KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Jeśli dobrze zrozumiałam - funkcjonariusz, który przeszedł do SC z Sznp, odchodzi na emeryturę powiedzmy 28.02.25 i do tego momentu zmiana ustawy nie wchodzi w życie to przejście na emeryturę, to wydaje mi się, że raczej zamyka to możliwość wnioskowania do DIAS o zaświadczenie o zaliczenie tego okresu do okresu równorzędnego ze służbą i ponowne zwrócenie się do ZER o ponowne przeliczenie emerytury. Aczkolwiek - jeżeli taka możliwość mają osoby , które już są na emeryturze a zostały wcześniej ucywilnione i powróciły do służby, to co do zasady też powinna być taka możliwość. Nie doczytałam - przyznaje - dokładnie nowych zapisów ustawy w tym zakresie. Wrócę do tego , bo może taka poprawka powinna być lub jednak należy poczekać z przejściem na emeryturę. Ostatecznie nie ucywilnieni funkcjonariusze celni z sznp dopiero w lipcu osiągnęli 15 lat. Warto poczekać na ustawę bo zyskuje się aż 7 lat.
Może ktoś już doczytał i może się odnieść?

Jeśli dobrze zrozumiałam - funkcjonariusz, który przeszedł do SC z Sznp, odchodzi na emeryturę powiedzmy 28.02.25 i do tego momentu zmiana ustawy nie wchodzi w życie to przejście na emeryturę, to wydaje mi się, że raczej zamyka to możliwość wnioskowania do DIAS o zaświadczenie o zaliczenie tego okresu do okresu równorzędnego ze służbą i ponowne zwrócenie się do ZER o ponowne przeliczenie emerytury. Aczkolwiek - jeżeli taka możliwość mają osoby , które już są na emeryturze a zostały wcześniej ucywilnione i powróciły do służby, to co do zasady też powinna być taka możliwość. Nie doczytałam - przyznaje - dokładnie nowych zapisów ustawy w tym zakresie. Wrócę do tego , bo może taka poprawka powinna być lub jednak należy poczekać z przejściem na emeryturę. Ostatecznie nie ucywilnieni funkcjonariusze celni z sznp dopiero w lipcu osiągnęli 15 lat. Warto poczekać na ustawę bo zyskuje się aż 7 lat.
Może ktoś już doczytał i może się odnieść?
Uważam,że zamyka to możliwość.Chyba,że nastąpi powrót do służby na min. 12 miesięcy. Co w praktyce ciężko sobie wyobrazić , bo chodzi raczej o wiekowe osoby. Ale to tylko moje zdanie.Dopiero jak wypowie się ZOI WRO to będziemy mieli pewność w tym temacie.

Uważam,że zamyka to możliwość.Chyba,że nastąpi powrót do służby na min. 12 miesięcy. Co w praktyce ciężko sobie wyobrazić , bo chodzi raczej o wiekowe osoby. Ale to tylko moje zdanie.Dopiero jak wypowie się ZOI WRO to będziemy mieli pewność w tym temacie.
Zwróć uwagę, z której strony "cywilności" jest zastosowany ów powrót do służby ...

I co z tego, że "garstka" ??
Choćby był tylko jeden, to temu jednemu też należy się sprawiedliwość !!
Pisząc garstka miałem na myśli to , że zaliczenie tym osobom (najbardziej poszkodowanym) lat zerowych według ostatniego, średniego lub przynajmniej minimalnego uposażenia nie będzie miało prawie żadnych skutków finansowych dla państwa a przynajmniej w części zrekompensuje krzywdy przez to państwo wyrządzone . Jestem wśród tej garstki - mam tylko 6 kolejnych lat z uposażeniem.

Back
Do góry