KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Mam prośbę do Zarządu, by skierował do MF / SKAS, najlepiej jeszcze przed Świętami, aby ten pilnie rozesłał do DIASów informację/instrukcję dotyczącą wydawania nam zaświadczeń do ZER.
Dołączam się do prośby i ewentualnie jeszcze prośba o jakiś komunikat co zdaniem prawników związku ze sprawami zawisłymi w sądach ?

Mam prośbę do Zarządu, by skierował do MF / SKAS, najlepiej jeszcze przed Świętami, aby ten pilnie rozesłał do DIASów informację/instrukcję dotyczącą wydawania nam zaświadczeń do ZER.

Nie za bardzo Rozumię z czego się cieszycie.
Napewno MF na reke będzie aby pobierać jedną emkę.
W momencie kiedy lata ucywilnienia zgłoście do ZER to druga emerytura z ZUS będzie okrojona o te właśnie lata , dosyć konkretne dochody, plus zlikwidują kapitał początkowy , OFe i te wszystkie najlepsze lata zarobkowe.
Zyskacie na emeryturze mundurowej 300zlotych a stracicie 300tysiecy kapitału plus OFE - czyli pieniądze Dziedziczone ! Przemyślcie to. Nie wyobrażam sobie , żeby teraz pójść na jedną emeryturę . Niestety mam też znajomych , którzy poszli tylko na emkę z ZUS , gdyż mieli lepszy kapitał, a DIAS uzupełnił składki .

Nie za bardzo Rozumię z czego się cieszycie.
Napewno MF na reke będzie aby pobierać jedną emkę.
W momencie kiedy lata ucywilnienia zgłoście do ZER to druga emerytura z ZUS będzie okrojona o te właśnie lata , dosyć konkretne dochody, plus zlikwidują kapitał początkowy , OFe i te wszystkie najlepsze lata zarobkowe.
Zyskacie na emeryturze mundurowej 300zlotych a stracicie 300tysiecy kapitału plus OFE - czyli pieniądze Dziedziczone ! Przemyślcie to. Nie wyobrażam sobie , żeby teraz pójść na jedną emeryturę . Niestety mam też znajomych , którzy poszli tylko na emkę z ZUS , gdyż mieli lepszy kapitał, a DIAS uzupełnił składki .
Nie rozumiem o czym piszesz. Dlaczego uważasz, że kapitał początkowy i OFE zostaną zlikwidowane? Niby dlaczego doliczenie ucywilnienia jako okres równorzędny ze służbą miałoby oznaczać przejście na na jedną emeryturę?

Dołączam się do prośby i ewentualnie jeszcze prośba o jakiś komunikat co zdaniem prawników związku ze sprawami zawisłymi w sądach ?
Podpinam się do prośby kolegów.
Zaraz się dowiemy (moim zdaniem) jak krętymi ścieżkami poszło MF z pomysłem wydawania tych zaświadczeń (o zaliczeniu pracy w cywilu w IAS jako równorzędnych do służby w UCS) bo przecież gdyby to miałoby być takie proste to z automatu dotyczyłoby wszystkich i nikt nie zadawałby sobie trudu z wydawaniem zaświadczeń.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem o czym piszesz. Dlaczego uważasz, że kapitał początkowy i OFE zostaną zlikwidowane? Niby dlaczego doliczenie ucywilnienia jako okres równorzędny ze służbą miałoby oznaczać przejście na na jedną emeryturę?

Wszystko zależy z jakiego artykułu przejdziesz na emeryturę mundurową. Są takie art z których tracisz drugą emkę , OFe , kapitał
ZUS.
Jeżeli dodasz do emki mundurowej lata ucywilnienia , to tych
Lat już nie doliczysz do Zusowskiej .
ZER współpracuje z ZUS i wystawia zaświadczenia , jakie lata są
zabrane do emki mundurowej.
Trzeba wszystko bardzo dobrze przekalkulować.
Składając wniosek o emeryturę mundurową decydujesz z jakiego
Artykułu chcesz emeryturę , jakie lata zastosować do wysługi
Emerytalnej/mundurowej/, z jakich lat chcesz średnią z 10lat.
Pozostałe lata zostaną do drugiej emerytury zus. To tak w skrócie.

Podpinam się do prośby kolegów.
Zaraz się dowiemy (moim zdaniem) jak krętymi ścieżkami poszło MF z pomysłem wydawania tych zaświadczeń (o zaliczeniu pracy w cywilu w IAS jako równorzędnych do służby w UCS) bo przecież gdyby to miałoby być takie proste to z automatu dotyczyłoby wszystkich i nikt nie zadawałby sobie trudu z wydawaniem zaświadczeń.
Rzuciłem hasło o ustawie pani z kadr i usłyszałem, że “jak poprzednio , NUCS zrobi komisję, która będzie zaliczać lata” Na moja uwagę, że on tu nie ma nic do gadania, usłyszałem że mają nawet 60 dni na odpowiedź. A tak w ogóle to MF musi im wydać polecenie”
Od razu wróciły wspomnienia 2017 roku, jak nam nogę podstawiali

Back
Do góry