KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Ja uważam , że związki jeszcze moga powalczyć a nie składać broń... Nie przyjęli uwag wcześniejszych to można próbować odnieść się do rządowych zarzutów i wymyśleć nowe. A nie wskazywać , że nie ma woli...
Myślę, że nie ma woli walki już związek....:( i poddaje się na ostatniej prostej zamiast próbować dobiec do mety ....
Po pierwsze - związek to my, wszyscy członkowie
Po drugie - z czego wynikają wnioski, że zarząd się poddaje
Przecież te kilkanaście osób z zarządu ma tyle tematów do ogarnięcia, a wszystkie ważne i pilne, że nie wiem jak to możliwe, że to tak szeroko działa.

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że te dyskusje zbaczają gdzieś na manowce? Jak zawsze u Polaków, a kto co zrobił, a kto nic nie zrobił, a czyja uwaga była słuszna itp.itd.
Dotychczas były to uwagi do projektu rządowego. To Sejm decyduje o ostatecznym kształcie ustawy i tu należy się skupić aby przekonać posłów do naszych uwag.

Jak pisałem wczoraj optuję za usunięciem zapisu (o ile taki w rządowej wersji ostatecznej faktycznie się znajduje), że nie dotyczy osób, które za okres pauzowania otrzymują emeryturę z ZUS (FUS).

Oczywiście jestem za tym aby wynagrodzenia w okresie pauzowania o charakterze stałym były odbruttowione (odliczone składki emerytalne,rentowe, naliczone hipotetyczne wynagrodzenie z uwzględnieniem wysługi lat np. 25%, a nie 20%) i można było je uwzględniać we wskaźniku 10 lat.

do: młoda

Jeżeli wzrok mnie myli, to art. 18ga ust. 2 mówi o tym, że okresy pauzowania zostaną wliczone do wysługi emerytalnej. To spowoduje (oczywiście tylko u niektórych, którzy nie przekroczyli 75% lub 80%) wzrost wskaźnika emerytury o 2,6% za każdy rok pauzowania, czyli nastąpi wzrost emerytury.

No i dodatkowa uwaga.

Na litość ten tego, nie używajmy w oficjalnych ustaleniach, w komisji, rozmowach/petycjach pojęcia "przywrócenie" na podstawie art. 150 ustawy o KAS. Tu wśród nas możemy tego używać, bo każdy wie o co chodzi. Oficjalnie art. 150 to "propozycja przeniesienia do pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej". Przywrócenie może nastąpić tylko na podstawie art. 184 ustawy.

Później okaże się, że trafi się jakich "dochtór" prawa i stwierdzi, że ustawodawca mając na myśli przywrócenie, powinien był się powołać na art. 184, więc ustawa jest do kosza, a my znowu będziemy w ....
Jeżeli Twoje uwagi do terminu „przywrócenie” odnosisz do mojego wpisu, to właśnie tam, gdzie został użyty przeze mnie dotyczył właśnie art. 184 a nie art. 150. Chodziło mi o takich, którzy nie dostali żadnej propozycji, zwolniono ich po 3-ech m-cach z KAS i poszli z tym do sądu. Przywrócono Ich, zaliczono lata do wysługi ale właśnie na zero.
A co do odniesienia się do art. 150, to po pełnej rekrutacji (jak dla nowych), liczeniu po czwartym roku od ucywilnienia stażu - nigdy nie użyje słowa „przywrócenie”

Jeżeli Twoje uwagi do terminu „przywrócenie” odnosisz do mojego wpisu, to właśnie tam, gdzie został użyty przeze mnie dotyczył właśnie art. 184 a nie art. 150. Chodziło mi o takich, którzy nie dostali żadnej propozycji, zwolniono ich po 3-ech m-cach z KAS i poszli z tym do sądu. Przywrócono Ich, zaliczono lata do wysługi ale właśnie na zero.
A co do odniesienia się do art. 150, to po pełnej rekrutacji (jak dla nowych), liczeniu po czwartym roku od ucywilnienia stażu - nigdy nie użyje słowa „przywrócenie”
Nie, nie, to nie odnosiło się do Ciebie. ;)
Sorrki jeżeli tak to zabrzmiało.

To była taka dodatkowa uwaga dla osób, które będą brać udział w ustaleniach, pisać petycję itp. Nawet na oficjalnej stronie Kancelarii Prezesa RM jest zdanie "Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej." Takie "synonimy" w języku prawniczym nie mogą być używane. Od tego później robią się zajady :D.

Po pierwsze - związek to my, wszyscy członkowie
Po drugie - z czego wynikają wnioski, że zarząd się poddaje
Przecież te kilkanaście osób z zarządu ma tyle tematów do ogarnięcia, a wszystkie ważne i pilne, że nie wiem jak to możliwe, że to tak szeroko działa.
Poddaje się w zakresie ucywilnienia i ustawy.Czy związek ma zamiar jeszcze przekonywać posłów (składać wnioski do ustawy) zanim wejdzie ona w życie.?

Ostatnia edycja:
Poddaje się w zakresie ucywilnienia i ustawy.Czy związek ma zamiar jeszcze przekonywać posłów (składać wnioski do ustawy) zanim wejdzie ona w życie.?

Szanowna Koleżanko
Obecną treść projektu należy jednak uznać za sukces i dlatego związkowi należy się szacunek.
Inna sprawa, że projekt nie jest doskonały i pozostaje nadzieja, że zarząd się nie podda, żądając
poprawy nieścisłości i zadośćuczynienia WSZYSTKIM pokrzywdzonym, a nie tylko części "powracających", czy też z dobrym bilansem kolejnych 10 lat służby ...

Szanowna Koleżanko
Obecną treść projektu należy jednak uznać za sukces i dlatego związkowi należy się szacunek.
Inna sprawa, że projekt nie jest doskonały i pozostaje nadzieja, że zarząd się nie podda, żądając
poprawy nieścisłości i zadośćuczynienia WSZYSTKIM pokrzywdzonym, a nie tylko części "powracających", czy też z dobrym bilansem kolejnych 10 lat służby ...
Owszem jest to osiągnięcie, ale nie sukces.Nadzieja, że zarząd się nie podda? A czy nie po to jest zarząd, żeby walczyć?

Jest już na liście wniesionych projektów, stronie sejmowej.
Czyli jesteśmy na tym samym etapie, co z poprzednim projektrm ustawy, który przepadł z uwagi na wybory ....
Oby tym razem udało się doprowadzić sprawę do końca.

Attachments

• Screenshot_20251017_153804_Chrome.jpg
    Screenshot_20251017_153804_Chrome.jpg
    165,8 KB · Wyświetleń: 116
  • Screenshot_20251017_134844_Chrome.jpg
    Screenshot_20251017_134844_Chrome.jpg
    228,8 KB · Wyświetleń: 115
To jeszcze projekt trafi do Komisji? Jaki jest jej skład?Chciałbym napisać parę słów na temat próby wniesienia szeregu poprawek przez różne strony społeczne i to jak zostały potraktowane przez MF.
Czyli jest szansa na wprowadzenie zmian.

To jeszcze projekt trafi do Komisji? Jaki jest jej skład?Chciałbym napisać parę słów na temat próby wniesienia szeregu poprawek przez różne strony społeczne i to jak zostały potraktowane przez MF.
Przestańcie z tymi poprawkami, bo ustawa nigdy nie wejdzie a 1 stycznia juz za rogiem!

Teraz czekamy na posiedzenie Komisji.Pozdrawiam
Pytanie do ZOI WRO i Zarządu.
Co Państwo planujecie?
Czy będą zgłaszane proby wniesienia do ustawy poprawek przez związek ? ( jeśli tak to jakich) ?
Wiem, że były odrzucone, ale prawnicy związkowi na pewno mają plan B ....
O wszystko wnioskować nie można...ale może kompromis choć
liczenie inaczej tych 10 lat ( nie ciągiem )
bądź lata zerowe choćby z najniższym uposażeniem ???
Może jeszcze coś ugramy, zwłaszcza , że MF dał prztyczka w nos
w/ s modernizacji - figa z makiem
w/s dodatku mieszkaniowego- figa z makiem ...

Przestańcie z tymi poprawkami, bo ustawa nigdy nie wejdzie a 1 stycznia juz za rogiem!
Czekaliśmy 8 lat to te parę miesięcy nikogo nie zbawi... Gdyby rząd nie chciał, to ta ustawa nie byłaby teraz Sejmie. Wyborów na horyzoncie brak, więc projekt nie przepadnie. A można tylko zyskać.

Czekaliśmy 8 lat to te parę miesięcy nikogo nie zbawi... Gdyby rząd nie chciał, to ta ustawa nie byłaby teraz Sejmie. Wyborów na horyzoncie brak, więc projekt nie przepadnie. A można tylko zyskać.
My byli UKS-owcy naprawdę nie mamy czasu i siły dalej czekać, niech ta ustawa w końcu wejdzie bo zostaniemy w końcu z niczym!

Osobiście nie mam nic do ludzi z UKSu. Znam ich naprawdę dużo. Pracowałem z nimi na początku kariery i przez połowę swojej służby w cle: w kontroli akcyzy później w szczególnym, a jeszcze później w dozorze. Będzie ok 13 lat. I teraz mam odpuścić? Z jakiego powodu? Bo zostałem zatrudniony z "ulicy" a nie z UKS. Odpowiedzcie: czy jestem gorszy, może głupszy, bo nie pochodzę z UKS... przecież to dyskryminacja w czystej postaci. I dlatego nie odpuszczę MFowi. Tym bardziej, że w mojej izbie jest takich jak ja może 5 osób.

Szczerze mówiąc to najlepiej, jakby ta ustawa w ogóle nie weszła w życie. I tak towarzystwo będzie wiecznie nie zadowolone. A czy będzie jedna mundurowa czy dwie emerytury, co to ma za znaczenie.

Back
Do góry