KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

To co zaraz powiecie, że lepsza emerytura z ZUS niż składana? mundurowa i zusowska?
Jeśli ktoś ma odpowiedni staż w szczególnym charakterze, to emka tylko z ZUS może okazać się porównywalna z mieszaną. Dotyczy to tylko najstarszych celników, którzy mieli duży kapitał początkowy.
Osoby które do emki z ZUS mają jeszcze z 10 lat może opłacać się emka tylko mundurowa (art 15aa), zwłaszcza jeśli nazbierają ogólnego stażu ponad 32 lata. Mogą odejść na pełną i dość bogatą emkę mundurową, a jeśli chcą jeszcze pracować nie muszą się martwić o obcinanie emerytury.
Osoby blisko zusowskiego wieku emerytalnego muszą dokładnie przekalkulować swój przypadek i w większości przypadków emka mieszana będzie lepszym wyborem.
No to kalkulatory w dłoń!

Po sukcesie i podpisaniu ustawy u zmianie ustawy zaopatrzeniowej, chcę się odnieść do wcześniejszych wypowiedzi kolegi @Nox, który jest zawiedziony pracami ZZ. Analizując tą ustawę, mogę stwierdzić, że w dodanym art. 18ga nie ma rozróżnienia między pracownikami UKS i US, Kryterium dotyczy jedynie okresu zatrudnienia w IC od 01.09.2003 do 30.06.2010 r. i wykonywania zadań w zakresie pkt 1-3, oraz przekształcenia stosunku pracy w stosunek służby.
Jeśli kolega Nox spełnił te kryterium, podlega ustawie zaopatrzeniowej w zmienionym kształcie.
Pozdrawiam i życzę Wam spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

• Lubię
Reactions: Nox
Ja także gratuluję wszystkim tym którzy stali się beneficjentami tej ustawy szczególnie osobom ucywilnionym bo dla mnie było to mówiąc delikatnie łajdactwem. Gratuluje także byłym uksowcom z którymi bardzo często rozmawiam o tym jak zostałem potraktowany (i tacy pracownicy jak ja). Jako ludzie bardzo rozsądni nie pojmują dlaczego związki w swojej petycji wykluczyły, jak to mówią naszych współpracowników tym bardziej, że grupa senatorów (na samym początku) w swoim projekcie objęła wszystkich pracowników benefitami ustawy, nie tylko uksowców.
Pozostało mi tylko złożenie wniosku do dyrektora, później postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia, później zażalenie do szefa kas, później podtrzymanie z jego strony postanowienia dyrektora, następnie skarga do WSA, jeśli ten podtrzyma słuszność odmowy wydania zaświadczenia, to do NSA o kasacje i dopiero można skierować "sprawę" do Trybunału Konstytucyjnego.

DZIĘKUJĘ ZWIĄZKOM ZAWODOWYM ZA TE MOJE PRZYSZŁE DOŚWIADCZENIA.

I życzę jak moja przedmówczyni wszystkim spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Back
Do góry