KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Mam prośbę do Zarządu, by skierował do MF / SKAS, najlepiej jeszcze przed Świętami, aby ten pilnie rozesłał do DIASów informację/instrukcję dotyczącą wydawania nam zaświadczeń do ZER.

Nie za bardzo Rozumię z czego się cieszycie.
Napewno MF na reke będzie aby pobierać jedną emkę.
W momencie kiedy lata ucywilnienia zgłoście do ZER to druga emerytura z ZUS będzie okrojona o te właśnie lata , dosyć konkretne dochody, plus zlikwidują kapitał początkowy , OFe i te wszystkie najlepsze lata zarobkowe.
Zyskacie na emeryturze mundurowej 300zlotych a stracicie 300tysiecy kapitału plus OFE - czyli pieniądze Dziedziczone ! Przemyślcie to. Nie wyobrażam sobie , żeby teraz pójść na jedną emeryturę . Niestety mam też znajomych , którzy poszli tylko na emkę z ZUS , gdyż mieli lepszy kapitał, a DIAS uzupełnił składki .

Nie za bardzo Rozumię z czego się cieszycie.
Napewno MF na reke będzie aby pobierać jedną emkę.
W momencie kiedy lata ucywilnienia zgłoście do ZER to druga emerytura z ZUS będzie okrojona o te właśnie lata , dosyć konkretne dochody, plus zlikwidują kapitał początkowy , OFe i te wszystkie najlepsze lata zarobkowe.
Zyskacie na emeryturze mundurowej 300zlotych a stracicie 300tysiecy kapitału plus OFE - czyli pieniądze Dziedziczone ! Przemyślcie to. Nie wyobrażam sobie , żeby teraz pójść na jedną emeryturę . Niestety mam też znajomych , którzy poszli tylko na emkę z ZUS , gdyż mieli lepszy kapitał, a DIAS uzupełnił składki .
Nie rozumiem o czym piszesz. Dlaczego uważasz, że kapitał początkowy i OFE zostaną zlikwidowane? Niby dlaczego doliczenie ucywilnienia jako okres równorzędny ze służbą miałoby oznaczać przejście na na jedną emeryturę?

Dołączam się do prośby i ewentualnie jeszcze prośba o jakiś komunikat co zdaniem prawników związku ze sprawami zawisłymi w sądach ?
Podpinam się do prośby kolegów.
Zaraz się dowiemy (moim zdaniem) jak krętymi ścieżkami poszło MF z pomysłem wydawania tych zaświadczeń (o zaliczeniu pracy w cywilu w IAS jako równorzędnych do służby w UCS) bo przecież gdyby to miałoby być takie proste to z automatu dotyczyłoby wszystkich i nikt nie zadawałby sobie trudu z wydawaniem zaświadczeń.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem o czym piszesz. Dlaczego uważasz, że kapitał początkowy i OFE zostaną zlikwidowane? Niby dlaczego doliczenie ucywilnienia jako okres równorzędny ze służbą miałoby oznaczać przejście na na jedną emeryturę?

Wszystko zależy z jakiego artykułu przejdziesz na emeryturę mundurową. Są takie art z których tracisz drugą emkę , OFe , kapitał
ZUS.
Jeżeli dodasz do emki mundurowej lata ucywilnienia , to tych
Lat już nie doliczysz do Zusowskiej .
ZER współpracuje z ZUS i wystawia zaświadczenia , jakie lata są
zabrane do emki mundurowej.
Trzeba wszystko bardzo dobrze przekalkulować.
Składając wniosek o emeryturę mundurową decydujesz z jakiego
Artykułu chcesz emeryturę , jakie lata zastosować do wysługi
Emerytalnej/mundurowej/, z jakich lat chcesz średnią z 10lat.
Pozostałe lata zostaną do drugiej emerytury zus. To tak w skrócie.

Podpinam się do prośby kolegów.
Zaraz się dowiemy (moim zdaniem) jak krętymi ścieżkami poszło MF z pomysłem wydawania tych zaświadczeń (o zaliczeniu pracy w cywilu w IAS jako równorzędnych do służby w UCS) bo przecież gdyby to miałoby być takie proste to z automatu dotyczyłoby wszystkich i nikt nie zadawałby sobie trudu z wydawaniem zaświadczeń.
Rzuciłem hasło o ustawie pani z kadr i usłyszałem, że “jak poprzednio , NUCS zrobi komisję, która będzie zaliczać lata” Na moja uwagę, że on tu nie ma nic do gadania, usłyszałem że mają nawet 60 dni na odpowiedź. A tak w ogóle to MF musi im wydać polecenie”
Od razu wróciły wspomnienia 2017 roku, jak nam nogę podstawiali

Rzuciłem hasło o ustawie pani z kadr i usłyszałem, że “jak poprzednio , NUCS zrobi komisję, która będzie zaliczać lata” Na moja uwagę, że on tu nie ma nic do gadania, usłyszałem że mają nawet 60 dni na odpowiedź. A tak w ogóle to MF musi im wydać polecenie”
Od razu wróciły wspomnienia 2017 roku, jak nam nogę podstawiali
wydaje sie że wystarczającą podstawą do złożenia wnisku będzie opublikowana ustawa od dnia jej wejścia w życie. co do wniosku jeżeli ustawa go nie formalizuje wystarczy kartka w kratkę. reszta to już broszka dias. z tego co pamiętam to dotyczy tych co zostali ucywolnieni i przywróceni na 150 więc dais musi się dokopać do obydwu tych dokumentów w teczce osobowej.

Back
Do góry