „deponować” sprawcy w areszcie (potocznie dołkiem zwanym).

Tam z dala od jednostki i komputera, nawet jak zagłębisz się w treści stawek podatku w UPA (Ustawa o Podatku Akcyzowym) np. w telefonie to jeszcze za mało. W „pamięci podręcznej” masz mieć, że:

W przypadku ujawnienia paliwa ciekłego do stawki musisz mieć jego ilość. W ustawie nie przeczytasz, że aby wiedzieć ile litrów to musisz znać kilogramy i do tego gęstość tego paliwa, ponadto wyliczyć to musisz w 15 stopniach Celcjusza (tabele przeliczeniowe, ustalasz też temperaturę) a na koniec jeszcze zastosować tzw. Faktor czyli np. przy gęstości oleju napędowego 0,832 znajdującego się w cysternie najpierw kilogramy dzielisz przez tę gęstość a następnie mnożysz x 0,00135.(tak wysyłają rafinerie to korekta z tytułu masy wypartego powietrza przez zastępujące je paliwo). Do tego jeszcze umieć poprawnie wyliczyć uszczuploną opłatę paliwową, VAT i ew. cło. Jeżeli byłoby to związane z jakąś stacją paliw to powiadamiasz dodatkowo URE (Urząd Regulacji Energetyki) aby sobie sprawdził czy wydał im koncesję na hurtowy/detaliczny obrót paliwami. To jednak dopiero po powrocie do jednostki. Jeżeli tego tak nie wyliczysz to obrońca sprawcy podważy Tobie wszystko.

W przypadku ujawnienia spirytusu (poprawnie alkoholu … procentowego) musisz mieć jego ilość. W ustawie nie przeczytasz, że aby wiedzieć ile hektolitrów (stuprocentowego alkoholu w 20 stopniach Celcjusza) to musisz zmierzyć jego moc, zmierzyć też temperaturę i w tablicach alkoholometrycznych odnieść tę moc i zastaną temperaturę by ustalić ilość hektolitrów alkoholu 100% i jak napisałem alkohol to już w 20 stopniach Celcjusza. Oczywiście najpewniej przyjdzie Tobie wychodzić najpierw od masy tego alkoholu, wtedy znowu kłaniają się tablice (pamiętaj tablica 8C i 9B). (Tę ustalona ilość wpisujesz do kalkulatora uszczupleń, o którym niżej). Jeżeli tego tak nie wyliczysz to…. obrońca sprawcy podważy Tobie wszystko.

W przypadku ujawnienia kombinowania z gazem LPG (zmiana przeznaczenia, ktoś wykazuje, że ma pójść do butli a poszedł na stację tankowania pojazdów) musisz mieć jego ilość. W ustawie nie przeczytasz, że aby wyliczyć uszczuplenia to 1,78 litra to 1 kg (jeżeli propan i butan są w proporcji 80:20%) stawka jest za 1000 kg i też w temperaturze właściwej dla paliw (patrz tablice przeliczeniowe) Jeżeli tego tak nie wyliczysz to…. obrońca sprawcy …………… .

W przypadku papierosów… i tu jest łatwiej choć więcej się narobisz. Stawka jest dwuskładnikowa: złotych od tysiąca sztuk oraz (plus) % od nadrukowanej ceny. Ubierasz maseczkę by nie uzależnić się od tabaki i przekładasz papieroski by je policzyć (ustalić ilość tysięcy sztuk). Zakładam, że nie liczysz ich w nielegalnej fabryce bo tam zdarzają się półprodukty papierosów o różnej długości i dojdzie jeszcze ich mierzenie – zgodnie z ustawą tyle centymetrów to jeden papieros a tyle to dwa itd. Akurat tutaj jest program zwany potocznie „wyliczanką” a fachowo „kalkulatorem uszczupleń”. Wpisujesz te tysiące sztuk lub ilość paczek po 20 szt., zaznaczasz czy to z przemytu czy unijne i masz wyliczone uszczuplenie ( w kwotach: Cła, VAT-u i akcyzy). Wydruk z tej „wyliczanki” jest niezbędnym załącznikiem do akt sprawy, więc obrońca sprawcy …. w zakresie poprawności wyliczenia uszczupleń raczej już nic nie wskóra.

Drogi kandydacie co tu nieciekawego. Tam dokąd kandydujesz będziesz musiał poznać jedynie zawiłości podatkowe (rzadko cło). Policjant ma mieć umiejętności postawienia zarzutów co do zachowań opisanych w całym Kodeksie Karnym, Wykroczeń …… . Kiedyś na wspólnych działaniach jeden opowiadał, że dostał sprawę i doktoryzuje się z zakresu Prawa Łowieckiego w odniesieniu do rodzajów broni, pozwoleń i okresów ochronnych. Tam jest ciekawie! Zdrówka Wszystkim.

Back
Do góry