Notatka ze Spotkanie 18.11.2024 z Kierownictwem MF I KAS oraz Pismo Pana Ministra Juranda Drop w sprawie projektu ustawy dot. uprawnień emerytalnych

Witam,

W załączeniu przesyłamy Notatkę ze Spotkania w dniu 18 listopada 2024 roku Ministra Finansów, Szefa KAS i Zastępcy Szefa KAS z organizacjami ZZ oraz informację, że w dniu wczorajszym Pan Minister Jurand Drop podpisał pismo, stanowiące odpowiedź na Państwa pytanie dot. zmiany legislacyjnej dotyczącej przedstawienia rządowego projektu dotyczącego zmiany ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, zgodnie z treścią pisma nr ZZ CELNICY PL 104/2024 z 1 października 2024 roku kierowanego do Pana Ministra.
Z upoważnienia Pani Dyrektor Joanny Stachury przekazuję to pismo w załączeniu.

Ponadto, zgodnie z otrzymaną dzisiaj agendą posiedzenia Zespołu Programowania Prac Rządu możemy potwierdzić, że sprawa zostanie rozpatrzona na najbliższym posiedzeniu tego Zespołu, tj. w dniu 25 listopada 2024 r.

Serdecznie pozdrawiam
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Pora opuścić szeregi tego związku. Bo zero odzewu.Ludzie pytają a związek nic ...Natomiast info o kuligach, składkach zdrowotnych lux mediach i innych jest szeroko opisane ... A monitu w sprawie ucywilnionych od grudnia nie ma kto wysłać.....Eh .Będą zawsze jakieś plusy tej decyzji ...Zawsze to 180 zł rocznie w kieszeni zostanie bo odkąd odszedł Sławomir Siwy związek przestał istnieć...Niestety:(Moze jak ludzie zaczną opuszczać szeregi tego związku to władze związku zaczną wykonywać to do czego są powoływane.
Dobry wieczór. Ponawiam prośbę o bezpośredni kontakt 607-502-625, bowiem kazdy zainteresowany tym temtem tak robi, albo pisze na maila celnicy.pl.dolnyslask@gmail.com. DLA UCYWILNIONYCH, ŻADEN ZWIĄZEK NIE ZROBIŁ TYLE CO ZZ CELNICY PL - WSZYTSKO WYGRYWAMY. Złożyła Pani pozew o pauzowanie? Jeśli tak, to może być Pani spokojna o wynik rozprawy. Jesli nie ZŁOŻYŁA Pani - to Pani wybór. Dlatego zastanawiam się, po pierwsze czy jest Pani naszym członkiem, a po drugie może tylko Pani trolluje? Pozdrawiam PS Nasi członkowie otrzymują informacje w tej sprawie w formie komunikatów od swoich przewodniczących ZOI.

Dobry wieczór. Ponawiam prośbę o bezpośredni kontakt 607-502-625, bowiem kazdy zainteresowany tym temtem tak robi, albo pisze na maila celnicy.pl.dolnyslask@gmail.com. DLA UCYWILNIONYCH, ŻADEN ZWIĄZEK NIE ZROBIŁ TYLE CO ZZ CELNICY PL - WSZYTSKO WYGRYWAMY. Złożyła Pani pozew o pauzowanie? Jeśli tak, to może być Pani spokojna o wynik rozprawy. Jesli nie ZŁOŻYŁA Pani - to Pani wybór. Dlatego zastanawiam się, po pierwsze czy jest Pani naszym członkiem, a po drugie może tylko Pani trolluje? Pozdrawiam PS Nasi członkowie otrzymują informacje w tej sprawie w formie komunikatów od swoich przewodniczących ZOI.
„WSZYSTKO WYGRYWAMY” . Czyżby ? Złożyłem pozew, który został oddalony. A na forum taki był entuzjazm , że to będzie formalność….Wcześniej składałem wnioski do DIAS i SKAS o wydanie skorygowanego o lata ucywilnienia świadectwa służby (to była moja własna inwencja w momencie gdy jeszcze przed wyborami projekt zmiany ustawy trafił do sejmu) i co ? Jeszcze Szefem był p. Zbaraszczuk a jego podwładni już dali mi plaskacza. Pewnie strasznie się cieszyli że mi odmówili. Od tego czasu minęło 1,5 roku a my wciąż „wszystko wygrywamy”

„WSZYSTKO WYGRYWAMY” . Czyżby ? Złożyłem pozew, który został oddalony. A na forum taki był entuzjazm , że to będzie formalność….Wcześniej składałem wnioski do DIAS i SKAS o wydanie skorygowanego o lata ucywilnienia świadectwa służby (to była moja własna inwencja w momencie gdy jeszcze przed wyborami projekt zmiany ustawy trafił do sejmu) i co ? Jeszcze Szefem był p. Zbaraszczuk a jego podwładni już dali mi plaskacza. Pewnie strasznie się cieszyli że mi odmówili. Od tego czasu minęło 1,5 roku a my wciąż „wszystko wygrywamy”
Dzień dobry. Czy złożyła Pani pozew do sądu w sprawie świadectwa słuzby? Czy zakończyła Pani sprawę na odmownej decyzji SKAS. ? Nie znam przypadku, gdy ktoś zachował terminy zawite , złożył pozew do sądu i nie wygrał zmiany świadectwa służby. NIE MOŻNA WYGRAĆ W SĄDZIE, JAK SIĘ NIE ZŁOŻYŁO POZWU.

Wygrywamy w sądach sprawy, ale tylko w takich sytuacjach, gdy postępowaliście Państwo zgodnie z zaleceniami ZZ publikowanymi na ten stronie od marca 2017 r. i korzystacie z NASZEJ POMOCY PRAWNEJ. Materia dotycząca ucywilnienia to wiedza niszowa i czasami najlepszy adwokat w mieście nie poradzi sobie z nią bez naszej pomocy i wiedzy, o tym jak to wszystko działo się wewnątrz. Kluczowym dowodem są listy funkcjonariuszy sporządzone w lutym 2017 r. przez DIC i przekazane pełnomocnikiem ds. wprowadzania reformy KAS. Na tych listach widać jak na dłoni wszystkie nieprawidłowości i podział na ucywilnionych, wygaszonych i tych co zostaja w mundurze. Rekomendował nasz ZZ składanie skarg do WSA i NSA, jeśli ktoś tego nie zrobił, to teraz po jednym z wyroków SN (w którym wskazano, że do orzekania przez sądy powszechne, konieczne jest przejście drogi przez sądy administracyjne), mamy sytuację, w której sądy powszechne zawracają sprawy do DIAS.

Nie znam powodów oddalenia Pani pozwu, ale rozumiem, że została złożona apelacja. Bez znajomości uzasadnienia trudno wskazać powód oddalenia pozwu. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Niestety masz rację. Obecne władze związku całkowicie zapomniały o komunikacji z nami, chyba że jest gorszy scenariusz polegający na tym, że nic nie wiedzą bo nic nie robią !!!
Dzień dobry. Jest Pan tego pewien? Czy tylko próbuje Pan popsuć komuś humor ? Prosze napisać na biurozg@celnicy.pl - odpowiemy na wszystkie pytania i podejmiemy każdy nowy temat , ważny dla środowiska . Pod jednym warunkiem udzielimy odpowiedzi, że wskaże Pan ZOI , którego jest Pan członkiem . Zmieniły się od 2008 r. komunikatory i z naszymi członkami korespondujemy na mailach, na whatsaapie, na fb. Zapraszam, proszę zapisać się do naszego ZZ - będzie Pan otrzymywał komplet informacji. Pozdrawiam

Dzień dobry. Czy złożyła Pani pozew do sądu w sprawie świadectwa słuzby? Czy zakończyła Pani sprawę na odmownej decyzji SKAS. ? Nie znam przypadku, gdy ktoś zachował terminy zawite , złożył pozew do sądu i nie wygrał zmiany świadectwa służby. NIE MOŻNA WYGRAĆ W SĄDZIE, JAK SIĘ NIE ZŁOŻYŁO POZWU.

Wygrywamy w sądach sprawy, ale tylko w takich sytuacjach, gdy postępowaliście Państwo zgodnie z zaleceniami ZZ publikowanymi na ten stronie od marca 2017 r. i korzystacie z NASZEJ POMOCY PRAWNEJ. Materia dotycząca ucywilnienia to wiedza niszowa i czasami najlepszy adwokat w mieście nie poradzi sobie z nią bez naszej pomocy i wiedzy, o tym jak to wszystko działo się wewnątrz. Kluczowym dowodem są listy funkcjonariuszy sporządzone w lutym 2017 r. przez DIC i przekazane pełnomocnikiem ds. wprowadzania reformy KAS. Na tych listach widać jak na dłoni wszystkie nieprawidłowości i podział na ucywilnionych, wygaszonych i tych co zostaja w mundurze. Rekomendował nasz ZZ składanie skarg do WSA i NSA, jeśli ktoś tego nie zrobił, to teraz po jednym z wyroków SN (w którym wskazano, że do orzekania przez sądy powszechne, konieczne jest przejście drogi przez sądy administracyjne), mamy sytuację, w której sądy powszechne zawracają sprawy do DIAS.

Nie znam powodów oddalenia Pani pozwu, ale rozumiem, że została złożona apelacja. Bez znajomości uzasadnienia trudno wskazać powód oddalenia pozwu. Pozdrawiam
Postępowałem zgodnie z zaleceniami Związku od 2017r. Co do uzasadnienia - mam nieodparte wrażenie , że w znacznym stopniu jest oparte na bełkocie radcy IAS (jak oni lubią robić na złość ludziom) i zawiera sugestię by się od niego nie odwołwać. Ale słyszałem że są województwa (sądy). gdzie przegrywamy i ja w takim właśnie mieszkam. Trudno, co robić.
Kiedyś ktoś na forum napisał że w Polsce mamy sądy mongolskie. Coś w tym jest.
Piszecie Państwo że ucywilnienie to niszowa tematyka. To dla mnie nowość.
I jeszcze listy osób do ucywilnienia . Mój szef związku nawet się nie odezwał w mojej sprawie, bo widać miał mnie gdzieś. A później sam nie otrzymał żadnej propozycji . Ot, ironia losu

Postępowałem zgodnie z zaleceniami Związku od 2017r. Co do uzasadnienia - mam nieodparte wrażenie , że w znacznym stopniu jest oparte na bełkocie radcy IAS (jak oni lubią robić na złość ludziom) i zawiera sugestię by się od niego nie odwołwać. Ale słyszałem że są województwa (sądy). gdzie przegrywamy i ja w takim właśnie mieszkam. Trudno, co robić.
Kiedyś ktoś na forum napisał że w Polsce mamy sądy mongolskie. Coś w tym jest.
Piszecie Państwo że ucywilnienie to niszowa tematyka. To dla mnie nowość.
I jeszcze listy osób do ucywilnienia . Mój szef związku nawet się nie odezwał w mojej sprawie, bo widać miał mnie gdzieś. A później sam nie otrzymał żadnej propozycji . Ot, ironia losu
Jaka izba?

Żeby nam to nie uciekło: czy Zarząd będzie jeszcze wymagał spełnienia obietnic p.Juranda ? Czy docieka co wynikło z analiz p.Joanny ? Czy będzie w tej sprawie interweniował u MinFin ?
Czy znowu czekamy na zmianę …..

Back
Do góry