Korespondencja ZZ wysyłana do Pana Premiera, Pana Ministra Finansów pozostająca bez odpowiedzi i z prośbą o spotkanie - ciąg dalszy.

Szanowny Panie Premierze!

Poza marginesem pozostaje jedyna formacja mundurowa, tj. Służba Celno-Skarbowa, która podlega Panu Ministrowi Finansów .

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej zgodnie z treścią załączonego plakatu czują się " FUNKCJIONARIUSZAMI DRUGIEJ KATEGORII" oraz dyskryminowanymi wobec pozostałych formacji mundurowych podległych MSWiA oraz MS.

W związku z powyższym, po raz kolejny zwracamy się do Pana Premiera o możliwość spotkania i podjęcia stosownych działań legislacyjnych zmierzających do zrównania warunków służby, analogicznych jak w przypadku funkcjonariuszy podległych MSWiA oraz MS w przedmiotowym zakresie.

Zarząd ZZ CELNICY PL jako organizacja związkowa reprezentująca funkcjonariuszy i pracowników po raz pierwszy spotykamy się z taka ignorancją. Tak prowadzona polityka dialogu przez Pana Ministra Finansów nie jest spójna z polityką prowadzoną przez Ministra - Członka Rady Ministrów Pana Macieja Berka, w Kancelarii Premiera na temat zasad i praktyki prowadzenia konsultacji publicznych i opiniowania dokumentów rządowych, jako stałego elementu procesu prawodawczego w demokratycznym państwie prawnym.

Informację zwrotną bardzo prosimy przekazać na adres e-mail: biurozg@celnicy.pl lub jolanta.haron@mf.gov.pl, jharon@tlen.pl

Z wyrazami szacunku
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

No i super.

Z innych ale związanych tematów to widzi mi się lista loginów użytkowników forum, którzy pełnią jakieś funkcje z związku, najlepiej z przypisaną funkcją. Tak dla jasności i ucięcia zbędnych dyskusji.

A swoją drogą. Jest mi niezmiernie przykro,że to Forum jest już do niczego. Jest tu masa przebierańców, zakamuflowanych ZOI lub ich popleczników, paru userów ze "starej gwardii" i kilka innych osób.
Ja na forum aktywny jestem od początku jego działania, aczkolwiek mogę to udowodnić dopiero pierwszym wpisem @zolcim, stało się tak tylko i wyłącznie po tragicznej śmierci mojego przyjaciela podczas służby.
Czy to forum jest do zaorania?
Z tego co wiem na stronie "kas ta oddolna, pierdy mierdy" nic się nie dzieje. Tu się nic nie dzieje.
Czy ZZ ma jeszcze ochotę w ogóle z kim kolwiek rozmawiać, słuchać, odpowiadać? A może zaszył się ze swoją "pełną aksjomatów" wiedzą i nie chce się nią dzielić przede wszystkim ze swoimi członkami oraz z innymi ze środowiska, społeczności zawodowej?
No cóż może to mój ostatni wpis. Może zostanie wykasowany,a może zostanę zbanowany, tak jak to już się wydarzyło. Proszę mnie nie wysyłać, by zgłaszać błędy na stronie, wtedy kiedy chciałem, robiłem to z wielkim zaangażowaniem. A teraz już mi lotto.
Zaobserwowałem też niestety, iż niektórzy czynownicy tego ZZ obiecują gruszki na wierzbie.
Zu spät, pozdno.
Ale jeżeli ktoś rozumie to nie oznacza: za późno!
Życzę powodzenia w Waszych III postulatach!
Dzień dobry, to nie ZG ZZ CELNICY PL ma byc aktywny na tym forum, bo praca społeczna i związkowa nie polega na tym, lecz na wypełnianiu obowiązków statutowych. Mam też wrażenie jako członek ZG, którzy przygotowuje wiele komunikatów na tę stronę - ŻE NIE WSZYSCY CZYTAJĄ JE DOKŁADNIE I DO KOŃCA. Nie ma na tym forum młodych naszych członków, bo to jest pokolenie socual mediów X, FB etc. i tam musimy przejść. Rozumiem sentymentalną nutkę bywalców tego forum od poczatku, ale ŚWIAT SIĘ ZMIENIA. A teraz niezwykle szybko. Być może ktoś ma wrazenie, że nie istnieje "Jego" związek, jaki pamięta, ale związek też się zmienia i ma coraz to inne zadania. Tutaj nikt się nie ukrywa, ale skalujemy swoje działania, informacje i mamy 8000 członków, a nie 1000 jak rzewniej bywało. Pozdrawiam

No i super.

Z innych ale związanych tematów to widzi mi się lista loginów użytkowników forum, którzy pełnią jakieś funkcje z związku, najlepiej z przypisaną funkcją. Tak dla jasności i ucięcia zbędnych dyskusji.
No tak, bo nie jest ważne świadczenie mieszkaniowe, ucywilnieni ani uchwała modernizacyjna tylko lista loginów. Pogratulować priorytetów. Czego Wy chcecie? Niestety, ale szkoda czasu na bycie tutaj. Pozdrawiam.

No tak, bo nie jest ważne świadczenie mieszkaniowe, ucywilnieni ani uchwała modernizacyjna tylko lista loginów. Pogratulować priorytetów. Czego Wy chcecie? Niestety, ale szkoda czasu na bycie tutaj. Pozdrawiam.

Rozumiem, że przyłączasz się do pani przewodniczącej twierdzącej, że ... "to Forum dla frustratów
i nie warto tu nawet zaglądać" ?!

Rozumiem, że przyłączasz się do pani przewodniczącej twierdzącej, że ... "to Forum dla frustratów
i nie warto tu nawet zaglądać" ?!
Dzień dobry. Nikt z nas tak nie ocenia FORUM. Ale widzimy, że ten kanał informacyjny jest niewystarczający (KATI wpisał, że nic nie wiedział o 17 marca). Ponadto często tematy sa rozmywane, a szkoda, bo powinniśmy działać w punkt i celnie.

Do munduru wróciłem dzięki osobistemu wstawiennictwu Sławka u SKAS (po odejściu Mariana).
Gdy premier Morawiecki i SKAS Zbaraszczuk zgodzili się by zaliczyć pauzowanie, pisemnie występowałem do DIAS a następnie do SKAS o skorygowanie świadectwa służby. Jeszcze za “starej” władzy dostałem odmowę- plaskacza od mojego ulubionego Departamentu Budżetu i Czegośtam (sabotowali to wtedy i sabotują obecnie).
Na forum głoszono zwycięstwo we wszystkich sądach, więc złożyłem do sądu pozew (w październiku 2023) . No i lokalny sąd go mielił i odrzucił w zeszłym roku. Co gorsza oparł sie w znacznym stopniu na opinii radcy prawnego IAS. W rozmowie telefonicznej z ZOI dowiedziałem się że taka jest natura tego sądu. Gdybym wiedział że tu takie zwyczaje panują, chyba bym sobie darował to kopanie z koniem.
Dalej był Sejm, Jurand, Jola, MinFin, spotkania , pisma, monity, petycje… Za każdym razem miałem nadzieję, że to już, wreszcie…
Doceniam wszystkie starania i pracę ZOI na rzecz naszego środowiska ale to nie posunęło mojej sprawy nawet o centymetr.
Myślę że formuła prób prowadzenia przez Związek dialogu z pracodawcą wyczerpała się i wymaga zmiany bo jest nieefektywna
To nie żaden atak , tylko sugestia członka związku
W uzupełnieniu powyższego: dzisiaj odebrałem postanowienie SO oddalające moje zażalenie

Back
Do góry