Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej? - ŚWIADCZENIA MIESZKANIOWE DLA SCS

Witajcie,

Komunikat dot. świadczenia mieszkaniowego dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej i braku reakcji przedstawicieli rządu oraz Ministerstwa Finansów.

Publikujemy pismo z dnia 26 lutego 2025 r. do Premiera Rady Ministrów Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Przewodniczącego Komisji Finansów Publicznych Pana Janusza Cichonia, w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym, na wzór Ministerstwa Obrony Narodowej oraz jak publicznie obiecał to świadczenie Premier Pan Donald Tusk, służbom podległym resortowi MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, SOP oraz Państwowej Straży Pożarnej.

Pierwsze pismo w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym również funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, wystosowaliśmy do Ministra Finansów Andrzeja Domańskiego oraz Szefa Krajowej Administracji Skarbowej Pana Marcina Łobody w dniu 22.01.2025 r.

Następnie, w dniu 06.02.2025 r., pismem nr FSM 1/2/2025, skierowanym do Premiera Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Szefa KAS Pana Marcina Łobody, postulaty nasze poparła Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych, zrzeszająca związki zawodowe służb mundurowych podległych MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Ministrowi Sprawiedliwości Służby Więziennej, oraz Ministrowi Finansów Służby Celno-Skarbowej.

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi na nasze wystąpienia, nie wyznaczono żadnego terminu spotkania ze związkami zawodowymi reprezentującymi funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, podpisanymi pod wystąpieniami.

Pytamy więc "Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej?"

Kiedy Szef Krajowej Administracji Skarbowej spotka się ze swoimi funkcjonariuszami?

Za Zarząd
Zespół ds. Świadczenia Mieszkaniowego

Attachments

Być może protest na wzór SW byłby rozwiązaniem, tylko granica wschodnia nie stanie, bo będzie to "niepolityczne",
Możemy dołączyć do manifestacji SW 20 marca. Tylko związki muszą się dogadać. Manifestacja 2 służb będzie większym medialnym wydarzeniem niż jednej. A po manifestacji można brać L4 i stosować inne firmy protestu. Niezbędne jest zdanie szefostwa związku celnicy pl w tej sprawie .

NIE WIEM, już któryś raz to mówię. Policja i SG wywalczyły dodatki brakami kadrowymi, reszta resortów siłowych podległych pod MSWiA dostała je przy okazji. W SW i SCS braków kadrowych nie ma, więc nie mają karty przetargowej i dlatego o nich i nas zapomniano. Być może protest na wzór SW byłby rozwiązaniem, tylko granica wschodnia nie stanie, bo będzie to "niepolityczne", brak odpraw w oddziałach wewnętrznych nikt z zainteresowanych nie zauważy, a czy lotniska i porty zastrajkują - tego też nie wiem.
Po twoich wpisach nikomu nie będzie się chciało protestować bo i po co? Przecież to bez sensu i nic nie da - tak twierdziłeś i wszystkim wmawiałeś, dewaluowałeś wszelkie argumenty jako bezwartościowe zamiast zaproponować wg siebie wartościowe.

Po twoich wpisach nikomu nie będzie się chciało protestować bo i po co? Przecież to bez sensu i nic nie da - tak twierdziłeś i wszystkim wmawiałeś, dewaluowałeś wszelkie argumenty jako bezwartościowe zamiast zaproponować wg siebie wartościowe.
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Może przeczytaj jeszcze raz wszystkie moje wpisy to dotrze do ciebie, że nie ma sensu pisać pism o dyskryminacji, bo TO nic nie da. Inne rozwiązania wchodzą w grę.
Ale jeśli uważasz, że "przecież to bez sensu i nic nie da" to po co w ogóle ta dyskusja?

Należy sobie zadać pytanie kto skorzysta najbardziej na dodatkach mieszkaniowych starzy czy młodzi ?

Jeżeli poniektórzy piszą że związek nic nie robi dla młodych, bo dodatki stażowe i za długoletnią służbę to odległa perspektywa a dodatek mieszkaniowy jest na wyciągnięcie ręki i będą bierni w działaniach to gratuluję postawy.

Dla starych ten dodatek to może być wisienka na torcie bez której mogą się obejść, natomiast dla młodych to jest najlepszy zastrzyk finansowy jaki mogą otrzymać i korzystać przez całą służbę.

Więc młodzi przyjaciele wszystko w waszych rękach, starzy wam pomogą ale bez Waszego zaangażowania i entuzjazmu nic nie będzie.

Taka postawa również wpłynie w przyszłości jak będziecie traktowani w porównaniu do innych służb.

Nie, no, muszę bo się uduszę! Niech mody sobie kasują potem.

Takie zachowanie i rzucanie kłód pod nogi bez reszty przypomina mi dawne czasy i zachowanie sporej części kadry średniego i wyższego szczebla, którzy zacięcie zwalczali wszelkie przejawy inicjatywy upominania się o lepsze i należne a sami na tym po latach gnębienia skorzystali najwięcej i już niemal wszyscy biorą tłuste emerytury.

Jak nie pomagasz to przynajmniej nie przeszkadzaj.

@adrzar, sam siebie rozumiesz doskonale i tyle wystarczy. Może kiedyś zrozumiesz, że szkodzisz.

Wróć ! - Ty to robisz celowo.

I trudno się z tobą nie zgodzić - dyskusja z tobą jest bezsensowna.
Dlatego mam od dawna tego użytkownika w ignorowanych raz jest z MF raz z granicy i tak można mnożyć. Panowie i Panie nie ma żadnego sensu dyskusja z tą osobą.
Niestety widzę odpowiedzi wypisywane przez innych userów na zaczepki owego użytkownika.
Ps jak coś odpowie na mój post bardzo proszę mnie o tym nie informować. Dziękuję.

Dlatego mam od dawna tego użytkownika w ignorowanych raz jest z MF raz z granicy i tak można mnożyć. Panowie i Panie nie ma żadnego sensu dyskusja z tą osobą.
Niestety widzę odpowiedzi wypisywane przez innych userów na zaczepki owego użytkownika.
Ps jak coś odpowie na mój post bardzo proszę mnie o tym nie informować. Dziękuję.
🤐

Nie, no, muszę bo się uduszę! Niech mody sobie kasują potem.

Takie zachowanie i rzucanie kłód pod nogi bez reszty przypomina mi dawne czasy i zachowanie sporej części kadry średniego i wyższego szczebla, którzy zacięcie zwalczali wszelkie przejawy inicjatywy upominania się o lepsze i należne a sami na tym po latach gnębienia skorzystali najwięcej i już niemal wszyscy biorą tłuste emerytury.

Jak nie pomagasz to przynajmniej nie przeszkadzaj.
🤐

Dlaczego definicja dyskryminacji drobnym drukiem? Powinna być wytłuszczona i powiększona to nie pożyczka z banku. Pozdrawiam.
Najważniejsze "aspekty" mojej wypowiedzi #bwch zostały wytłuszczone ;) Tak jak to ujął #Lord Vader, miało to być jedynie przypomnienie ogólnie znanej (chociaż, może nie wszystkim) definicji. Ale faktycznie, jak czasami czytam nasze forum, to niektórym uczestnikom ogólnych dyskusji, pewne "komunikaty" i przekazy, należałoby pisać .... "DUŻYMI LITERAMI" :unsure:
Również pozdrawiam 🤝

Ostatnia edycja:
SW idzie z przytupem, największe rozgłośnie radiowe już o nich piszą. Czyli można "nie należeć do MSWIA", a mimo wszystko zrobić tak, żeby wszyscy o nich mówili. Czemu u nas tak to nie działa?

SW idzie z przytupem, największe rozgłośnie radiowe już o nich piszą. Czyli można "nie należeć do MSWIA", a mimo wszystko zrobić tak, żeby wszyscy o nich mówili. Czemu u nas tak to nie działa?
🤐

Bo u nas pisze się pisma o dyskryminacji.

Co proponujesz oprócz stwierdzenia o którym wszyscy wiedzą?
Czy na prawdę tak ciężko przeczytać cały wątek ze zrozumieniem?
NIE WIEM, już któryś raz to mówię. Policja i SG wywalczyły dodatki brakami kadrowymi, reszta resortów siłowych podległych pod MSWiA dostała je przy okazji. W SW i SCS braków kadrowych nie ma, więc nie mają karty przetargowej i dlatego o nich i nas zapomniano. Być może protest na wzór SW byłby rozwiązaniem, tylko granica wschodnia nie stanie, bo będzie to "niepolityczne", brak odpraw w oddziałach wewnętrznych nikt z zainteresowanych nie zauważy, a czy lotniska i porty zastrajkują - tego też nie wiem.

Co proponujesz oprócz stwierdzenia o którym wszyscy wiedzą?
Skoro ty się nie domyślasz to ja ci podpowiem- ogólny protest wraz z f-szami obsługującymi porty i lotniska. Nie ma sensu pisanie pisemek trzeba przywalić dechą, jak nie będzie można odprawić czołgów Abrams i K-2 w portach, towary będą czekać kilka dni na odprawę na lotniskach to może taki "sajgon" zwróci na nas uwagę, myślę że tym razem ciężej będzie skierować przeciw nam społeczeństwo skoro nie będzie gadania o podwyżkach tylko "żądanie zakończenia dyskryminacji"(przyznanie dodatków mieszkaniowych), na początek zamiast pisania pism proponuje strajk ostrzegawczy jeden dzień-urlopy na żądanie i zobaczymy jak na to zareagują. Musimy być twardzi nas nie da się zastąpić wojskiem czy SG (a przynajmniej w krótszej perspektywie).

Według mnie trzeba młodym funkcjonariuszom wyjaśnić czym są dodatki mieszkaniowe, że każdy go dostaje w takiej samej kwocie czy to młody czy stary, w MON różnią się kwotowo wyłącznie w zależności od garnizonu. Młodzi ludzie muszą usłyszeć, że istnieje taka dyskusja - uwierzcie mi, że duża część o tym wcale nie słyszała lub nie ma pojęcia o zasadach tych dodatków. Wyjaśnienie tego spoczywa na barkach Związku oraz na nas, bardziej doświadczonych koleżankach i kolegach.
Tak jak tu ktoś już wspomniał SG nigdy nie protestowała i wszytko ma, dokładnie tak jest, oni zawsze dostawali wszystko jadąc na plecach Policji.
Straż Pożarna jako kolejna służba MSWiA protestowała zaznaczając swoją obecność i postulaty, np. oflagowania jednostek, informacje o akcji protestacyjnej na samochodach i budynkach.
My również mamy możliwości, można zatrzymać odprawy i to jest maks co możemy zrobić. Jednak w wersji light nie zawsze trzeba zatrzymywać odprawy, ale zawsze możem wykonywać zarówno odprawy jak i kontrole z należytą starannością i dokładnością. Uważam, że nie ma takiej władzy, która po tygodniu takich działań nie zgodziłaby się na postulaty.

Back
Do góry