Odpowiedź ZUS-nagroda roczna 2017

Publikujemy odpowiedź ZUS w sprawie niesłusznie pobranych składek od nagrody rocznej wypłaconej w 2018r.
Niebawem informacja na temat dalszych kroków.
Na ten moment związek rekomendował składanie wniosków do ZUS. Apelujemy, by każdy taki wniosek miał już złożony. Na dniach opublikujemy cd. działań.

Attachments

Bardzo dobre pismo ZZ Celnicy.pl . Widzimy jak to w naszym piḱnym kraju respektowane są wyroki Sądu . Ważniejsza jest interpretacja , nadinterpretacje albo wydłubane z nosa odpowiedzi niż wyrok w konkretnej sprawie . Patologia .

Bardzo dobre pismo ZZ Celnicy.pl . Widzimy jak to w naszym piḱnym kraju respektowane są wyroki Sądu . Ważniejsza jest interpretacja , nadinterpretacje albo wydłubane z nosa odpowiedzi niż wyrok w konkretnej sprawie . Patologia .

Wyrok jak wyrok..

W indywidualnej sprawie...

Ważne jest uzasadnienie, w którym sędzia wyjaśnia zusowi, jak krowie na rowie, co i dlaczego...

I dotyczy to w ogóle naliczania i odprowadzania składek w 2018 za 2017, a ten wykład dotyczy już sytuacji każdego z nas, a nie indywidualnej sprawy...

A zus nam dalej swoje...

Nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobisz?

Pisałem już dawno, że w tej sprawie bez sądu nic się nie da zrobić. To jest tylko pismo z ZUS. Ja mam już decyzję i to jest dopiero kuriozum! A że składki były jak najbardziej należne, a że płatnik prawidłowo naliczył i odprowadził składki, a że moje żądanie jest bezzasadne i sprzeczne z obowiązującymi przepisami a w ogóle to nie jestem uprawniony do żądania zwrotu wpłaconych składek (sic!) czyli nie jestem stroną w postępowaniu! Zwróćcie uwagę na to sobie cwanie wymyślili: Dyro nie będzie z nami gadał, bo mu się nie chce a ZUS bo jesteśmy nieuprawnieni. No to do kogo? Na szczęście jeszcze są sądy. Jak dostałem tę odpowiedź z ZUS a potem decyzję to przypomniała mi się osławiona "grusza". Najpierw napisaliśmy do dyra żeby wypłacił nam należne pieniądze. Otrzymaliśmy odpowiedź sugerującą nam wręcz dokształcenie się w umiejętności czytania ze zrozumieniem. No to my do sądu i każdy wie jak to się skończyło. Mam nadzieję, że i w tym przypadku rozstrzygnięcia sądu będą dla nas korzystne. Daleki jestem jednak od potępiania pracowników ZUS piszących te "decyzje". Na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć osoby, które w naszej dawnej IC odmówiłyby napisania decyzji zgodnej z "linią kierownictwa" mimo braku ku temu merytorycznych przesłanek.

A może ktoś ma na wzór odwołanie, które było złożone w sprawie szczecieńskiej? Ja właśnie dostałam negatywną odpowiedź z ZUS, stwierdzającą że składki zostały pobrane prawidłowo.

Mnie pani z ZUS wprost powiedziała, że dostała takie polecenie i musi mi odmówić zwrotu składek, chociaż prywatnie się ze mną zgadza.

Wysłane z mojego BLN-L21 przy użyciu Tapatalka

ZUS skubnął funkcjonariuszy na 10 milionów złotych ręką DIAS , a teraz nie chcą z nami rozmawiać . Poproszę o wzory pozwów do Sądu Przecież Sędziowie już się w tej sprawie wypowiedzieli .

Mam odpowiedź DIAS , że nie wystąpi do ZUS jako płatnik składek o ich zwrot , dopóki zus nie stwierdzi faktu nienależnie wpłaconych składek .
Czekamy na takie potwierdzenie, ale naprawdę zus nie respektuje wyroku sądu .

Witam wszystkich
Czy jest gdzieś dostępny wzór odwołania/skargi do sądu na decyzję ZUS? Otrzymałem już zawiadomienie o siedmiodniowym terminie do wypowiedzenia się, lada dzień powinna przyjść decyzja
Pozdrawiam K.

Back
Do góry