Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej? - ŚWIADCZENIA MIESZKANIOWE DLA SCS

Witajcie,

Komunikat dot. świadczenia mieszkaniowego dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej i braku reakcji przedstawicieli rządu oraz Ministerstwa Finansów.

Publikujemy pismo z dnia 26 lutego 2025 r. do Premiera Rady Ministrów Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Przewodniczącego Komisji Finansów Publicznych Pana Janusza Cichonia, w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym, na wzór Ministerstwa Obrony Narodowej oraz jak publicznie obiecał to świadczenie Premier Pan Donald Tusk, służbom podległym resortowi MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, SOP oraz Państwowej Straży Pożarnej.

Pierwsze pismo w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym również funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, wystosowaliśmy do Ministra Finansów Andrzeja Domańskiego oraz Szefa Krajowej Administracji Skarbowej Pana Marcina Łobody w dniu 22.01.2025 r.

Następnie, w dniu 06.02.2025 r., pismem nr FSM 1/2/2025, skierowanym do Premiera Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Szefa KAS Pana Marcina Łobody, postulaty nasze poparła Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych, zrzeszająca związki zawodowe służb mundurowych podległych MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Ministrowi Sprawiedliwości Służby Więziennej, oraz Ministrowi Finansów Służby Celno-Skarbowej.

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi na nasze wystąpienia, nie wyznaczono żadnego terminu spotkania ze związkami zawodowymi reprezentującymi funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, podpisanymi pod wystąpieniami.

Pytamy więc "Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej?"

Kiedy Szef Krajowej Administracji Skarbowej spotka się ze swoimi funkcjonariuszami?

Za Zarząd
Zespół ds. Świadczenia Mieszkaniowego

Attachments

Pierwsze pismo poszło do MF i SKAS 22.01.2025. Temat w mediach o świadczeniu mieszkaniowym pojawił się właśnie w styczniu. Może należało wysłać pismo w 1946???.
W październiku w MSWiA był powołany już zespół do zrównania mieszkaniówki służb MSW z MON i wtedy trzeba było działać. Nie było to tajne. Przy negocjacjach większych niż 5% podwyżek pojawił się pomysł, że zamiast tego może być większa mieszkaniówka. My zostaliśmy bez mieszkaniówki i z 5% podwyżką (a właściwie inflacyjną waloryzacją)
W styczniu to temat pojawił się u nas bo przespano czas kiedy projektowano budżet. Stąd mój wpis o 3miesięcznym spóźnieniu

Jak to "czym chcecie"? To jesteśmy My i Wy? Czy jesteśmy My, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej? Trzeba zmienić myślenie.
OK, przepraszam. W takim razie czym chcemy wywalczyć te dodatki, bo ja nie mam pomysłu na żadne logiczne argumenty i uważam, że gadanie o dyskryminacji nic nie wskóra.

Mam nadzieję, że zgodnie z twoimi logicznymi argumentami jeśli by się udało wywalczyć te dodatki to będziesz przelewał je na jakiś szczytny cel. Chyba sumienie nie pozwoli Ci ich brać dla siebie wiedząc, że na nie nie zasługujesz? Ewentualnie na twoim miejscu odsyłałbym je od razu do MSWIA, żeby podzielili po równo na służby im podległe, gdyż im się to należy, nie to co nam 😉

Proszę nie mylić dodatków mieszkaniowych w MON i służbach podległych MSWiA z świadczeniem mieszkaniowym funkcjonującym w chwili obecnej wyłącznie w MON. Planowane świadczenie mieszkaniowe, które ma niby zostać wprowadzone od dnia 01.07.2025 r. w Policji, SG, SOP i PSP, na wzór tego funkcjonującego w MON, ma objąć wszystkich funkcjonariuszy, dokładnie, niezależnie od tego czy ktoś posiada własne mieszkanie czy nie. O to właśnie chodzi, że ma nie zawierać bezpodstawnych wyłączeń, chyba, że funkcjonariusz z jakiegoś powodu, np. zawieszenia w czynnościach służbowych pozostaje poza służbą. Na razie jednak, MSWiA (pewnie to się jeszcze nie rozeszło), próbuje różnych sztuczek, tzn. pozbawienia funkcjonariuszy podległych pod MSWiA innych dodatków mieszkaniowych (dodatek remontowy, dodatek za brak mieszkania, bezzwrotna pomoc na kupno mieszkania itp. - jest tego całkiem sporo), w zamian za przyznane świadczenie mieszkaniowe. Jak zwykle kombinacja, tu zabiorą, tam dadzą. żeby do tego interesu nie dołożyć. Norma.

"Adrzar" - Myślę, że jednak nie przeczytałeś ostatniego pisma albo dokładnie albo w całości. Dyskryminacja nie jest tam żadnym powołanym argumentem. Argumenty są zupełnie inne i jest ich tam przedstawionych wiele. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać..., bo bez tego trudno dyskutować merytorycznie.

Mam nadzieję, że zgodnie z twoimi logicznymi argumentami jeśli by się udało wywalczyć te dodatki to będziesz przelewał je na jakiś szczytny cel. Chyba sumienie nie pozwoli Ci ich brać dla siebie wiedząc, że na nie nie zasługujesz? Ewentualnie na twoim miejscu odsyłałbym je od razu do MSWIA, żeby podzielili po równo na służby im podległe, gdyż im się to należy, nie to co nam 😉
Proszę wskazać kiedy powiedziałem, że nie zasługuję na dodatek mieszkaniowy.
To raczej z twoimi mało-logicznymi argumentami skoro uważasz, że bezwzględnie należy ci się dany dodatek a go nie masz, to powinieneś go ukraść, ewentualnie zdobyć siłą z budżetu.

"Adrzar" - Myślę, że jednak nie przeczytałeś ostatniego pisma albo dokładnie albo w całości. Dyskryminacja nie jest tam żadnym powołanym argumentem. Argumenty są zupełnie inne i jest ich tam przedstawionych wiele. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać..., bo bez tego trudno dyskutować merytorycznie.
W związku z powyższym, proszę wskazać, jaki jest powód dla którego funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej, mają być dyskryminowani, gorzej traktowani w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych?
(...) MAJĄ BYĆ DYSKRYMINOWANI (...)
Rzeczywiście, ciężko z twoją ignorancja dyskutować merytorycznie.

Adrzar piszesz wielokrotnie, że do nas tylu chętnych, ale porozmawiaj z osobami zajmującymi się naborami. Pytam raz jednej osoby, "jak tam nabór, rozmowy?"..padła odpowiedź: "a daj spokój, nie ma z czego wybrać" i tu opis co i jak. A słyszałeś o przykładowej historii jak starszy funkcjonariusz mówi do nowoprzyjętego by mu ten podał numery osobówki, na co ten "z przodu czy z tyłu?" Chodzi o to by przyjmować jak najbardziej wartościowych, bo tacy to sobie przebierają i bardziej lgną do innych służb. Zobacz ilu też po krótkim czasie ucieka od nas do innych służb wraz z doświadczeniem i uprawnieniami.

🤐

Adrzar piszesz wielokrotnie, że do nas tylu chętnych, ale porozmawiaj z osobami zajmującymi się naborami. Pytam raz jednej osoby, "jak tam nabór, rozmowy?"..padła odpowiedź: "a daj spokój, nie ma z czego wybrać" i tu opis co i jak. A słyszałeś o przykładowej historii jak starszy funkcjonariusz mówi do nowoprzyjętego by mu ten podał numery osobówki, na co ten "z przodu czy z tyłu?" Chodzi o to by przyjmować jak najbardziej wartościowych, bo tacy to sobie przebierają i bardziej lgną do innych służb. Zobacz ilu też po krótkim czasie ucieka od nas do innych służb wraz z doświadczeniem i uprawnieniami.
Ależ ja to wszystko znam i rozumiem. Problem w tym, że OFICJALNIE braków kadrowych u nas nie ma, bo nabory są raz w roku. Za to w policji i SG brakuje mnóstwo ludzi i czymś ich trzeba przyciągnąć (nawet miernoty, które pytają o numery rejestracyjne).
Nadal nikt nie odpowiedział na pytanie jak przekonać MF/Rząd do przyznania nam dodatków mieszkaniowych.

(...) MAJĄ BYĆ DYSKRYMINOWANI (...)
Rzeczywiście, ciężko z twoją ignorancja dyskutować merytorycznie.
No tak, bo zobaczyłeś jedno słowo w tekście, które Ci pasuje i nic więcej nie widzisz. Nauka czytania to była chyba w podstawówce .... Dobra, koniec tematu, bo to odbiega od tematu i nic nie wnosi do dyskusji.

Ależ ja to wszystko znam i rozumiem. Problem w tym, że OFICJALNIE braków kadrowych u nas nie ma, bo nabory są raz w roku. Za to w policji i SG brakuje mnóstwo ludzi i czymś ich trzeba przyciągnąć (nawet miernoty, które pytają o numery rejestracyjne).
Nadal nikt nie odpowiedział na pytanie jak przekonać MF/Rząd do przyznania nam dodatków mieszkaniowych.
Ale nie czekaj na gotową odpowiedź, tylko sam daj pomysł.

No tak, bo zobaczyłeś jedno słowo w tekście, które Ci pasuje i nic więcej nie widzisz. Nauka czytania to była chyba w podstawówce .... Dobra, koniec tematu, bo to odbiega od tematu i nic nie wnosi do dyskusji.
Mam ci policzyć ile razy w danym piśmie występuje słowo "dyskryminacja"?

Ale nie czekaj na gotową odpowiedź, tylko sam daj pomysł.
OK, przepraszam. W takim razie czym chcemy wywalczyć te dodatki, bo ja nie mam pomysłu na żadne logiczne argumenty i uważam, że gadanie o dyskryminacji nic nie wskóra.
Po raz kolejny twoja ignorancja nie pozwala na normalną rozmowę z tobą. Mam nadzieję, że przestaniesz wstawiać wypowiedzi odbiegające od tematu.

Po raz kolejny twoja ignorancja nie pozwala na normalną rozmowę z tobą. Mam nadzieję, że przestaniesz wstawiać wypowiedzi odbiegające od tematu.
Z wzajemnością. Szkoda mego czasu. Nic nie wnosisz do dyskusji, wyłącznie marudzenie. W sumie to najłatwiejsze.

Proszę wskazać kiedy powiedziałem, że nie zasługuję na dodatek mieszkaniowy.
To raczej z twoimi mało-logicznymi argumentami skoro uważasz, że bezwzględnie należy ci się dany dodatek a go nie masz, to powinieneś go ukraść, ewentualnie zdobyć siłą z budżetu.
Chodzi nie tylko o to żeby przyjmować nowych, ale żeby też zatrzymać starych. Parę lat temu się tu zatrudniałem i gówno wiedziałem gdyby nie stara doświadczona kadra nadal by tak było. Niestety najwartościowszych nie nauczysz się z czytania ustaw czy wytycznych, a z pracy z ludźmi, którzy zjedli na tym zęby. Jeśli będziemy czekać na to aż odejdą starzy, żeby zrobić nowy duży nabór to jest równia pochyła w dół. To powinno być płynne. W piśmie jest to wskazane, jednak jak nie przyjmuje się żadnych argumentów oprócz swoich no to wychodzi jak wychodzi...

Dzień dobry, nie ma co dyskutować w kontekście, co jest w piśmie, a czego nie ma. Pytanie jest zasadnicze:
1/ Czy Służba Celno - Skarbowa jest służbą mundurową?
Jeśli odpowiedź jest pozytywna, to
2/ DLACZEGO FUNKCJONARIUSZE SŁUŻBY CELNO - SKARBOWEJ SĄ POMIJANI czyli dyskryminowani w związku z przyznaniem świadczenia mieszkaniowego ?
3/ Dlaczego nie ma dialogu pomiędzy SKAS a naszym ZZ w tym zakresie ?

I pytanie zasadnicze CZY ŚRODOWISKO jest ZDETERMINOWANE i uważa, że należy podjąć wszelkie działania zgodne z prawem, by powiedzieć STOP DYSKRYMINACJI?

Back
Do góry