KOMUNIKAT W SPRAWIE ART. 41 – WEZWANIE DO PRACODAWCY

Witajcie,

KOMUNIKAT W SPRAWIE ART. 41 – WEZWANIE DO PRACODAWCY

Publikujemy WZÓR WEZWANIA DO ZAPŁATY do wyrównania uposażenia za miesiąc styczeń i luty 2023 roku.

Wzór jest do wykorzystania przez funkcjonariuszy wszystkich służb mundurowych.

W najbliższych dniach opublikujemy WZÓR POZWU DO SĄDU w ww. sprawie.

Pozdrawiamy
Zarząd Główny
ZZ CELNICY PL

Attachments

Wg mnie z modernizacją jest tak:
iwkb*kb+pm=niwkb*kb
Czyli niwkb=(iwkb*kb+pm)/kb

gdzie:
iwkb indywidualny wskaźnik kwoty bazowej (kb)
pm podwyżka modernizacyjna (kwotowo)

nikwb nowy indywidualny wskaźnik kwoty bazowej

Czyli pm wypłacana kwotowo z wyrównaniem od stycznia, ma wpływ na ogólne uposażenie!
Qrcze ciekawe jak ustalę swoją podwyżkę modernizacyjną...

A tak prościej w moim przypadku: moja kwota brutto+ podwyżka modernizacyjna i z tego 7,8% i to będzie kwota roszczenia?

Bez sykapa to co piszesz to dla mnie chińszczyzna...

Wysłane z mojego 23108RN04Y przy użyciu Tapatalka

Qrcze ciekawe jak ustalę swoją podwyżkę modernizacyjną...

A tak prościej w moim przypadku: moja kwota brutto+ podwyżka modernizacyjna i z tego 7,8% i to będzie kwota roszczenia?

Bez sykapa to co piszesz to dla mnie chińszczyzna...

Wg mnie w wielkim uproszczeniu tak.
I tak jeżeli dojdzie do dalszego postępowania przed sądem IASy będą to obliczać z dokładnością do grosza. Na pewno będą różnice, natomiast w naszym wezwaniu musi być "jakaś" kwota. Rażąco nie będą one od siebie odbiegać (może o kilkanaście złotych)!

Wg mnie w wielkim uproszczeniu tak.
I tak jeżeli dojdzie do dalszego postępowania przed sądem IASy będą to obliczać z dokładnością do grosza. Na pewno będą różnice, natomiast w naszym wezwaniu musi być "jakaś" kwota. Rażąco nie będą one od siebie odbiegać (może o kilkanaście złotych)!

O ile mogę, to podpowiem: lepiej podać kwotę nieco zawyżoną, gdyż pozwany i tak wyliczy wtedy prawidłową, a zaniżoną w razie przegranej z chęcią dopuści. Ja popełniłem ten błąd w innej sprawie i wprawdzie niewiele ale jednak straciłem ...

O ile mogę, to podpowiem: lepiej podać kwotę nieco zawyżoną, gdyż pozwany i tak wyliczy wtedy prawidłową, a zaniżoną w razie przegranej z chęcią dopuści. Ja popełniłem ten błąd w innej sprawie i wprawdzie niewiele ale jednak straciłem ...
Dziękujemy za podpowiedź. Każda opinia i wskazówka są cenne...

A tak w ogóle, patrząc na zainteresowanie tematem tutaj na forum, to mam wrażenie, że w 2023 na emkę odeszło może max 20 funkcjonariuszy SCS...

Gdzie te czasy, że forum się grzało naszymi postami, żartami... Trochę żal...

dołączając się do dyskusji brutto / netto
żeby z brutto na netto wyjśc to 21% podatków (podatek + składka zdrowotna) tj odjęcie od brutto 21% czyli czynnik0.79 ...
dziaanie nie jest symetryczne
brt-21% czyli brt*0.79 != (nie jest równe) netto+21%
dodatowo zapominacie o kwocie wolnej od podatku tj miesięcznie 300 pln
dzialanie z brutto do netto
brt*0,79+300=netto

i moim zdaniem zasadniczo z pracodawcą jesteśmy umówieni na kwotę brutto od której jako płatnik odprowadza rożne składowe których to składowych nie odprowadził nie wypłacając nam tych kwot
zaś przy wyroku kwota uzyskana zostanie obciążona podatkiem
zatem należy skarżyć kwotę brutto zaznaczając że jest to kwota brutto

Dzień dobry,

należy policzyć tylko uposażenie. Jeżeli roszczenie o uposażenie zostanie uwzględnione, to ono automatycznie pociągnie za sobą pozostałe świadczenia.Do wezwania proponujemy podać uposażenie samo, ale nie ma przeciwwskazań by wyliczyć wszystkie zaniżone świadczenia jeżeli ktoś potrafi to zrobić.

Co do terminu przedawnienia bardzo ostrożnie podchodząc będzie to koniec grudnia 2025 (zachowujemy delikatny zapas czasowy licząc 3 lata od 01 stycznia 2023, choć wiadomo że wymagalność była troszkę później).

i moim zdaniem zasadniczo z pracodawcą jesteśmy umówieni na kwotę brutto od której jako płatnik odprowadza rożne składowe których to składowych nie odprowadził nie wypłacając nam tych kwot
zaś przy wyroku kwota uzyskana zostanie obciążona podatkiem
zatem należy skarżyć kwotę brutto zaznaczając że jest to kwota brutto

jednakże miło by było gdyby mecenas wypowiedział się w tej materii i określił którą kwotę skarżymy brutto czy netto? tym bardziej że z dyskusji na forum wynika iż w tej materii chyba jest jakaś niejasność. AAA kwoty bazowe określone w ust budżetowej są kwotami brutto

Witam,
Nie bardzo rozumem co nowego wnosi załączone wezwanie do zapłaty, nie widzę w nim żadnego nowego stanu prawnego , nie ma powołania na ostatni wyrok wyrok Sądu Rejonowego czy Okręgowego w Zielonej Górze w sprawie funkcjonariusza SG.
Takie wezwanie do zapłaty mogliśmy złożyć już dawno temu bo nie ma w nim nic czego nie wiedzieliśmy wcześniej , nic nowego to wezwanie nie wnosi i nie zawiera.
Proszę o wyjaśnienie mi tego ?

Witam,
Nie bardzo rozumem co nowego wnosi załączone wezwanie do zapłaty, nie widzę w nim żadnego nowego stanu prawnego , nie ma powołania na ostatni wyrok wyrok Sądu Rejonowego czy Okręgowego w Zielonej Górze w sprawie funkcjonariusza SG.
Takie wezwanie do zapłaty mogliśmy złożyć już dawno temu bo nie ma w nim nic czego nie wiedzieliśmy wcześniej , nic nowego to wezwanie nie wnosi i nie zawiera.
Proszę o wyjaśnienie mi tego ?

Jeśli nie znasz się choć trochę na obowiązującym Prawie, tłumaczenie Ci powodów wskazania takiego postępowania zabrałoby zbyt dużo czasu. Uwierz, że jest to właściwy tryb i zaufaj komunikatowi.

Back
Do góry