Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej? - ŚWIADCZENIA MIESZKANIOWE DLA SCS

Witajcie,

Komunikat dot. świadczenia mieszkaniowego dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej i braku reakcji przedstawicieli rządu oraz Ministerstwa Finansów.

Publikujemy pismo z dnia 26 lutego 2025 r. do Premiera Rady Ministrów Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Przewodniczącego Komisji Finansów Publicznych Pana Janusza Cichonia, w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym, na wzór Ministerstwa Obrony Narodowej oraz jak publicznie obiecał to świadczenie Premier Pan Donald Tusk, służbom podległym resortowi MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, SOP oraz Państwowej Straży Pożarnej.

Pierwsze pismo w sprawie objęcia świadczeniem mieszkaniowym również funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, wystosowaliśmy do Ministra Finansów Andrzeja Domańskiego oraz Szefa Krajowej Administracji Skarbowej Pana Marcina Łobody w dniu 22.01.2025 r.

Następnie, w dniu 06.02.2025 r., pismem nr FSM 1/2/2025, skierowanym do Premiera Pana Donalda Tuska, Ministra Finansów Pana Andrzeja Domańskiego oraz Szefa KAS Pana Marcina Łobody, postulaty nasze poparła Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych, zrzeszająca związki zawodowe służb mundurowych podległych MSWiA, tj. Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Ministrowi Sprawiedliwości Służby Więziennej, oraz Ministrowi Finansów Służby Celno-Skarbowej.

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi na nasze wystąpienia, nie wyznaczono żadnego terminu spotkania ze związkami zawodowymi reprezentującymi funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, podpisanymi pod wystąpieniami.

Pytamy więc "Kto odpowiada za Służbę Celno-Skarbową i kto odpowiada przed funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej?"

Kiedy Szef Krajowej Administracji Skarbowej spotka się ze swoimi funkcjonariuszami?

Za Zarząd
Zespół ds. Świadczenia Mieszkaniowego

Attachments

Konkretnie...

Co proponujesz i jak zamierzasz to osiągnąć???

I nie uciekaj z konkretną odpowiedzią...
Odpowiadam konkretnie - nie wiem. NIE WIEM, więc nic nie proponuję, ale wiem, że pisanie pism o dyskryminacji nic nie da, co już widać, skoro nikt nie raczył na nie odpisać.
Konkretne rozwiązania podał @byku i wydają się ciekawe. Problem w tym, że zablokowanie dostaw na Ukrainę jest mocno niepolityczne, szczególnie w tym konkretnym czasie. Ze swej strony mogę dodać, że jak najbardziej przyłączę się do protestu, problem w tym, że zrzucamy tutaj najwięcej odpowiedzialności na Izbę Rzeszowską oraz Gdańską/Szczecińską (nie wiem która obsługuje strategiczne porty). Na pewno dobrym rozwiązaniem jest podłączenie się pod strajk SW i wspólna walka.

Odpowiadam konkretnie - nie wiem. NIE WIEM, więc nic nie proponuję, ale wiem, że pisanie pism o dyskryminacji nic nie da, co już widać, skoro nikt nie raczył na nie odpisać.
Konkretne rozwiązania podał @byku i wydają się ciekawe. Problem w tym, że zablokowanie dostaw na Ukrainę jest mocno niepolityczne, szczególnie w tym konkretnym czasie. Ze swej strony mogę dodać, że jak najbardziej przyłączę się do protestu, problem w tym, że zrzucamy tutaj najwięcej odpowiedzialności na Izbę Rzeszowską oraz Gdańską/Szczecińską (nie wiem która obsługuje strategiczne porty). Na pewno dobrym rozwiązaniem jest podłączenie się pod strajk SW i wspólna walka.
Skoro nie wiesz jak coś osiągnąć, to skąd do ciężkiej możesz wiedzieć co nie spowoduje osiągnìęcia celu???

Nie siej defetyzmu...

Zaufaj tym, którzy przez ostatnie kilkadziesiąt lat brali udział w dziesiątkach akcji i przedsięwzięć, które prędzej czy później w przeważającej części zakończyły się sukcesem...

Zamilcz albo zaproponuj coś realnego i sensownego i skończ z tą krytyką...

Tyle osòb ci to pisze a ty swoje...

Masz syndrom mesjasza czy jak ?

W jedności siła...

W jedności...

A większość definiuje działania i kierunek...

Nie dociera że teksty to bez sensu są pożywką dla mf i są ze szkodą dla nas???

Chłopie!!!

Ps. A co do sensu pism poucz się o sporach zbiorowych , uprawnieniach zz, obowiązkowych krokach poprzedzających legalne spory i protesty..

Nie wiesz to się nie sil na mądrości marudy to się nie uda...

Skoro nie wiesz jak coś osiągnąć, to skąd do ciężkiej możesz wiedzieć co nie spowoduje osiągnìęcia celu???

Nie siej defetyzmu...

Zaufaj tym, którzy przez ostatnie kilkadziesiąt lat brali udział w dziesiątkach akcji i przedsięwzięć, które prędzej czy później w przeważającej części zakończyły się sukcesem...

Zamilcz albo zaproponuj coś realnego i sensownego i skończ z tą krytyką...

Tyle osòb ci to pisze a ty swoje...

Masz syndrom mesjasza czy jak ?

W jedności siła...

W jedności...

A większość definiuje działania i kierunek...

Nie dociera że teksty to bez sensu są pożywką dla mf i są ze szkodą dla nas???

Chłopie!!!

Ps. A co do sensu pism poucz się o sporach zbiorowych , uprawnieniach zz, obowiązkowych krokach poprzedzających legalne spory i protesty..

Nie wiesz to się nie sil na mądrości marudy to się nie uda...
Czy Związek...
napisał pismo...?
Czy na pismo...
ktoś raczył odpowiedzieć...?
Czy w związku z tym, że...
decydenci mają nas....
w głębokim poważaniu (nie wiem czy jest to równie obraźliwe co podcieranie się)...
nie dowodzi to tezy, że...
pisma o dyskryminacji nie działają...?

Nie chcę ufać tym...
co dbają tylko o jedna grupę społeczną funkcjonariuszy...
choć dodatki mieszkaniowe...
bardziej pomogą młodym niż starym...

Na szczęście mamy jeszcze...
resztę wolności słowa...
i wypowiadać się mogą nie tylko ci...
co wychwalają pod niebiosa obecną władze/związki itp. ...
ale również ci...
co maja inne zdanie...
a nawet ich krytykują...

Może i mam syndrom...
mesjasza...
a może chce wam pokazać...
że z pism nic nie wynika...
a chciałbym żeby wynikało...
bo mnie też zależy...
na dodatku mieszkaniowym...

Nie sądzę, że MF...
interesuje co się dzieje...
na tym forum...,
ale nawet gdyby...
to ani słowa defetyzmu...
ani jedności walki...
nie mają najmniejszego wpływu...
na ich decyzję...
Ich będą boleć...
konkretne działania...
a nie pisanie pism...
o dyskryminacji...

PS. W pełni rozumiem, że pisma są ważne. W pełni rozumiem, że jeśli chcemy dziać zgodnie z prawem to powinniśmy od nich zacząć. Ale wiem też, że w tej kwestii nie mają najmniejszego znaczenia (poza prawnym) i z góry było wiadomo, że tka to się skończy. Dlatego przy braku odpowiedzi powinniśmy natychmiast zagrozić strajkiem, a za chwilę wdrożyć go w życie. Tylko tyle i aż tyle.

PPS. Strasznie ciężko czyta się tekst, który jest napisany niezgodnie z zasadami interpunkcji. Rozumiem, że próbujesz być fajny, ale nadużywanie wielokropków nie czyni z ciebie nikogo wyjątkowego. I skoro ty mi każesz zamilknąć, to ja ci każe pisać poprawnie po polsku,.

Czy Związek...
napisał pismo...?
Czy na pismo...
decydenci mają nas....
w głębokim poważaniu (nie wiem czy jest to równie obraźliwe co podcieranie się)...

Nie chcę ufać tym...

resztę wolności słowa...
ale również ci...
co maja inne zdanie...
a nawet ich krytykują...

Może i mam syndrom...
mesjasza...
bo mnie też zależy...

Nie sądzę, że MF...
na tym forum...,
ale nawet gdyby...
ani jedności walki...
na ich decyzję...
Ich będą boleć...
konkretne działania...
a nie pisanie pism...
o dyskryminacji...

PS. W pełni rozumiem, że pisma są ważne. W pełni rozumiem, że jeśli chcemy dziać zgodnie z prawem to powinniśmy od nich zacząć. Ale wiem też, że w tej kwestii nie mają najmniejszego znaczenia (poza prawnym) i z góry było wiadomo, że tka to się skończy. Dlatego przy braku odpowiedzi powinniśmy natychmiast zagrozić strajkiem, a za chwilę wdrożyć go w życie. Tylko tyle i aż tyle.

PPS. Strasznie ciężko czyta się tekst, który jest napisany niezgodnie z zasadami interpunkcji. Rozumiem, że próbujesz być fajny, ale nadużywanie wielokropków nie czyni z ciebie nikogo wyjątkowego. I skoro ty mi każesz zamilknąć, to ja ci każe pisać poprawnie po polsku,.
Buahaha...

Kropki to trochę za mało by uzyskać efekt ...

Czy Związek...
napisał pismo...?
Czy na pismo...
decydenci mają nas....

Nie chcę ufać tym...

resztę wolności słowa...
ale również ci...
co maja inne zdanie...
a nawet ich krytykują...

Może i mam syndrom...
mesjasza...
bo mnie też zależy...

Nie sądzę, że MF...
na tym forum...,
ale nawet gdyby...
ani jedności walki...
na ich decyzję...
Ich będą boleć...
konkretne działania...
a nie pisanie pism...
o dyskryminacji...

🤐

. Problem w tym, że zablokowanie dostaw na Ukrainę jest mocno niepolityczne, szczególnie w tym konkretnym czasie. Ze swej strony mogę dodać, że jak najbardziej przyłączę się do protestu, problem w tym, że zrzucamy tutaj najwięcej odpowiedzialności na Izbę Rzeszowską oraz Gdańską/Szczecińską (nie wiem która obsługuje strategiczne porty). Na pewno dobrym rozwiązaniem jest podłączenie się pod strajk SW i wspólna walka.
Właśnie o to chodzi że musi być rezonans w MF po naszych działaniach a wstrzymanie przejazdów na Ukrainę na 1 dzień na razie, nikogo nie zbawi ani nie pogrzebie (bez amerykańskich dolarów niewiele będzie do przewiezienia przez granicę) a OC wewnętrzne też mają nieraz maszyny górnicze za kilka mln, ale takie transporty nie idą tamtędy codziennie bez wsparcia portów i lotnisk nic nie ugramy!

Właśnie o to chodzi że musi być rezonans w MF po naszych działaniach a wstrzymanie przejazdów na Ukrainę na 1 dzień na razie, nikogo nie zbawi ani nie pogrzebie (bez amerykańskich dolarów niewiele będzie do przewiezienia przez granicę) a OC wewnętrzne też mają nieraz maszyny górnicze za kilka mln, ale takie transporty nie idą tamtędy codziennie bez wsparcia portów i lotnisk nic nie ugramy!
🤐TS🤐

To już nam obwieściłeś co nie ma sensu...

Ale co ma sens?

Co powinniśmy zrobić, co da nam sukces?

Opcje! Kowalski...

Konkretnie...

Już pisałem w wcześniejszych postach, zacznij czytać ze zrozumieniem bo robisz off-top i zaśmiecasz forum

Jak na razie, uskuteczniacie najgorszą opcję w Naszej sprawie - wzajemną kłótnię!
Może jednak zaczniemy WSZYSCY szukać co nas łączy, co możemy i chcemy zrobić wspólnie, pokornie pomijając kwestie wątpliwości i niezgody. Powtórzę - POKORNIE - co nie oznacza uległości wobec interlokutorów, lecz dojrzałość wobec naszego środowiska ...

Rząd przyzna nam dodatki mieszkaniowe "tak jak on je rozumie"!

...
"Niezmiennie więc podtrzymuję zaproszenie do udziału w najbliższym spotkaniu Zespołu do spraw opracowania rozwiązań na rzecz poprawy warunków pełnienia służby i bezpieczeństwa funkcjonariuszy Służby Więziennej, które odbędzie się 5 marca o godz. 11.00 w Ministerstwie Sprawiedliwości. Jego przedmiotem, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, będzie wprowadzenie w Służbie Więziennej świadczeń mieszkaniowych na wzór obowiązujących w Wojsku Polskim oraz planowanych w służbach podległych MSWiA."
...

Z tego wynika, że prędzej czy później SW będzie mieć owe dodatki.
Rzecz jasna - "na wzór WP" ...

Ostatnia edycja:
To tylko pokazuje, że drastyczne środki przynoszą efekty... a u nas? Minister i SKAS nawet nam nie odpisali, kompletne zero. Czy związki są w kontakcie z SW? Czy my też planujemy zrobić cokolwiek żeby nawiązać dialog z MF-em?

Back
Do góry